Dags för vårstädning? Glöm inte städa de här 10 sakerna!

Ingen tid på året blir man så städsugen som på våren. Den där härliga vårsolen gör helt enkelt att man ser dammet som flyger omkring och hur smutsiga fönstren är.

Och den där extra energin man får när det blir ljusare och varmare omvandlas snabbt till städlust!

Om du vill få det riktigt rent hemma behöver du så klart städa en del grejer som du kanske annars brukar försumma.

Här är en checklista över saker att städa, så att du inte glömmer bort att ta med
dem i din vårstädning!

1. Damma lister och trösklar

Om du är en städnörd som oss så är det här en ganska självklar punkt, men det är något som många glömmer bort att städa. Dra en mikrofibertrasa över alla lister och trösklar – det är otroligt mycket damm som samlas på dessa utan att man ens ser det!

2. Städa kyl och frys

Att rengöra kylskåpet och frosta av frysen borde vara en självklarhet i allas vårstädning. Och nöj dig inte med att torka lite med en trasa där du kommer åt, utan ta ut all mat (perfekt tillfälle att slänga grejer som har gått ut) och diska av hyllor och lådor ordentligt. Ett tips är att diska dem i duschen, det blir mycket lättare att skölja av dem då.

3. Damma bokhyllan

Det syns oftast inte, men böcker blir väldigt dammiga och behöver en omgång då och då. Ta ut alla böcker och damma först insidan av hyllan och sedan varje bok för sig, särskilt på ovansidan där damm samlas. Tänk på att inte använda en alltför blöt trasa. Det här är också ett gyllene tillfälle att sortera dina böcker. Vill du ha dem i bokstavsordning, genre eller kanske färgordning?

4. Lägg undan vinterkläderna

En av de bästa känslorna som finns infinner sig när man lägger undan vinterkläderna och tar fram sommarplaggen. Förvara säsongsplagg i vacuumpåsar som du dammsuger luften ur, så håller de sig fräscha och dammfria. Stövlar och kängor förvaras bäst i kartongen de kom i. Se till att rengöra dessa så att de är fina och rena när du plockar fram dem till hösten.

5. Dörrar och handtag

Dörrhandtag, ljusknappar och andra saker man tar på ofta behöver visserligen tas varje vecka, men fundera på om det är några punkter du kanske brukar missa. Ett hett tips är att kolla på dörrar i höjden där man tar tag i dörren om man inte använder handtaget. Här blir det ofta smutsigt!

6. Ugn, mikro och köksfläkt

Den här punkten känns given, men det är ändå lätt hänt att man glömmer bort dem. Men egentligen är det väldigt viktigt att göra rent dem eftersom det är där vi lagar vår mat. Köksfläkten däremot är det många som inte tänker på att rengöra någonsin.

Hur man gör beror på vilken typ av fläkt man har, ibland är det bara att ta loss ett filter och diska. Läs på vad som gäller för just din fläkt. Det är oerhört viktigt att göra rent fläkten regelbundet eftersom vissa fläktar lättare tar fyr om de inte är rengjorda. Dessutom fungerar de sämre.

7. Dammsug under möblerna

Att flytta tunga möbler är inte världens roligaste, men det kan bli oerhört dammigt bakom bokhyllor, under soffor och liknande. När man flyttar möblerna och tar undan mattorna upptäcker man ofta att man inte hade det så rent hemma som man trodde. Då är det en skön känsla att plocka fram dammsugaren och höra hur smutsen bara rasslar iväg!

8. Kalka av kaffebryggaren och vattenkokaren

Många skippar att göra rent kaffebryggaren och vattenkokaren för de tänker att det har ju bara varit vatten i dem, så de kan omöjligt vara smutsiga. Men det är en bra idé att göra rent dessa regelbundet. Man kan antingen köpa avkalkningsmedel, eller så kan man använda citronsyra som man hittar i kryddhyllan.

9. Kuddar, täcken och filtar

Hur länge sedan var det du tvättade filtarna i soffan, soffkuddarna eller din kudde och ditt täcke?

Dessa används flitigt varje dag, men ändå är det ofta vi glömmer att göra rent dem. Var noga med att kolla på lappar hur dessa ska tvättas. Om du har duntäcke behöver du till exempel undvika sköljmedel och använda ett par tennisbollar i torktumlaren för att dunet inte ska klumpa sig.

10. Rensa i badrummet

Gå igenom alla flaskor i badrummet och släng eller använd upp sådana som det bara är en liten slatt i. Titta också på datum. Oftast står det hur länge produkten håller efter att du öppnat den. Om du behåller produkterna längre riskerar du att det blir bakterietillväxt. Ta ur alla flaskor ur lådor och hyllor och kör en ordentlig damning när du ändå håller på!

Sugen på att sätta igång? Här hittar du ett schema för storstädning att följa!

Hinner inte fixa vårstädningen själv? Här bokar du storstädning av proffs!