Så rengör du frysen enklast

video
Datum

26 oktober 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Smulor från den där limpan du frös in, kladd från ungarnas glass och fryst persilja som trillat ut som konfetti ur påsen. Oavsett vad du har där hemma i din frys behöver den städas med jämna mellanrum. Visst, det är antagligen inga gäster som tittar i den, och risken att det blir en smittohärd i minus 18 grader är nog liten, men den där känslan när frysen är helt ren och organiserad är ändå helt klart anledning nog att rengöra frysen då och då.


Det är inte bara städning det handlar om heller, utan de flesta frysar behöver frostas av med jämna mellanrum, både för att du ska kunna öppna lådorna och för att de drar mindre el då. Hur ska man göra då? Här kommer några enkla tips!

Töm frysen på två sätt

Innan du gör något annat – stäng av frysen!

Det största problemet med att rengöra frysen och frosta av den är maten. Ju mindre mat du har i frysen från början, desto bättre är det, så börja äta rester till middag och handla inte hem mer frysvaror förrän du har rengjort den, såvida du inte har en extra frys du kan lägga över det i.

Tips: Om du har mycket frysta grönsaker du behöver göra åt kan du till exempel laga en wokrätt med nudlar eller ris där grönsakerna får spela huvudrollen. Lite asiatiska ingredienser som fisksås, sesamolja och risvinäger förvandlar snabbt halvtråkiga gamla grönsaker till vardagssuperhjältar!

När du har ätit upp allt du orkar och väl ska rengöra frysen börjar du med att tömma den på mat. Om det är vinter kan du lägga ut maten, och om det är sommar kan du åtminstone satsa på att göra det en lite svalare dag. Det bästa är dock att alltid frosta av frysen under vinterhalvåret, men ibland kan man helt enkelt inte vänta om man ska kunna öppna och stänga de frostiga lådorna.

Om du är orolig för att allt ska hinna smälta kan du vira det i tidningspapper och lägga det i kartonger med frysklampar. Du kan också lägga den känsligaste maten i en kylväska. Krisar det kan du så klart också fråga en snäll granne om du får låna frysen ett tag!

Kombinera avfrostning och rengöring

När du ändå håller på och ska rengöra frysen kan du lika gärna ta tillfället i akt och frosta av den också, vilket man bör göra cirka två gånger per år, eller vid behov. Vissa frysar är dock självavfrostande, så om du inte ens ser en tendens till att den frostar kan du låta den vara.

Det är viktigt att lägga tidningspapper eller gamla handdukar under frysen som kan absorbera vattnet. Var särskilt försiktig om du har trägolv under frysen. Då kan plast vara bra för att skydda golvet.

Ta ut alla lådor ur frysen och gå och diska av dem i duschen (de är för stora och otympliga för att diskas i köket.) Under tiden börjar isen naturligt att smälta. När lådorna är diskade och avtorkade kan du använda en hårfön eller en värmefläkt riktad mot frysen för att få det att smälta fortare. Bänd loss eventuella istappar och lägg i diskhon, så går det snabbare.

Torka torrt i frysen och sätt in lådorna igen och sätt på frysen. Se till att frysen verkligen är helt torr innan du sätter i lådorna då allt vatten som finns kvar i den så klart kommer att omvandlas till is som gör att du måste frosta av frysen snart igen.

Sedan är det bara att lägga in maten, och så är du klar med insidan av frysen. Passa på att organisera din mat. Du kan till exempel ha grönsaker i en låda, bröd i en och halvfabrikat och glass i en. Gör det lätt för familjen att hitta i frysen, så slipper man ha frysdörren öppen i onödan medan man letar. Dessutom är det lättare att hålla koll på vad som finns i frysen om man har ordning i den så man inte glömmer bort något gott längst inne.

Så länge håller maten i frysen

Enligt Livsmedelsverket kan man i teorin äta mat som legat i frysen hur länge som helst, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i den kalla frysen då de helt enkelt rör sig för långsamt i kyla. De poängterar att detta gäller lagad mat. Men bara för att mat inte är direkt farlig att äta betyder så klart inte att det kommer att vara gott och näringsrikt.

Mängden fett som maten innehåller bidrar till hållbarheten. Om det är mat med lågt fettinnehåll, som exempelvis viltkött och vit fisk, kan du förvara den i frysen utan problem i upp till ett år. Men för mat med högre fettinnehåll, till exempel lax gäller generellt ett halvår i stället. Det här beror på att fettet härsknar, även om maten är fryst. Härskning innebär att fettet bryts ner till mindre beståndsdelar, och det gör att maten smakar och luktar illa.

