Intressanta samband mellan mental hälsa och städning

Kan du känna dig nere när det är smutsigt hemma och stöket byggs upp?

Om ja på ovan.. Då är du inte ensam!

När man känner sig lite nere är kanske det sista man vill göra att städa. Stöket byggs upp och det blir bara smutsigare och smutsigare. Till slut blir det en ond cirkel, man orkar inte städa för att man inte mår bra och man mår inte bra av att det är så ostädat hemma.

Men varför blir vi så påverkade av vår omgivning? Om vi vet varför blir vi mer motiverade att få ordning hemma och vi blir också mer benägna att hitta lösningar. Så nu ska vi lära oss mer om vilka samband det finns mellan mental hälsa och städning.

Stök ökar stresshormon

Hur vi känner oss påverkas starkt av vilka hormoner som utsöndras i hjärnan, och genom att förstärka saker som framkallar rätt hormoner kan vi även styra vår mentala hälsa i viss mån.

Till exempel känner många igen att man kan få endorfiner och därför bli glad av att lyssna på en feel good-låt eller att man kan känna sig extra kär när man tittar på en romantisk film, tack vare oxytocin.

Dessa hormoner mår vi bra av, men det finns andra som vi inte vill ha lika mycket av. Ett av dessa är kortisol, som brukar kallas för ett stresshormon. Vi behöver ha en viss mängd kortisol i kroppen, bland annat för att reglera blodtrycket. Men för mycket kortisol får oss att känna oss ängsliga och kan även få oss att gå upp i vikt. Det påverkar sömnen negativt och försvagar immunförsvaret.

Varför pratar vi om en massa hormoner nu då? Jo, för det har visat sig att många som har det stökigt hemma har extra höga nivåer av kortisol.

Man skulle visserligen kunna tänka sig att de kanske har det stökigt hemma för att de redan är stressade av något annat, men om man vänder på det så bidrar ett rörigt, ostädat hem till ökad stress. Det är ännu en sak man inte har fått gjord och dessutom ligger det mycket skam i det. Många har svårt att koppla av hemma när det inte är städat, och den känslan är inte bra för lyckan och produktiviteten.

När man städar får man en känsla av kontroll, för man kan aktivt göra något för att ändra sin miljö, vilket också är mycket positivt för psyket.

Städning för ökad fysisk aktivitet

Våra kroppar är gjorda för att röra på sig, och både den fysiska och mentala hälsan förbättras avsevärt av rörelse. Men visste du att det inte krävs hård träning för att få positiva effekter? När man städar rör man mer på sig än man tänker sig. I en studie uppgav 3000 personer att städning var tillräcklig fysisk aktivitet för att minska deras stress och ångest. Man uppskattar att den minskade med ungefär 20%.

När man städar får man något konkret att göra och det kan hjälpa en att få ordning på tankarna. Man får något annat att fokusera på som dessutom ger en ett slutresultat som minskar stress. Med andra ord är städning ett perfekt redskap för att bättra på sin mentala hälsa!

Om man inte orkar städa

Det är så klart inte alltid man orkar städa om man redan mår dåligt. Då kan det vara bra att ta till några knep. För vissa fungerar en checklista bra, vissa behöver bara sätta på musik på hög volym för att få mer ork. En del tycker att det hjälper att ringa upp någon och prata i telefon medan man städar.

Om man tycker att det känns svårt att hålla hemmet städat finns det så klart hjälp att få. Vi hjälper gärna till med en städning av ditt hem någon gång i veckan. Det kan ge enormt mycket glädje i vardagen att få ett städat hem!

Av oss på Städade Hem kan du få hemstädning i Stockholm med samma återkommande städare. Självklart så har vi även kollektivavtal.