10 tips för att organisera hemma på rätt och bäst sätt

Organisera hemma bättre än någonsin

Var sak ska ha sin plats, men hur åstadkommer man egentligen det rent praktiskt? För många känns det nästan som en omöjlighet. Om sanningen ska fram, har du en byrålåda eller en klädkammare där du lägger in saker du inte vet vad du ska göra med? Slår hjärtat lite extra när gäster råkar öppna dörren till ditt stök? Det behöver inte vara så! Här kommer tio tips som verkligen fungerar när du vill organisera där hemma!

1. Börja med att rensa

Den absolut vanligaste anledningen till att man inte kan hålla ordning hemma är att man har alldeles för mycket saker. Här gäller det att vara hård mot sig själv. Släng, skänk eller sälj saker som du inte har använt på ett år. För vet du vad? Du kommer antagligen aldrig att använda dem igen.

Ett bra ställe att gå till är Sellpy.se där du enkelt ber dem att komma och hämta dina kläder och sedan säljer de dessa. När de sedan sålt dina kläder så får du pengarna in på ditt konto. Såklart tar de en liten avgift för själva hanteringen, men det kan det helt klart vara värt.

Om du ändå känner att du har svårt att göra dig av med vissa saker kan du lägga undan dem i en kartong och ställa på vinden. Skriv in i din kalender att du ska ta ställning till sakerna ett halvår senare. När den tiden har gått, testa dig själv: kommer du ens ihåg vad som ligger i kartongen? Om inte kan du bara
kasta den rakt av, annars kan du ta tillbaka sakerna du saknar om du verkligen tror att du kommer att använda dem.

Organisera även ut saker som inte har något värde men som kan vara ”bra att ha”. Du behöver inte ha tio menyer till olika lunchställen, du kan kolla upp dem på nätet om du blir hungrig.

Även bruksanvisningar för elektriska apparater, möbler och annat går att ladda ner elektroniskt och behöver inte skräpa hemma. Gör dig också av med laddare till mobiler du inte längre har och sladdar du inte ens vet vad man använder till. Likadant med krämer och andra skönhetsprodukter som det bara är en liten slatt kvar i och som är för gamla ändå. Du kan säkert komma på många fler liknande saker du har liggande där hemma.

2. Organisera i lådor och skåp

Även om du säkert har lådor och skåp där du förvarar särskilda saker så kan det fortfarande bli stökigt, även om det är undangömt. Men för att du ska hitta allt snabbt och slippa störas av röran i lådorna är det smart att organisera på mikronivå, så att säga. Skaffa avdelare till lådorna, lägg småsaker i små askar och lägg det du använder ofta längst ut så att det är nära till hands. Skaffa vacuumpåsar och plastbackar. Ikea har väldigt bra förvaringssystem till ett rimligt pris.

För att förvara gästtäcken och extrakuddar, vinterkläder och allt annat som behöver stuvas undan då och då är vacuumpåsar som man suger ut luften med dammsugaren ur en väl värd investering som både skyddar mot damm och mal och som minskar platsen sakerna tar rejält. Det är också bra att ha några genomskinliga plastbackar hemma för alla möjliga saker. Se till att de går att stapla på varandra för att kunna utnyttja platsen hemma maximalt.

3. Rulla kläderna

Det kan vara enormt frustrerande när man lagt tid på att vika kläder fint och så är allt jobb förstört efter en vecka. Det är helt enkelt omöjligt att få kläderna att fortsätta ligga rätt när man drar ut t-shirts och koftor som ligger nederst i högen. Även om det inte ser lika fint ut så är det bra mycket bättre att rulla kläderna. Dels får de inga veck så att man ser hur de har legat i skåpet, dels är det mycket lättare att få en överblick över vad man har, eftersom inget behöver ligga längst ner och vara dolt.

Det är oftast enklast att vika plaggen på mitten och sedan rulla, så blir rullarna inte så långa. Om du vill organisera dina kläder i en byrå och inte på en hylla kan du vika kläderna till små rutor och ställa upp snarare än att göra högar av det hela.

4. Sortera dina böcker

Om du har många böcker kan det ibland vara svårt att hitta en specifik. Bestäm dig för att sortera böckerna efter ett system. Vilket system som passar dig beror lite på vad du lättast kommer ihåg och vilken typ av böcker du har.

