Barnens tv favoriter får dem att städa – Stämmer det?

Vi vet hur jobbigt det kan vara att tjata på barnen att plocka upp efter sig. Även om vissa ungar verkar ha det i ryggmärgen att städa upp på sina rum så är de flesta ungar inte lika pigga på att göra rent. Men du behöver inte hantera detta problem ensam. Här är några exempel på karaktärer från barnböcker och filmer som dina barn säkert känner till som kan få dem att sluta vägra städa. Varför inte låtsas att ni är någon av dem nästa gång det är dags att göra ett städryck?

Pippi Långstrump

Skaffa ett par mikrofibertrasor man ska ha på fötterna och låtsas att ni är Pippi Långstrump som åker skridskor och skurar golvet. Hur roligt som helst! Dessutom kan ni tillsammans sjunga för full hals: ”Städa, städa, varje fredag, och så varje jul.”

Se det klassiska avsnittet med Pippi här.

Rapunzel i Trassel

Om dina ungar älskar filmen Trassel vill de säkert vara som Rapunzel med det långa håret. Du vet, hon som har så tråkigt hemma att hon måste anstränga sig för att hitta på vad hon ska göra och börjar varje dag med att städa. För extra effekt, ta på er en lång, blond peruk och ta fram en ordentlig kvast! Sedan sjunger ni när ni sopar:
”Klockan är sju när jag gör min första syssla. Golvet ska sopas, sen får jag allt sno på! Vaxa och putsa, tvätta och moppa, pyssla. Ungefär allt det där tar en kvart eller så.”

Se sången När börjar livet här.

Greta Gris

För de minsta är Greta Gris perfekt för att få barnen att vilja städa efter sig. I avsnitt 43, säsong 1 är Greta och hennes bror fullt upptagna med att leka med dockor och dinosaurier och har spritt ut sina leksaker över hela golvet. När pappa kommer in trampar han på en leksaksbil som kör iväg med honom så han landar på en gummianka. Aj!

Se Greta Gris på Viaplay.

Nicke Nyfiken

I avsnittet ”Nicke städar upp” blir Mannen med den gula hatten lite smått förtvivlad när han kommer hem och upptäcker hur stökigt det är. Nicke får lära sig att man ska plocka upp direkt och blir dessutom fascinerad över att dammsugaren på något magiskt sätt får skräp att försvinna…

Titta på Nicke Nyfiken här.

Babblarna

Om du har riktigt små barn så är antagligen Babblarna riktiga favoriter hemma hos er.
Förhoppningsvis kan småttingarna bli entusiasmerade att städa rummet när de ser att Dadda och Diddi gör det också. Det gäller att börja tidigt, som sagt!

Här kan du se Babblarna.

Lilla Prinsessan

Vad ska man egentligen säga när ens barn säger: ”Jag vill inte städa”? Jo, då kan man säga att man vet någon annan som sa precis likadant, och det är Lilla Prinsessan. Hon har absolut ingen lust att städa och tycker att det är jättetråkigt. Men problemet är att till slut blir det så stökigt att Nallen försvinner, och då har hon inget val.

Se Lilla Prinsessan på Netflix.

Fåret Shaun

”Åh fåret Shaun. Åh fåret Shaun. Man bara undrar var han får allting ifrån!”
Vilka barn (och vuxna för den delen) älskar inte denna ullbollen? Allt brukar vara frid och fröjd i hagen, i alla fall nästan, men en dag är hagen helt full av skräp. Hunden sätter alla fåren i arbete, men det blir dramatiskt när den extremt starka dammsugaren inte bara suger upp allt skräp, utan även får med sig ett av fåren! Hur ska detta sluta?

Titta på avsnittet med fåren här.

WALL-E

WALL-E kanske vid första anblicken bara verkar vara en gullig animerad film som underhåller ungarna, men egentligen finns det en rejäl sensmoral om städning i denna film! I denna framtidsfilm har människorna lämnat jorden för att den är full med skräp och WALL-E jobbar med att städa upp. Med hjälp av denna film kan du lära de små hur viktigt det är att plocka upp efter sig och att återvinna så mycket som möjligt.

Se WALL-E på Viaplay.

Askungen

Om det är någon som vet hur man städar så är det väl ändå Askungen! Även om den tecknade filmen är från 1950 så kan den fortfarande lära ungarna ett och annat om arbetsmoral om man säger så! Varför inte leka att ni är Askungen och hennes elaka styvsystrar? När ni är klara kommer prinsen och befriar er.

Här kan du köpa Askungen.

Byggare Bob

”Kan vi fixa det? Klart vi kan!”

Om dina älsklingar gillar Byggare Bob så finns det särskilt ett avsnitt som kan passa, och det är Soprent, Sopis, vilket är avsnitt 15 i säsong 15. Frågan är bara om dina barn är så bra på att städa som Sopis är, bäst att ge dem en utmaning och se vad som händer!

Se Byggare Bob på Cmore.

Hittade du några av din familjs favoriter i listan? Eller kanske rentav dina egna från när du var liten? Ofta bygger man in lärdomar i barnprogram, och hur viktigt det är att städa finns i fler än man kan tro, vi har bara skrapat på ytan.

Förhoppningsvis kan dessa omtyckta karaktärer göra att dina barn blir mer sugna på att hjälpa till där hemma. Om du vill kan du visa ett avsnitt/en film i veckan innan det är dags för storstädning. Efter tio veckor kan man hoppas att polletten har trillat ner och barnen förstår hur kul och viktigt det är att hålla rent tillsammans.

En annan sak som kan göra städningen roligare för både barn och vuxna är kul städredskap. Läs mer här om våra bästa tips på roliga städprylar.