Hur du förvarar maten i frysen avgör också hur länge den kommer att hålla. Försök använda dig av lådor och påsar som är helt lufttäta. För att underlätta för dig själv är det bra att använda lådor som är säkra att använda i mikrovågsugn, om maten kommer värmas upp eller tinas i mikron senare.

Det går ofta att läsa på frysens lådor hur länge mat håller, men om det inte gör det kanske du undrar. Försök alltid att märka mat som inte redan har ett datum på sig så att du vet när du frös in den. Nedan finner du hur länge vanliga matvaror håller i frysen innan du behöver äta upp dem:

Kycklingdelar: 9 månader

Tillagat kött: 3 månader

Bacon: 1 månad

Mager fisk: 6 månader

Fet fisk: 1 år

Färska räkor: 3-6 månader

Smör: 6-9 månader

Ost: 6 månader

Grönsaker: 12 månader

Utsidan: sist men inte minst

När du har frostat av insidan och diskat av alla lådorna i frysen så kanske du lätt skulle kunna tänka att du är klar med att rengöra frysen, men glöm inte att rengöra utsidan! Särskilt handtaget är viktigt att göra rent, eftersom man tar där ofta, vilket gör att det finns mer bakterier där.

Börja med att öppna frysdörren och torka av den ovanpå. Se till att trasan går ner ordentligt i gummilistens skåror, där det kan ligga damm och smulor. Fortsätt sedan med att torka av frysdörrens framsida och handtaget. Gå gärna över med en torr trasa eller en kökshandduk direkt efter den blöta trasan. På så vis slipper du fula vattenfläckar på frysen.

Så kom ihåg:

  1. Stäng av frysen.

  2. Lägg handdukar eller tidningar under.

  3. Töm frysen på mat.

  4. Diska ur lådorna.

  5. Låt all is smälta.

  6. Torka ordentligt.

Så rengör du en möglig eller illaluktande frys

Om du har haft din frys avstängd och den har varit stängd är risken stor för mögel, och detta måste så klart rengöras ordentligt innan du kan ha mat i frysen igen. För det mesta är det inte så svårt att få bort möglet, det går enkelt bort med en trasa och valfritt rengöringsmedel.

Om du vill vara på den säkra sidan och verkligen döda möglet kan klorin vara ett bra alternativ, men se till att använda handskar i så fall. Var också noga med att verkligen torka av flera gånger med bara vatten så att allt rengöringsmedel är borta innan du lägger i mat igen.

Det kan ta lite tid att få bort allt mögel, men det är möjligt. Ha bara tålamod och skura ordentligt så kommer det att bli rent och fint till slut, och det finns inget som säger att du inte kan använda frysen bara för att det har varit mögel i den. När du väl har gjort rent frysen och den har torkat helt och du satt på kylan är den redo att jobba igen.

Om du däremot har problem med att frysen luktar illa efter att ha varit avstängd kan det vara svårare. Det finns några olika husmorsknep du kan testa. Till exempel finns det de som svär vid att det fungerar att smeta yoghurt över hela frysen. Tanken är att bakterierna i yoghurten äter upp andra bakterier. Men det finns så klart mindre märkliga metoder också. Du kan till exempel testa med ättika och citron. Det är viktigt att du låter frysen stå öppen så att den får vädras ut ordentligt. Man brukar säga att tiden läker alla sår, men det är faktiskt ganska tillämpligt på dålig lukt också.

Så städar du bakom frysen

Enligt Electrolux bör du dammsuga två gånger om året bakom frysen. Dammansamlingar gör nämligen vitvaror mindre effektiva, vilket både påverkar miljön och din elräkning negativt. Damm brinner dessutom väldigt bra, vilket är en extra anledning till att få bort dammråttorna regelbundet.

Det är egentligen inte svårt att städa bakom frysen, men det kan absolut vara tungt och omständligt beroende på hur frysen är placerad. För att kunna göra rent måste du nämligen dra ut frysen från sin plats för att komma åt. Det kan hjälpa att vara två. När ni väl fått ut frysen är det bara att dammsuga som vanligt och moppa. Passa även på att damma baksidan av frysen om det behövs. Om du är osäker på hur du ska dra ut frysen kan du till exempel boka in en storstädning där du får hjälp och slipper hålla på och kånka själv.

Sugen på att städa frysen? Eller känns det som ännu en sak på din att göra-lista som aldrig blir av? Om du känner att du inte riktigt hinner med, varför inte låta oss städa din frys och resten av ditt hem också? Våra proffsiga städare är snabba, trevliga och effektiva. En veckostädning från oss på Städade Hem kan vara precis det som behövs för att du ska få tid över till annat som du tycker är viktigt.

Något som är väldigt roligt är att allt fler kunder anlitar oss för hemstädning i Stockholm.