10 tips innan du börjar med en storstädning

En storstädning är en skön nystart för ditt hem. Äntligen blir allt det där du har skjutit på städat, och du upptäcker och eliminerar smuts som du inte ens visste fanns.

Resultatet är ett harmoniskt hem där du kan återhämta krafterna. Behöver ditt hem en ordentlig storstädning?

Här kommer 10 tips för storstädning som verkligen gör skillnad.

1. Bestäm en tidsplan

En storstädning kan i princip ta hur mycket tid som helst, så det kan vara bra att bestämma sig för hur mycket tid man kan lägga ner.

Kanske har du en ledig dag där du vill klämma in allt, eller så sprider du ut det över en semestervecka. Det viktigaste är att du är realistisk och arbetar efter en checklista så att du inte missar något.

Om du känner att du inte orkar eller hinner storstäda hela hemmet på en gång kan du skriva upp olika rum i din kalender. Det finns inget som säger att allt måste städas samtidigt, det viktigaste är att det blir gjort.

Eller så kan du ju alltid kontakta oss när du vill ha en storstädning i Stockholm.

2. Städa inifrån och ut

När man veckostädar där hemma fokuserar man oftast på det vi kan kalla för utsidan. Det är ytor som ska dammas och golv som ska moppas.

Men när det gäller storstädning jobbar man snarare inifrån och ut. Töm och sortera garderober och lådor, och dammsug och torka ur innan du lägger tillbaka sakerna.

Om du ska göra rent inuti förvaringsmöbler är det viktigt att du börjar med det, så att du inte sprider damm och smuts där du redan har städat.

Man får räkna med att det blir lite stökigt när man storstädar, det är en del av processen.

3. Städa uppifrån och ner

Förutom att städa inifrån och ut bör du som vanligt städa uppifrån och ner. Du kan faktiskt börja din storstädning med att damma tak, lampor, höga hyllor och ovanpå dörrar och dörr- och fönsterkarmar.

På det viset ramlar inte damm ner senare.

Samma sak gäller när du till exempel dammar i bokhyllan. Börja uppifrån och plocka bort allt från hyllan, damma den och damma varje bok eller pryl innan den sätts in igen.

4. Ta ett rum i taget

Tips för storstädning nummer fyra är att ta ett rum i taget. Det är lätt hänt att man bara springer runt över hela bostaden när man storstädar, men ett enkelt och bra tips är att ta ett rum i taget.

Ta med dig allt material du behöver och stanna i rummet tills städningen är klar. Om du hittar saker som ska bäras till ett annat rum kan du samla ihop dem i en påse eller en korg och ta med dem när du är klar.

5. Multitaska

Vissa saker behöver verka ett tag. Till exempel kanske du ska göra rent ugnen, hälla bikarbonat på madrassen för en naturlig kemtvätt, eller använda WC-rent.

Fundera på vad du skulle kunna sätta igång som får stå och verka medan du gör annat, så sparar du tid. Dessutom ger det en garanti att du kommer att få gjort den där ugnsrengöringen, även om du är trött och inte känner för det när du städat i köket ett tag.

Sugen på att lära dig mer om att städa med bikarbonat? Läs mer om bikarbonat här.

6. Gör det till en kul grej

Bjud in en kompis eller hjälps åt som familj med storstädningen, det blir mycket roligare så. Sätt på glad musik på hög volym och beställ pizza när ni är klara eller belöna er själva på något annat sätt.

Ju roligare det är att städa, desto mer effektiva kommer ni att vara, det kan vi skriva under på. Dansmusik från 80-talet eller Motown-låtar funkar bra att städa till. Om du städar själv kanske en intressant podcast kan få dig att få flyt.

Är det så att du läser om tips för storstädning för att du saknar lust att sätta igång och städa?

Surfa vidare till det här inlägget där vi ger våra bästa tips för städmotivation! Där får du lära dig våra bästa tips för att bygga upp städlusten och behålla den.

Om du har barn som inte är så sugna på att hjälpa till att städa kan vi tipsa om det här inlägget som ger barnen städmotivation.

Där får du tips på avsnitt av barnserier och filmer där ungarnas favoritkaraktärer lär sig hur viktigt det är att städa. Kanske blir du själv motiverad på kuppen!

7. Planera in pauser

Om du ska orka göra en rejäl storstädning kommer du behöva både fika- och matpauser. Se till att ni har rester hemma som går snabbt att värma och annat att mumsa på som inte kräver någon avancerad matlagning.

Planera in pauser så att energin inte sviker, annars kanske du inte orkar hålla på så länge som du tänkt.

Ett tips för storstädning som man ofta inte tänker på är att lägga in pauserna i dagens checklista. Då ser du vad som måste vara klart vid vilken tid och det gör det lättare att hålla ett lagom tempo så att du hinner med allt som ska göras.

8. Missa inte textilierna

En sak som kan vara lätt att glömma när man storstädar, men som verkligen gör stor skillnad för helheten, är textilierna.

Kör sådant som tål det i tvättmaskinen, till exempel gardiner, små mattor, överkast, kuddfodral och draperier. Piska större mattor eller ge dem en snötvätt om vädret tillåter.

För soffor, fåtöljer och stolsitsar med klädsel som inte går att ta av kan du använda ett rengöringsmedel särskilt för möbler som tar bort fläckar.

Du kan också fräscha upp dem genom att dra en fuktig trasa över dem, det får ofta med sig mycket av damm och hår som kan ha fastnat. Avsluta med ett linnevatten.

9. För protokoll i kalendern

Har det hänt dig att några månader går och plötsligt har du ingen aning om när du senast rengjorde ugnen? Varför inte lägga in korta anteckningar om vilka saker du har städat i din kalender?

På det viset kan du lätt se när det är dags för nästa storstädning. Det gör det också möjligt för dig att hålla koll på hur ofta det är lagom att städa olika saker hemma hos dig.

10. Ta hjälp om det behövs

Det är inte alltid som man orkar städa så noga som man vill. Man slits mellan jobb, förskolhämtningar och fritidsaktiviteter och när man väl är ledig så vill man bara få ta det lite lugnt.

Då kan det vara bra att få lite hjälp så att man kan lägga sin tid på något roligare än att städa. Det är där som vi på Städade Hem kommer in i bilden.

Vi utför storstädning i Stockholm och hjälper dig när du inte vill eller hinner städa själv. Våra proffsstädare ger ditt hem ett riktigt lyft och ibland tycker vi oss nästan kunna se hur tyngden lättar från axlarna när kunden upplever skillnaden.

Hör av dig till oss för att unna dig höjden av vardagslyx.

Nyfiken på fördelarna med att anlita oss för storstädning? Läs om våra storstädningar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *