Det här får du inte missa vid en flyttstädning

En flyttstädning inbegriper bra mycket mer än en vanlig veckostädning och det är många småsaker som är lätta att missa. För att din hyresvärd och nästa person som flyttar in ska vara nöjda är det viktigt att du ser till att allt är så rent det bara kan bli. Här kommer några tips inför flyttstädningen som du inte får glömma.

Damma kanter och lister

Det finns en hel del kanter och lister i hemmet som du kanske aldrig ens tänker på. Använd en fuktig trasa för att göra rent listerna som går längsmed golvet, men även ovanpå dörrkarmar och fönster. Ovansidan av dörrar och även kylskåp och frys behöver också göras rent, vilket även gäller köksskåpens dörrar.

Gör rent elementen

Beroende på vilken typ av element som finns i hemmet behöver du göra rent bakom, och kanske även inuti. En dammvippa är här ett smidigt redskap, eftersom det kan vara svårt att komma åt överallt med en trasa.

Golvbrunn och handfat

Glöm inte att rensa golvbrunnen och handfatet på toaletten från hår och annat skräp. För att göra rent ordentligt i rören under handfatet behöver du antagligen skruva loss en bit av röret och tömma.

Balkongen

En del tänker inte på att balkongen också tillhör lägenheten när de flyttstädar. Men det är inte tillräckligt att bara stuva undan dina saker därifrån, du behöver också sopa och göra rent den från spindelnät och annat skräp.

Persienner

Persiennerna måste också göras rent, och tänk på att göra detta innan fönstren putsas så att de inte blir smutsiga igen. Använd gärna en fuktad trasa med lite såpa och torka båda sidorna av varje lamell.

Trösklar

De flesta som flyttstädar tar nog trösklarna när de ändå dammsuger och moppar resten av golvet, men en tröskel som lätt glöms bort är tröskeln till ytterdörren. Öppna dörren och städa ordentligt runt omkring den. Om dörren går direkt ut kan du även behöva städa runt omkring den och mellan gångjärnen för att få bort spindelväv och damm.

Städa under badkaret

Om du har ett badkar med en sidopanel behöver du plocka av den för att kunna göra rent under badkaret.

Ljusknappar och dörrhandtag

Missa inte att göra rent ljusknappar och dörrhandtag när du gör din flyttstädning. Dessa kan bli riktigt smutsiga utan att man kanske tänker på det. Ta även med trasan över sidan av dörrar där man kanske sätter handen för att stänga igen dörren. Vissa dörrar är riktigt smutsiga i handhöjd!

Köksskåp

Att göra rent inne i skåpen är en självklarhet när man flyttstädar, men även här kan man råka missa ett par viktiga saker. Tänk på att göra rent även undersidan av hyllorna och själva taket i skåpet, då också dessa kan ha blivit smutsiga. Detta gäller särskilt i skafferier.

Du behöver även göra rent både insidan och utsidan av skåpsluckorna och lådorna i köket, särskilt handtagen och runt dessa.

Vaskskåpet

Även om det kanske känns som att det inte är så noga måste vaskskåpet göras rent ordentligt och även kärl för avfallshantering om dessa tillhör lägenheten. Allt ska vara helt rent här inne också.

Diskmaskin

Diskmaskinen är antagligen inte så ren som du tror att den är. Börja städa den genom att rensa bort eventuella matrester från filtret. Sedan torkar du runtom öppningen och gummilisten samt utsidan av luckan. Använd efter det antingen ett särskilt medel för diskmaskinsrengöring eller häll en deciliter ättika i botten av maskinen innan du sätter igång den.

Förrådet

Många tänker att deras förråd inte är särskilt smutsiga, men när de börjar sopa dem blir de helt förskräckta. Det allra bästa är om du kan dammsuga förrådet, men beroende på var det ligger och tillgång till dammsugare kan det räcka att sopa noggrant. Glöm inte hörnen.

Kyl, frys och ugn

Dessa tre vitvaror vet du säkert redan om att du måste städa i en flyttstädning, men det kan vara lite mer jobb än man först tror. Här gäller det att diska av alla hyllor i kylskåpet ordentligt, frosta av frysen och rengöra ugnen ordentligt. Men det räcker inte. Alla tre måste även dras ut så att du kan dammsuga och moppa golvet de står på, och du behöver även göra rent sidorna som kan vara dammiga och kanske även ha smuts från matlagning och annat på sig.

Toaletten

Detta är så klart en självklarhet, men glöm inte att lyfta bort toalettsitsen så att du kan göra rent hålen och piggarna som håller fast den. Rengör även under kanten inne i toaletten och se till att ta kröken ordentligt. På golvet runt foten på toaletten kan det ofta samlas smuts och kalk, så skura gärna där med en tandborste.

Porttelefonen

Glöm inte att torka av porttelefonen och lyft på luren och gör rent den så att den är fräsch.

Sugen på att sätta igång med flyttstädningen? Eller känns det som att du bara har alldeles för mycket att göra? Varför inte höra av dig till oss, så hjälper vi till att göra din flytt enklare, så att du kan fokusera på ditt nya hem.