Dags för storstädning? Här är ett städschema som täcker ALLT

Att storstäda är bra mycket roligare om man har ett städschema att följa. Därför har vi tagit fram ett schema som går ut på att du gör en städsyssla per dag i två veckor.

De flesta har varken tid eller ork att göra hela storstädningen på en gång, och därför är det ofta bättre att dela upp städningen över flera dagar. Självklart delar vi också med oss av några städtips som underlättar projektet.

Innan du börjar – så här funkar vårt städschema

Vi fattar, alla hem är olika. Vissa dagar kanske du kan hinna med fler saker än som står på vårt städschema, andra gånger tar det längre tid.

Ta det i din egen takt och glöm inte att sätta på lite schysst musik medan du fixar där hemma. Och du, bor du i Stockholmsområdet och det känns övermäktigt, hör av dig till oss för storstädning!

Måndag vecka 1: Damma böcker och småsaker

Vi börjar vårt städschema med något som ofta blir försummat, nämligen att damma böcker och småsaker du har stående på hyllor. Gör så här:

1. Fyll lite vatten i någon sorts hink och droppa i lite såpa.

2. Töm hela hyllan.

3. Använd en väl urvriden mikrofiberduk eller Wettex-trasa för att damma av hyllan. Ta gärna på hyllornas undersida och kanter också.

4. Damma en bok i taget och sätt in i hyllan efter hand. Särskilt ovanpå där dammet samlas.

5. Passa på att sortera böckerna. Du kan till exempel sortera dem efter färg, tema, i bokstavsordning eller storleksordning.

Tisdag vecka 1: Rengör tvättmaskin och torktumlare

Tvättmaskinen gör inte ren sig själv (okej, vissa kan göra det om det finns ett självrengörande program, men det behövs ändå lite extra rengöring då och då.) Instruktioner och städtips för hur du rengör tvättmaskinen finns i vårt inlägg Så gör du för att rengöra tvättmaskinen.

Onsdag vecka 1: Rengör diskmaskinen och mikrovågsugnen

Vi hoppar från tvättstugan till köket. Rengör diskmaskinen genom att köra en rengöringstablett, tömma silen och torka av gummilist och utsida med en trasa med valfritt rengöringsmedel.

Mikrovågsugnen får också en rengöring idag, och det går hur snabbt som helst. Läs hur du gör i vårt inlägg Så rengör du mikrovågsugnen på fem minuter – bokstavligt talat.

Torsdag vecka 1: Avkalka kaffebryggare och vattenkokare

Att kalka av de här två välanvända köksapparaterna går riktigt fort. Vattenkokaren fyller du med vatten och en halv påse citronsyra som du låter koka upp. Skölj av ordentligt efteråt och sedan är det klart.

Till kaffebryggaren kan du använda dig av vatten som du blandar med vitvinsvinäger eller ättika och kör igenom bryggaren några gånger. Brygg sedan med rent vatten ett par gånger så att inte kaffet tar smak.

Fredag vecka 1: Städa ur garderoberna

Det här är ett projekt som tar två dagar (minst). Töm klädskåp och garderober och sortera dina kläder och tillhörigheter. Gör högar för det som ska doneras, kastas eller säljas. Torka ur skåpen med en trasa med lite såpvatten innan du lägger och hänger in kläderna igen.

Lördag vecka 1: Fortsätt med att städa garderoberna

Söndag: Gör rent ugnen och kylskåp+frys

Söndag har du antagligen mest tid att städa, så då passar det bra att rengöra ugnen och att städa ur kyl och frys.

För städtips på hur du gör detta bäst kan du läsa inläggen 7 effektiva sätt att rengöra ugnen och Så rengör du kylskåpet.

Måndag vecka 2: Gör rent madrass och sängkläder

Grattis, du har tagit dig igenom första veckan av detta städschema! Dags att göra rent den möbel du spenderar mest tid i – sängen.

Tvätta kuddar och täcken i tvättmaskinen (glöm inte torktumla med tennisbollar så dunet inte klumpar sig.) Madrassen rengörs bäst med bikarbonat och dammsugare. Läs mer om hur du gör här.

Tisdag vecka 2: Rengör resten av köket

Förra veckan gjorde du rent mikron, diskmaskinen, ugnen, kylen och frysen samt kalkade av kaffebryggare och vattenkokare – bra jobbat. Idag är det dags att ta resten av köket.

Töm skåpen och torka ur med såpvatten och rengör skåpsdörrar, bänkar och kakel. Töm även kökslådorna och dammsug och diska av bestickslådorna. Har du en kruka där diverse köksredskap är nedstuckna? Diska den när du ändå håller på.

Onsdag vecka 2: Tvätta gardiner och gör rent mattor och taklampor

Det är bara några dagar tills du är klar med ditt städschema, kämpa på! Idag ska vi ta ner gardinerna och tvätta dem i tvättmaskinen. Gå också över alla taklampor med en dammvippa, och har du någon lampa som behöver diskas ur och befrias från diverse kryp kan du även göra det.

Sedan är det dags att gå på dina mattor. Hur de rengörs beror helt på typ av matta. Vissa trasmattor kan du köra i tvättmaskinen. För heltäckningsmattor kan du behöva ta in en städfirma som erbjuder mattrengöring.

På vintern när det ligger nysnö kan en snötvätt vara perfekt. Har du ingen aning om hur du bäst rengör just dina mattor funkar det alltid att strö bikarbonat över dem som du låter verka en stund innan du suger upp det med dammsugaren. Det ger dem en naturlig kemtvätt.

Tips: Om du har en ryamatta eller matta med kort lugg som har fått märken efter att möbler har stått på dem kan du sudda ut dem genom att dra med en gaffel över den bit som är nedtryckt.

Torsdag vecka 2: Städa badrumsskåp och väggar

Bara fyra dagar kvar att bocka av på städschemat! Idag ska du gå igenom alla produkter i badrummet och slänga de som gått ut eller som du inte använder. Tänk på att många förpackningar går att återvinna.

Torka ur lådor och skåp och damma badrumsmöblerna. Damma väggarna och städa duschväggarna.

Fredag vecka 2: Städa toa, handfat och dusch/badkar

Gör badrummet fredagsfint genom att göra en ordentlig rengöring av toalett, handfat och dusch. Du gjorde visserligen duschväggarna igår, men idag kan du göra rent kranarna och rensa silen. Har du badkar gör du så klart rent det.

Se till att ta bort kalkavlagringar och använd gärna en tandborste för att komma åt överallt. Om du undrar vilket rengöringsmedel som funkar bäst att ta bort kalk med kan den här artikeln vara till hjälp.

Lördag vecka 2: Damma väggar, dörrar och lister och dammsug

Näst sista dagen av ditt städschema, snart är du i mål. Idag ska du utrusta dig med en fuktig trasa och tålamod.

Tappa upp vatten i en bytta med lite såpa i och använd en trasa på väggar, uppe på hyllor och alla andra ytor du kommer åt. Inte ett dammkorn ska vara kvar när du är färdig.

Gör rent dörrar och handtag och dra trasan över alla gardinstänger, golvlister och lampknappar i hemmet. Avsluta med att dammsuga precis överallt. Flytta möblerna om det behövs.

Söndag vecka 2: Städa upp i hallen

Nu är du nästan klar med din storstädning och har bockat av alla dagar i ditt städschema utom en. Det allra sista du ska göra är att städa upp ordentligt i hallen.

Häng allting snyggt, gör rent skor, torka av skoställ och sortera alla prylar så att det är ordning och reda. Sedan är du klar och kan njuta av ett riktigt välstädat hem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *