Så rengör du kranen på bästa sätt

video
Datum

19 oktober 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Något som vi tar i många gånger varje dag, men som rengörs alldeles för sällan är våra kranar. Och även om du säkert gör rent själva delen av kranen man rör vid så finns det ett par dolda delar som vissa aldrig gjort rent förut. Det skulle kunna vara så att din kran är bra mycket smutsigare än du tror! Men oroa dig inte, vi ska nu dela med oss av våra bästa tips för hur du rengör kranen på bästa sätt.


Vardagsrengöring av kranar

Du torkar säkert av kranen varje gång du städar själva handfatet. Detta är enkelt och går oerhört snabbt. En mikrofibertrasa och ett miljövänligt rengöringsmedel är allt som behövs. Försök att torka av kranen varje dag för att hålla den fräsch och fri från bakterier och virus. Om du vill att den ska glänsa lite extra kan du spreja med fönsterputssprej och torka av – då ser den ut som på hotell!

När det gäller kranar som har ett handtag man lyfter upp eller öppnar åt sidan finns det ett ställe som många glömmer att torka av och det är kanten under handtaget som uppkommer när du öppnar kranen. När kranen är stängd är denna lilla remsa dold och det är lätt hänt att man missar att göra rent där. Och tro oss, vissa kranar har aldrig blivit rengjorda där! Så om du vill ha en extra ren kran, glöm inte att öppna kranen när du städar så att du kommer åt överallt!

Om du däremot har traditionella kranhandtag som man vrider på för att öppna kranen kan du ta lite extra runt deras gängor när kranen är öppen.

Ett annat viktigt ställe att rengöra regelbundet är runtomkring foten av kranen, alltså där den möter handfatet. Här kan det annars bildas jobbigt kalk som är svårt att få bort. Då är det bättre att städa lite och ofta, så att det alltid ser snyggt ut och du slipper ta i med hårdhandskarna. Om du redan har problem med kalk runt kranens fot kommer vi behandla detta i nästa stycke, så läs vidare för att lära dig hur du får bort det.

När du rengör kranen till vardags, tänk då på att:

  1. Använda mikrofibertrasa

  2. Använda miljövänligt rengöringsmedel

  3. Inte missa skarven under handtaget

  4. Inte glömma att rengöra runt kranens fot

  5. Använd fönsterputs för extra glans

Bonustips: Om du har för vana att stänga kranen med knogarna minskar du både fula fettfläckar efter fingeravtryck och mängden bakterier på kranen!

Så får du bort kalkavlagringar runt och på kranen

Att du får fula kalkfläckar och avlagringar på din kran behöver inte betyda att du är dålig på att städa. Det har mer att göra med hur vattnet är där du bor. Om du har vatten med höga kalkhalter behöver du antagligen göra en grovrengöring av kranarna då och då, även om du städar ofta.

När du ska få bort fläckarna kan du använda en särskild städprodukt, men det funkar minst lika bra med till exempel ättika. Ättikan behöver få en stund på sig att verka, så för att den inte bara ska rinna bort eller torka kan du lägga toapapper runt och på kranen som du sedan häller ättikan på. Det går även att använda vinäger, även om den inte är lika kraftfull som ättikan.

Gå sedan och gör något annat en stund och kom tillbaka med grov borste som du kan skrubba med. Det kan krävas en del arbete, men nu borde kalken lossna. För att verkligen komma åt överallt kan du använda en gammal tandborste. Om du har mycket kalk på kranarna kan du behöva upprepa processen.

Kom ihåg att det blir mycket lättare att få bort kalken om du städar ordentligt varje vecka, så att det inte hinner sätta sig.

Rengör kalkavlagringar genom att:

  1. Lägga lite ättiksdränkt toapapper på kalken

  2. Låta det dra en bra stund

  3. Skrubba med borste och tandborste

  4. Upprepa vid behov

Strålsamlaren – en förbisedd del som behöver rengöras

Särskilt om du har hårt, kalkigt vatten där du bor kan du ibland behöva göra rent strålsamlaren, alltså den lilla del som sitter ytterst på kranen där vattnet kommer ut. Om den kalkas igen kan det påverka mängden vatten som kan rinna igenom, och vill det sig illa kan det även växa bakterier i den.

Bonusfakta: Visste du att man har upptäckt att det kalla kranvattnet är fullt av goda bakterier som äter dåliga bakterier? Därför tror man att mycket av vattenreningen inte bara sker i reningsverken, utan även i vattenledningarna. Men om vattnet står still och är relativt varmt kan ändå exempelvis legionellabakterier växa, och därför bör du spola noga med hett vatten innan du dricker kallvatten ur kranen om den inte har använts på några dagar.

Om det är en kökskran som du ska göra rent strålsamlaren på så går det oftast att skruva av den för hand, medan du antagligen behöver en skiftnyckel för att ta av den som sitter på badrumskranen.

När du väl har fått bort strålsamlaren, som ofta innehåller ett kranfilter, lägger du den i ett glas tillsammans med fyra delar vatten och en del ättika. Medan strålsamlaren ligger där och rengörs kan du använda en tandborste för att göra rent inuti kranen där du kommer åt. Diska slutligen av strålsamlaren ordentligt med tandborsten, skölj av och skruva tillbaka.

Så här rengör du strålsamlaren på kranen:

  1. Skruva av den för hand eller med skiftnyckel beroende på modell

  2. Lägg den i fyra delar vatten och en del ättika och låt verka

  3. Skrubba under tiden insidan av kranen med en tandborste

  4. Skrubba sedan strålsamlaren med tandborsten och skruva på

Sugen på att storstäda kranarna där hemma? Eller är det svårt att hinna med? Vi erbjuder hemstädning i Stockholm för dig som behöver lite extra vardagslyx. Hör av dig till oss så berättar vi gärna mer om vad vi kan göra för att få din vardag att gå ihop!