Du kan till exempel sortera dem i kategorier. Exempelvis kokböcker, deckare, faktaböcker, skolböcker och biografier. Om du har lätt för att komma ihåg hur böckerna ser ut kan det hjälpa att sortera dem färgvis (detta kan bli riktigt snyggt också!) Du kan även sortera dem efter storlek, författare, titel eller hur ofta du läser dem. Och när du ändå håller på och sorterar dina böcker, passa på att damma av dem också!

5. Skaffa en hurts med många lådor

En hurts är en liten byrå med mindre lådor och är perfekt för att organisera småsaker som annars bara stökar i en större låda där hemma. Här är förslag på saker du kan förvara i dina lådor:

 • Stearinljus och värmeljus
 • Pennor och sudd
 • Små anteckningsblock
 • Servetter
 • Glödlampor
 • Batterier
 • Tejp, gem och dylikt
 • Småelektronik
 • Papper och kuvert
 • Tändare och tändstickor
 • Möbeltassar
 • Krokar

Märk varje låda med en liten lapp. Du kommer aldrig mer att springa omkring och leta efter dina småsaker!

6. Tänk på höjden

Ett vanligt problem när man har svårt att få plats med alla grejer i skåpen är att man inte bygger på höjden. Öppna ett köksskåp till exempel och lägg märke till hur mycket tomrum det egentligen finns där. Antagligen finns det en hel del potential att organisera.

Kom på lösningar för hur du kan utnyttja all den där platsen. Du kan till exempel sätta upp en kort gardinstång med fjädring och använda den som en hylla för små kryddburkar. Ett annat sätt att organisera utrymmet är att köpa små hyllor på fot som går in i skåpet. Då kan du exempelvis förvara många koppar över varandra utan att behöva stapla dem, vilket både kan skada dem och vara svårhanterligt.

7. Gör en hylla bakom soffan

Om din soffa står mot en vägg där hemma, hitta ett långt avlastningsbord eller sätt upp en hylla där du kan sätta växter, böcker och andra dekorativa saker du behöver finna en plats för. Ett plus med detta är att det ser mer luftigt ut när soffan inte står precis intill väggen. Du kan även göra detta om din soffa står mitt i rummet. I så fall får du en rumsavdelande effekt.

8. Förvara saker i resväskorna

Resväskor tar mycket plats och är ju faktiskt gjorda för att förvara saker i! Om du har svårt med att få plats med allt i förrådet, varför inte förvara saker i väskorna? Det bästa är att välja saker som du inte behöver plocka fram särskilt ofta, till exempel vinterkläder. Lägg heller inte i en massa småsaker som ligger löst då detta blir väldigt jobbigt när ni behöver väskorna när ni ska åka bort.

Man kan också förvara mindre resväskor i de större.

9. Märk saker för att hitta lättare

Att sätta små klisterlappar här och var kan verkligen underlätta vardagen. Om alla dina kryddor står upp i en låda och du hela tiden måste lyfta dem för att hitta rätt, varför inte sätta små lappar på locken så att du klart och tydligt ser vad som är vad?

Du kan även sätta lappar i kylskåpet om familjen är dålig på att ställa saker där de ska vara. På det sättet hittar ni lättare och det blir mindre risk att vissa saker hamnar längst in och blir bortglömda.

Det är särskilt smidigt att sätta lappar när man inte kan se vad som ligger i något, som till exempel backar med barnens urvuxna kläder, kartongerna ni har i förrådet som ni bara inte kan med att göra er av med och liknande. Tänk på att använda lappar som går att få bort enkelt om ni organiserar om där hemma.

10. Swappa saker med dina vänner

Något som du är väldigt trött på är kanske precis vad din kompis alltid har önskat sig. Skapa en gruppchatt på Whatsapp eller en Facebookgrupp där du lägger till vänner som bor relativt nära. Sedan kan ni lägga upp bilder och info om saker som ni vill bli av med och som den som är först till kvarn kan hämta gratis.

Det här är ett kul sätt att bli av med saker som bara stökar ner ens hem. Ofta är det lättare att göra sig av med grejer när man vet att någon verkligen kommer att använda dem, särskilt om det är någon som du tycker om. Var bara försiktig så att du inte tackar ja till en massa saker dina kompisar vill bli av med som du inte behöver, för då har du kommit tillbaka till ruta ett igen!

Om du vill ha tid över för detta kan regelbunden hemstädning vara lösningen. Du kan enkelt kontakta oss nedan om du behöver hjälp med professionell städning hemma.