Så inreder du ett lättstädat hem

Om det inte är välstädat spelar det ingen roll hur snygg inredning du har, det känns ändå inte helt rätt. Därför är det alltid en god idé att ha städningen i åtanke när du inreder där hemma.

Vi har samlat ihop de bästa tipsen för att ditt hem inte bara ska bli så snyggt som möjligt, utan också lättstädat.

1.     Inred med möbler du kan dammsuga under

Satsa på möbler som står på ben som är så pass höga att dammsugaren lätt kommer in under dem. På så sätt slipper du flytta undan möblerna eller ligga på golvet med en dammvippa och försöka göra rent.

Ett plus med möbler som lyfts upp en bit från golvet är att de ger en känsla av rymd och luftighet. Om du bor litet kan det till och med göra att ditt hem ser större ut än det är.  

Tips: Tänk på att du måste backa en bit för att kunna dammsuga under stora möbler, till exempel sängar. Möblera så att du får plats att dammsuga utan att backa in i en vägg eller någon annan möbel.

Sugen på att fixa till sovrummet? Här tipsar IKEA-inredaren bland annat om var du bör placera sängen.

2.     Använd förlåtande färger i inredningen

Vilka färger du väljer på dina trämöbler påverkar hur smutsigt det ser ut där hemma. Damm syns mindre på ljusa ytor än på mörka. Självklart tycker vi att man ska hålla undan dammet, men det är oundvikligt att det då och då ligger några korn här och var. Så varför inte göra vad man kan för att det inte ska synas?

När det gäller textilier däremot kan du tänka tvärtom. Vita soffor är visserligen snygga, men bara om de är helt rena. Om du har barn eller husdjur, eller bara vet med dig att du brukar smula i soffan, är det smartare att välja en annan färg. Mönster maskerar också fläckar bättre än enfärgade tyger.

Tips: Sammetssoffor är lätta att rengöra och luggen gör att materialet är extra förlåtande. För att bli av med damm, päls från husdjur och små fläckar kan du fukta en trasa, till exempel en mikrofiberduk eller en wettex-trasa och helt enkelt torka av soffan.

Har du någonsin funderat över vad damm egentligen är? Här kan du läsa allt du någonsin undrat om damm och kvalster.

3.     Sluten förvaring minskar dammet

Ju fler saker du har framme, desto mer har du att städa och damma. Därför är sluten förvaring A och O när det gäller en lättstädad inredning. Se till att du har tillräckligt med garderober, skåp och byråer. Småsaker som behöver vara tillgängliga och därför brukar ligga framme kan du lägga i en fin ask med lock.

Tips: När du snabbt vill bli av med damm från ytor där du har småsaker du inte orkar flytta på, ta bort nedersta delen av dammsugarröret och sug upp löst damm. Ställ in dammsugaren på lägsta effekt och håll i saker som skulle kunna sugas upp. Självklart behöver du dammtorka varje liten pinal individuellt då och då, men detta är en bra quick fix att ta till när orken tryter.

I videon nedan får du några smarta förvaringstips från experterna på Clas Ohlson.

4.     Frigjord golvyta gör det mer lättstädat

Det är lättare att dammsuga om golvet är tomt. Använd därför väggarna för att hänga upp saker som annars står på golvet. Det kan till exempel röra sig om skoställ, tvättkorgar, nattduksbord och andra mindre möbler och prylar. När du köper nytt, tänk: kan jag hänga upp den?

Ofta kan man se på bilder i inredningstidningar att man lutar flera tavlor mot väggen eller lägger mysiga kuddar, korgar eller ljuslyktor på golvet. Det kan se riktigt fint ut, men man får vara beredd på att det blir mer jobb att hålla rent.

Tips: Om du vill att golven ändå ska bidra till helhetskänslan i inredningen är det mer lättstädat att använda sig av mattor. För att få till en ombonad myskänsla kan du låta mattor överlappa varandra. Till exempel kanske du har en stor jutematta som hela soffhörnan ryms i, en mindre matta i mitten och en fårskinnsfäll under favoritfåtöljen. Då får man både in olika texturer och färger utan att det blir svårstädat.

Här kan du läsa allt om hur du moppar golven på bästa sätt.

5.     Mindre småsaker för smidigare städning

Stilleben med massor av prydnadssaker i all ära, men dammigt, det blir det. Ta en titt runtom i ditt hem och fundera på vilka ytor som är fyllda av olika småsaker. Hade man kunnat byta ut några av dem till färre stora saker? Att lyfta på en enda maffig vas i stället för 10 småsaker gör damningen mycket lättare.

Detsamma gäller krukväxter. Om du gillar att ha mycket grönt hemma kan du plantera dina växter i större krukor eller korgar tillsammans och på så sätt göra städningen och vattningen lättare. Det här kan dessutom ge ditt hem en lyxig hotellkänsla, och det skadar ju inte precis.

Tips: Små prydnadssaker du gärna vill ha framme kan sättas under en snygg glaskupa eller ett litet växthus. På så sätt blir de både fint inramade och det blir lättare att damma. Att lägga sakerna på en bricka gör det också mer lättstädat.

I den här videon får du lära dig hur du kan tänka när du skapar ett stilleben.

Vi hoppas att du får nytta av några av tipsen och får lust att sätta igång och inreda ditt hem! Och glöm inte att om du behöver hjälp med städningen så utför Städade Hem städning i Stockholm. Hör av dig till oss, så berättar vi gärna mer om hur vi kan hjälpa dig att hålla rent där hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *