Bor du trångt? Så städar du en liten bostad bäst!

En stor fördel med att bo i en liten bostad är att det går snabbt att städa. En stor nackdel är att det snabbt blir lika smutsigt och stökigt igen. Men hur ska man egentligen bära sig åt för att hålla en liten bostad så fin som möjligt veckan igenom? Här kommer några tips att tänka på.

Håll efter lite hela tiden

Bara för att du bor i en liten bostad betyder så klart inte att du smular mer, drar in mer grus med skorna eller att dina textilier dammar mer, men det betyder att vardagens smuts har en liten yta att sprida ut sig på. Det här innebär att man måste städa oftare än när man bor stort. Att dagligen dra över golvet med dammsugaren eller med en torrmopp gjord för att samla damm och hår är verkligen något som gör enormt stor skillnad. Och eftersom du bor litet tar det inte så lång tid.

Här behöver du inte tänka att du måste dammsuga under varenda liten sak, det kan du göra 1-2 gånger i veckan. Satsa på att snabbt dammsuga där du går och vistas mycket. Detta gör faktiskt också att det inte blir lika smutsigt under möblerna, eftersom det finns mindre smuts på övriga golvet som kan hamna där och bli liggande.

Ett hett tips är att skaffa en sladdlös dammsugare som är smidig att hantera och som inte behöver stuvas undan i ett städskåp. Dessa har ofta en batteritid på minst en halvtimme, vilket räcker gott och väl i en liten bostad .

Ha också för vana att dagligen torka av bord och ytor där damm kan samlas. En sådan här daglig snabbstädning är verkligen A och O när man bor trångt!

Inred för ett städat hem

Hur du inreder hemmet avgör hur lättstädat det är, vilket i sin tur avgör hur rent du har det.

Skaffa gärna en entrématta som går en bra bit in så att du inte drar in smuts mer än nödvändigt. Nästa gång du köper nya möbler, se till att de står på ben så att det är lätt att dammsuga under dem. Välj med fördel möbler och annan inredning som hängs upp på väggen. Detta underlättar verkligen städning i trånga utrymmen och gör dessutom att rummet upplevs som större.

Öppen förvaring är visserligen ofta snygg, men att ha koppar framme på en hylla eller alla dina parfymflaskor på display i badrummet leder snart bara till frustration. Om du ska ha prylar framme, vilket så klart är oundvikligt, låt större saker vara framme så att du får mindre att damma. Skaffa förvaringslådor och andra lösningar som gör att du lätt får tag på det du vill ha men som håller det borta från dammet. Om du gärna vill visa upp några av dina ägodelar är det bättre att sätta dessa i ett vitrinskåp.

Ta in hjälp när det behövs

Det är många som tror att det bara är folk som bor i stora villor som tar in en städfirma för storstädning eller veckostädning, men vi har många kunder som bor i en liten bostad som verkligen uppskattar att få hjälp att hålla rent. När man tänker på det så finns det ju fortfarande många saker som tar tid att städa, även om man bor på liten yta. Kylskåp och ugn behöver städas regelbundet liksom kaklet i badrummet. Fönster behöver putsas. Ja, även om det går fort att snabbstäda så att bostaden ser helt okej ut så tar vissa moment en del tid.

Upplever du att du inte riktigt hinner med städningen? Hör av dig till oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med hemstädning i Stockholm.