6 tips för att hålla ordning och reda när du jobbar hemifrån

Så håller du ordning när du jobbar hemifrån

Just nu arbetar fler svenskar hemifrån än någonsin tidigare. Vissa har gjort det förut, för andra är det en helt ny upplevelse. Men oavsett hur erfaren hemmajobbare man är så håller de flesta med om att det finns en del utmaningar med det.

En klassisk svårighet är att balansera sitt vanliga hemmaliv med arbetet. Helt plötsligt måste man göra allt inom hemmets fyra väggar, jobba, fixa lunch, hålla efter tvätt och disk… Listan kan lätt göra en överväldigad.

Därför har vi, med hjälp av en van hemmajobbare, utarbetat en liten guide som innehåller de bästa tipsen för att hålla ordning när du arbetar hemifrån!

Prioritera ett städat hem

1. Skapa en kvällsrutin

Det finns inget värre än att vakna tidigt på morgonen och mötas av stök och röra. Bestäm dig för att använda 10 minuter varje kväll till att plocka undan disk, leksaker och kläder och fluffa till kuddarna i soffan så att det ser prydligt ut när du går upp dagen efter.


Det kan vara svårt att skapa en ny rutin, men ett enkelt sätt att göra det är så kallad habit stacking,Alltså att man staplar vanor på varandra. Du har säkert redan vissa vanor på kvällen. Till exempel kan du stapla den här nya vanan att plocka undan ovanpå tandborstningen.Bestäm dig för att du aldrig borstar tänderna förrän du har plockat undan. Varje gång du tar tandborsten blir du då påmind om att du ju har en ny vana du måste göra först.

2. Skapa en morgonrutin


På många arbetsplatser, till exempel i butiker, så börjar personalen alltid dagen med att städa.

Det blir inte bara fint, utan den som städar kommer också igång och blir mer inställd på att jobba. Varför inte bestämma dig för att det numera ingår i dina arbetsuppgifter att göra en snabbstädning?

En dammsugning och avtorkning av borden och skrivbordet tar inte lång tid, men kan verkligen göra att hemmet känns fräschare, särskilt om det görs varje dag.

3. Håll undan under dagen


Det är lätt hänt att vi blir lite slarviga när vi är hemma och ingen kollega kan se oss.

Plötsligt känns det helt okej att lämna halvdruckna kaffekoppar framme och lägga papper lite var som helst.

Men försök bete dig likadant som du skulle göra om du var på jobbet. Plocka undan efter dig direkt och lägg koppen i diskmaskinen eller diskhon, om du inte har diskmaskin.

Ett bonustips är att hålla ordning digitalt också. Sortera dina dokument i mappar så att var sak har sin plats även på datorn! Vill du dra det ännu längre kan du sortera apparna på mobilen och plattan också.

4. Gör ett veckoschema


När man är hemma hela dagarna så behöver man också städa oftare än om man är iväg på jobbet.

Det blir helt enkelt smutsigare därför att man vistas i hemmet hela tiden. Därför kan det vara smart att se över ditt veckoschema.

Fundera över vilka sysslor du skulle behöva göra oftare. Att städa badrummet och dammsuga ligger oftast högst på den listan!

5. Få med barnen på banan


Att städa och göra fint ligger oftast inte högt i kurs om man frågar barn. Men i stället för att hota med begränsad skärmtid och indraget lördagsgodis, varför inte göra städningen till något de bara inte vill missa?

Med lite fantasi kan en skattkarta över hemmet ritas där man måste passera igenom varje rum och utföra ett uppdrag för att få gå vidare. Kanske kommer man så småningom fram till en skattkista som fyllts med något barnen gillar.

Om du testar denna idé kan du göra en ny karta varje vecka med olika teman. En vecka kanske det är pirater, en annan apor som ska hitta fram till djungeln.

Om du på helgen gör en sådan här städaktivitet med barnen och de får en lustfylld association till städning är det mycket mer troligt att de inte kommer protestera när du ber dem lägga undan sina leksaker under veckan.

Du kan ju alltid hänvisa till att aporna inte kan komma fram till djungeln om det ligger saker på golvet! Genom att ta dig tid att jobba tillsammans med barnen i stället för att bara tjata kommer du att spara tid i långa loppet.

Läs fler städtips med barn här!

6. Låt arbetstimmarna vara jobbtid


Även om det är viktigt att hålla fint hemma och det gör det lättare att koncentrera sig om det är ordning omkring en så måste man ändå sätta vissa gränser.

Om du hela tiden avbryter arbetet för att lägga in tvätt i maskinen, torka bort en fläck på kaklet du får syn på och putsa badrumsspegeln så kommer det bli svårt att få något gjort ”på jobbet”.

Oavsett om du är anställd eller har eget så är du skyldig dig själv och andra att göra ett bra jobb. Försök därför att bygga bra rutiner före och efter arbetet så att du inte behöver gå och städa under arbetstid.

Ta hjälp om det blir för mycket

Ligger du efter med städningen och känner att det är svårt att få timmarna att räcka till?

Varför inte ta pengarna du sparar in på uteluncher, transport och andra jobbrelaterade kostnader och anlita oss för en hemstädning en gång i veckan?

På så vis får du ro att fokusera på jobbet!