Med dessa tips kan du rengöra köksfläkten som ett proffs!

video
Datum

20 september 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Om fläkten korkas igen kommer den att fungera sämre, men det är inte det största problemet. Köksfläktar som är väldigt smutsiga är nämligen en brandrisk, för om det skulle börja brinna i en gryta nästa gång du får för dig att fritera något och glömmer grytan på spisen så kan det ta fyr i fläkten och branden kan spridas genom fläktkanalen till andra delar av huset.


Det kan också hända att fett ifrån köksfläkten smälter och droppar ner på din varma spis och tar eld när du vänder ryggen till.

Om fläkten inte gör sitt jobb ordentligt för att den är för smutsig kommer ditt hem också att lukta bacon nästa gång det är dags för söndagsfrukost, och det är ju inte så kul! Men hur ska man då bära sig åt för att göra rent fläkten? Oftast handlar det om att klicka loss filtret och göra rent det. Vi ska nu se på hur man gör med två olika sorters filter.

Rengöra kolfilter

Kolfilterfläktar har två filter, ett kolfilter och ett fettfilter. Fettfiltret sitter som vanligt rakt över spishällen, och kolfiltret sitter separat över det.

Kolfiltret är till för att rena luften innan den kommer ut i köket igen eftersom dessa fläktar använder sig av återcirkulation. Börja med att ta loss kolfiltret genom att hålla in knapparna och dra loss det försiktigt från sin plats. Detta rengörs med en fuktig svamp utan några rengöringsmedel. Sedan kan du sätta tillbaka filtret på sin plats.

Så här rengöra du filter i köksfläkten!

Här hittar du en pdf med bilder som visar en annan typ av kolfilterfläkt!

Rengöra fettfilter

Nu är det dags att rengöra fettfiltret. Ett sådant här filter har alla köksfläktar. Vanligtvis går det bra att använda rengöringsmedel av något slag för dessa, eftersom man behöver lösa upp allt matfett som har samlats i det. Lägg det i blöt i vasken med diskmedel en halvtimme eller så och diska sedan av det.

Om du vill kunna rengöra fettfiltret ordentligt kan du oftast knäppa bort själva plastramen som metallfiltret sitter i. På det viset går det både att komma åt hela filtret och att krama ur vattnet ur det.

Du kan se exempel på hur du tar av plastramen här.

Ytterligare info om rengöring av köksfläkt!

De flesta moderna köksfläktars fettfilter kan du även köra i diskmaskinen, vilket är det mest effektiva sättet att rengöra dem. Du kan använda dig av samma program som du brukar, så kan du få diskat middagsdisken samtidigt så du inte slösar vatten. Om du är osäker, kolla upp vad företaget som har gjort din köksfläkt rekommenderar, eller fråga din hyresvärd om du hyr din bostad.

Rengör resten av fläkten

När du ändå har tagit ut filtren, passa på att rengöra utsidan och undersidan av fläkten, exempelvis med en fuktig trasa med lite diskmedel på. Glöm inte att ta på kanterna där fettfiltret brukar sitta, för där kan det samlas en del flott.

Du behöver inte sticka in handen inuti köksfläkten eller något liknande och rengöra, det räcker att torka av utsidan av fläkten och göra rent filtren. För säkerhets skull är det bra att se till att fläkten är avslagen när du håller på och rengör den, och vissa föredrar även att dra ut sladden, även om risken att du skulle få en stöt är väldigt liten.

Så ofta ska du göra rent köksfläkten

Hur ofta du behöver rengöra fläkten beror lite på hur mycket mat du lagar. Men minst en gång i halvåret brukar vara ett bra riktmärke. Om du steker mycket kan en gång i månaden vara ett säkrare val. Om du är osäker på om filtret behöver göras rent kan du känna på det. Om det känns flottigt eller luktar illa så är det dags att göra rent det

Handen på hjärtat, hur ofta rengör du din köksfläkt? Många känner att tiden inte räcker till för extrastädning – de har fullt upp med vardagen och är glada om de hinner med att ta disken.

Om du känner igen dig förstår vi dig precis eftersom vi har många kunder i samma situation. Många som hör av sig till oss för hemstädning vill gärna ha det rent och snyggt hemma, men har svårt att hinna med allt som ska göras. Vi hjälper gärna till med alla städprojekt som du har gått och skjutit på. Varför inte höra av dig till oss, så berättar vi mer om oss som städföretag i Stockholm och hur vi kan hjälpa er!