10 tips för att få motivation att städa

Oavsett om man gillar att städa eller tycker det är urtråkigt så kommer det dagar när man bara inte känner för det. Kanske har du ett diskberg i höjd med Kebnekaise, eller så svämmar tvättkorgen över och verkar ha startat små kolonier över hela hemmet.

Vad gör man egentligen de där dagarna när man vill göra allt annat än städa? Här är våra bästa tips.

1.     Ge dig själv 25 minuter

Säg till dig själv att du ska lägga 25 minuter, och känner du inte för att fortsätta sedan så är det helt okej. Förhoppningsvis kommer motivationen igång och du känner för att fortsätta. I värsta fall har du i alla fall fått städat lite grann.

2.     Gör en checklista

Att göra en lista kan snabbt få igång motivationen. Men var bara försiktig så att du inte skriver för många poster, för det kan göra att det bara känns mer överväldigande. Börja listan med två riktigt lätta uppgifter så att du får komma igång och bocka av på en gång. Då rullar det på lättare.

Du kan också skriva alla saker som behöver göras på små lappar. Lägg lapparna vikta i en skål eller en hatt och låt alla i familjen dra varsin lapp. Detta kan också bli en kul tävling där ni ser vem som får gjort flest uppgifter innan lapparna är slut. För om det är något som kan ge barn motivation så är det att tävla mot sina föräldrar.

3.     Ring en vän

Att ha någon att prata med kan göra det lättare att bara köra på med städningen. Om du är en sådan som gärna går runt när du pratar i telefon kommer det här tipset att funka bra. Så passa på att ringa mamma eller din bästa kompis och upplev hur städlusten smyger sig på. Särskilt bra är det om du berättar att du håller på att städa, för då känner du dig tvungen att verkligen göra det.

4.     Börja med det roligaste

Vi har alla favoritmoment i städningen. Tänk efter om det finns någon syssla som du faktiskt tycker är kul. Kanske kommer du igång av att vattna blommorna och ta bort döda kvistar, eller så tycker du om att sortera böckerna i färgordning medan du dammar dem.

Att börja med det som gör störst visuell skillnad kan också få igång städlusten och motivationen. Att bädda sängen ger ett mer städat helhetsintryck men tar inte ens fem minuter. Och att fluffa till kuddarna i soffan och vika filtarna snyggt gör också stor skillnad på kort tid.

5.     Satsa på trevliga städredskap

Vad du använder när du städar kan göra skillnad för motivationen. Investera i en bra dammsugare och rengöringsmedel som du älskar doften av. Vill du göra städningen ännu roligare, läs mer om kul städredskap här.

6.     Ta en stund till att förbereda

Det mesta i livet som vi drar oss lite för blir lättare om vi förbereder oss. När du ska jobba tar du kanske fram datorn, sätter på kaffebryggaren och sätter på din favoritmusik så att du kommer i rätt stämning och är redo att börja. Samma sak gäller städning. Ta på dig oömma och bekväma kläder, sätt på en intressant podcast eller en kul spellista och plocka fram alla städgrejer du behöver. Lite förberedelse hjälper dig mentalt att bli redo att städa.

7.     Perfektion kan bli en fiende

Du kanske inte känner för att städa för att du tänker att ditt hem måste bli helt perfekt just idag. Men om det gör att du skippar städningen helt och hållet och kollar på tv i stället så är det bra mycket bättre att du ändrar inställning. Missförstå oss rätt, vi är en städfirma och när vi städar är bara det bästa nog. Men de dagarna när du känner att du inte orkar göra allt perfekt är det bättre att sänka kraven på dig själv och tänka att även om perfekt hade varit bäst, så är okej bra nog. Lite är bättre än ingenting.

8.     Bli inspirerad på Pinterest

Du kanske hittade den här artikeln för att du sitter i soffan och verkligen inte pallar städa. Om du fortfarande inte har någon städlust kan du exempelvis göra en mapp på Pinterest med städidéer och inspiration. Kanske är det vackra, välstädade hem som får dig att gå igång, eller så är det naturliga städtips där du nästan kan känna citrondoften sippra igenom mobilen in i ditt hem. Fördelen med det här tipset är att du sedan har kvar bilderna och kan använda dem för motivation nästa gång du inte känner för att städa.

9.     Utlova dig själv en belöning

Även vuxna kan ibland förtjäna en liten belöning för att de varit duktiga och städat. Varför inte, liksom? Välj själv vilken nivå du vill lägga belöningen på. Kanske är det en kopp kaffe på en prydlig balkong, ett bad i ett rent badrum eller en tupplur i rena lakan. Eller så köper du de där mysiga tofflorna du drömt om eller köper hämtmat i stället för att laga själv. Se bara till att ge dig själv belöningen efter du har städat och inte före, annars dör städmotivationen snabbt.

10.  Bjud hem någon

Inget kan snabba på städningen så mycket som att det kommer gäster om en timme. Givetvis får man vara lite försiktig under denna pandemi med vilka man bjuder till sitt hem. Men även nu kan man använda sig av detta knep. Om din partner är på jobbet kanske du kan smsa och säga att du fixar en överraskning. Då kan du storstäda och bjuda på en romantisk middag när denne kommer hem.

Eller så kan du boka in en zoom-fika med en kompis och bestämma dig för att ställa webkameran så att så mycket som möjligt av ditt hem syns. Att veta att diskbänken kommer vara din bakgrund kan definitivt få dig att diska snabbare.

Innan du bjuder hem någon kanske du vill veta hur du snabbast får ett hem som ser välstädat ut? Läs vårt inlägg Så snabbstädar du när det ska komma gäster för smarta tips.

Fortfarande inte städsugen?

När motivationen tryter kan en hemstädning från oss på Städade Hem vara precis det som behövs för att kunna hålla hemmet städat under veckorna. Hör av dig till oss, så berättar vi mer hur vi kan hjälpa just dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *