11 tips för att hålla hemmet rent hela tiden

För många tillhör det vardagen att smutsen och stöket samlas och man tar itu med allt på en gång någon gång på helgen, men hur skulle det vara om ditt hem alltid såg rent och fint ut? Detta är inte bara en fantasi, utan kan bli verklighet om du följer dessa 11 tips. Oroa dig inte, alla är lätta och går snabbt att göra och de flesta kan du nog klämma in utan att ens märka att du lägger tid på städning!

1. Snabbdammsug varje dag

Använd en sladdlös dammsugare för att dammsuga varje dag. Du behöver inte vara jättenoga och ta under sängen eller under mattor och liknande, men ta golvytor där ni går hela tiden. Om du har ett stort hem och inte orkar dammsuga hela kan du ta de rum ni vistas mest i. Detta gör en enorm skillnad!

2. Lägg in disk i diskmaskinen direkt

Det här kan låta som ett självklart tips för vissa, men andra är vana vid att samla disk i diskhon och på diskbänken och sedan sätta in allt i diskmaskinen på en gång. Detta är egentligen väldigt onödigt och det går mycket smidigare om alla bara sätter in sina saker direkt efter att de har använt dem. Det sparar inte bara tid, utan ser till att du alltid har en tom och fin diskbänk.

3. Snabbstäda toa och handfat varannan dag

Du behöver inte tänka att du måste få bort varenda liten bakterie, men att spreja och snabbt torka av toa och handfat varannan dag gör att de aldrig blir särskilt smutsiga. Du slipper också att de blir dammiga, vilket ofta gör att de ser grisigare ut än de egentligen är.

4. Lämna inte saker framme

Alla hushåll är olika bra på att plocka undan saker efter sig, men vi vågar nog säga att de flesta ibland lämnar saker framme fastän de borde plocka undan dem. Det kan till exempel röra sig om mobilladdare, en tekopp, skolböcker eller kvitton. Oavsett vad ni brukar lämna framme hemma, hitta ett hem där den saken hör hemma och lägg undan den direkt när du använt den, annars byggs snabbt en röra upp.

5. Diska efter hand

När du lagar mat, passa på att plocka undan efter dig och diska medan du ändå väntar på att vattnet ska koka eller något i ugnen ska bli klart. Detta är ett smidigt sätt att se till att det aldrig blir särskilt rörigt i köket. Visst, det kanske är lite tråkigt under tiden, men det gör det lättare att njuta av maten då du vet att du inte har en massa stök att ta hand om direkt efter du har ätit.

6. Torka av skorna

Ett mycket enkelt sätt att minska smutsen i hallen och i resten av hemmet är att helt enkelt torka av skorna ordentligt innan du går in. Ha en ordentlig dörrmatta utanför dörren, eller om du bor i lägenhet, torka av skorna när du kommer in i entrén. Om det är riktigt lerigt och smutsigt ute kan du ta av skorna innan du går in. Detsamma gäller för hundar och katter som varit ute när det är blött. Ha en trasa till hands så att du kan torka av tassarna ordentligt innan de springer in i värmen.

7. Minska på textilierna

Textilier kan göra hemmet mer hemtrevligt, men de gör det också mer dammigt. Ju fler filtar, kuddar, tjocka gardiner och mattor du har, desto mer damm samlas och desto mer arbete med att skaka av dem och tvätta dem. Mindre textilier = mindre damm och arbete.

8. Lär barnen att hjälpa till tidigt

Det spelar ingen roll hur mycket jobb du lägger på att hålla ordning om dina barn sedan går och stökar ner igen. Men hur ska man få barnen att hålla snyggt omkring sig? Det bästa sättet är att börja när de är riktigt små. Även om de kanske inte är lika bra på att städa upp som du är, låt det ta tid och låt dem inte gå ifrån och göra annat förrän det är städat. Detta är en värdering som de kommer att ha nytta av hela livet och du kommer också att få ett finare hem.

9. Ha en trappkorg

Om du bor i ett hus med två eller fler våningar så är chansen stor att du har varit med om att saker samlas i trappan för att man inte orkar eller hinner bära upp dem. Detta ser inte bara stökigt ut, utan kan faktiskt bli farligt då man kan snubbla över dem. Ha en trappkorg på varje våning där saker som ska bäras ner läggs. Sedan kan du ta allt på en gång när du ska ner och du slipper att ha det stökigt under tiden.

10. Satsa på bra förvaring

Bra förvaring är nyckeln till att ha ordning och reda hemma. Här är några tips på hur du fixar förvaringen:

 • Skaffa dig möbler med mycket lådor som är lätta att organisera i.
 • Se till att ha tillräckligt med plats i skostället för alla skorna.
 • Köp galgar som tar lite plats och se till att alla kläder som ska hänga har sina galgar.
 • Ha en tom byrålåda där du kan lägga kläder som du ska fortsätta använda dagen efter.
 • Glöm inte småförvaring, som hållare för läppstift, lådavdelare för pennor, gem och annat
  smått.
 • Gör dig av med allt som inte används och som du inte kommer sakna.
 • Skaffa en låda med olika fack där du kan lägga mobilladdare, hörlurar och andra sladdar så att de inte trasslar in sig i varandra. (Då är det mindre riska att du lämnar dem framme.)
 • Om du har barn eller husdjur, se till att det finns en fin ask att lägga leksaker i när de inte används, även sådana som används dagligen.
 • Skaffa ett brevställ att lägga post och reklam i. När det blir fullt – töm det. Alternativt kan du sätta en fin brevpress ovanpå högen med kuvert för att få den att se mindre stökig ut. (Men det bästa är så klart att bara betala alla räkningar direkt, kolla igenom reklamen och slänga den och sätta in saker i pärmar om man ska ha kvar dem!)
 • Skaffa en korg till varje familjemedlem att ha i hallen där man kan lägga vantar, mössor, kepsar och annat. Om alla har sin egen tar det mindre tid att hitta den andra vanten, och det är större chans att saker hamnar på rätt plats från början.

11. Stoppa kladd med hushållspapper

Det finns två sätt att använda hushållspapper på som kan hjälpa dig att slippa jobbigt kladd i köket. Det första är i kylskåpet. Lägg dubbelvikt hushållspapper i botten av plastlådorna där man har frukt och grönt. Detta gör att om ni skulle glömma en liten gurkstump där inne som förvandlas till en blöt sörja så är det mycket lättare att städa – har du tur går det inte igenom pappret ens.

Samma sak kan göras under papperspåsen i vaskskåpet där ni lägger matavfall. Vissa lägger hushållspappret i botten av påsen, men det går åt mindre papper om man lägger det under den i

stället eftersom man inte behöver byta varje gång utan bara om det skulle gå fukt igenom. Det är bättre att se till att allt man lägger i påsen är någorlunda torrt, varför inte låta det ligga i vasken och torka lite innan du slänger det? Då minskas dessutom dålig lukt!

Att hålla det rent och snyggt hemma under veckan blir bra mycket lättare om man en gång i veckan gör en ordentlig genomstädning av hemmet. Känns det som att du inte riktigt hinner med? Hör av dig till oss, så berättar vi mer om våra hemstädningar!