Sanningen om ekologisk städning

video
Datum

23 februari 2021

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Vi är många som försöker köpa ekologisk mat så gott det går. Men ekologin letar sig sakta men säkert in i resten av vår vardag också. Du kanske köper en t-shirt i ekobomull, eller så smörjer du ansiktet med ekologisk ansiktskräm. Säkert är du också intresserad av att lära dig mer om ekologisk städning.


Vi ska nu titta på vad begreppet ekologisk egentligen innebär i det här sammanhanget. Vi ska också se vad du kan göra för att göra din städning mer miljövänlig.

Vad betyder egentligen ekologisk?

Att något är ekologiskt innebär att det har odlats utan hjälp av konstgjorda bekämpningsmedel och konstgödsel.

Oftast pratar man om mat, men självklart finns det grödor som odlas för annat än att ätas. Men i regel är det främst livsmedel man benämner som ekologiska.

Det finns många fördelar med ekologisk odling. Till exempel utsätts inte de som arbetar med grödorna för hälsovådliga ämnen som kan ge dem sjukdomar och skador.

Man undviker också att små mängder kemikalier hamnar i själva slutprodukten. Ekologisk odling är bättre för miljön, vilket är den främsta anledningen till att man bör välja ekoprodukter.

Är eko det enda rätta?

Det gäller att hålla isär begreppen. Du kan nämligen städa med naturliga saker såsom vinäger och citron utan att det kan räknas som ekologisk städning.

Vindruvorna i vinägern och citronen kanske är odlade med konstgjorda bekämpningsmedel. Här skulle det alltså röra sig om naturlig städning, men inte ekologisk.

En snabb googling kan ge dig mängder av förslag på ekologiska städprodukter, men det kan vara bra att ha koll på att ekomärkningar egentligen bara finns för mat.

När du köper saker som inte ska ätas är det bättre att titta efter märkningarna Bra miljöval eller SvanenDå vet du att du får produkter som har gått igenom noggrann granskning och som lever upp till det de står för.

När man pratar om ekologisk städning så menar man i själva verket oftast naturlig, kemikaliefri städning.

En av definitionerna av ordet ekologisk i Svensk Ordbok är ”som befinner sig i eller med­för ett harmoniskt sam­spel mellan organismerna och deras miljö.”

För många är ordet synonymt med miljövänlig. Men man ska tänka på att en produkt kan vara ekologiskt odlad, men om den har fraktats över halva jordklotet så kanske den inte är särskilt miljövänlig egentligen.

Ordet eko är väldigt trendigt, och det används flitigt i marknadsföring för att få konsumenter att köpa produkter som kanske inte i själva verket är bättre än andra, men som kostar mycket mer.

Det säkraste alternativet är att välja produkter som är miljömärkta. Det finns gott om miljömärkta städprodukter i din vanliga mataffär, så det är lätt att hitta bra rengöringsmedel.

Låt oss ta en titt på vad de olika miljömärkningarna avslöjar om produkterna.

Rengöringsmedel märkta med Bra Miljöval

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egna märkning och drivs utan vinstintresse. Detta innebär att den är oberoende och en märkning som ställer upp höga krav. Det är den enda märkningen i Sverige som kommer från en miljöorganisation.

Här kan du hitta produkter som är märkta med Bra Miljöval. Ett exempel på en städprodukt med Bra Miljöval-märkning är Ren Logik Allrent Nyponblom.

Rengöringsmedel märkta med Svanen

Svanen är en märkning som kommer från det statliga bolaget Miljömärkning Sverige. Även denna märkning är utan vinstsyfte och har fått sitt uppdrag från regeringen.

Ett exempel på en Svanen-märkt städprodukt är WC-rent från Coops ekologiska märke Änglamark. Den utnämndes nyligen till Bäst i test av Råd och Rön och är riktigt effektiv samtidigt som den är snäll mot miljön.

Naturlig städning – inte alltid miljövänlig

Det finns några olika matvaror du antagligen redan har i skafferiet som du kan använda för att städa.

Vinäger, citron, ättika och bikarbonat är populära alternativ. Och visst är de naturliga. Om du dessutom ser till att köpa ekologiska varianter kan du verkligen säga att du städar ekologiskt.

Men som vi nämnde tidigare så är det inte bara själva innehållet i det du använder för att städa som avgör om det verkligen är miljövänligt.

Att använda citron är till exempel sämre för miljön än att använda ett miljömärkt rengöringsmedel, eftersom citronen måste fraktas långt, bara för att komma hem till dig och städa din mikro.

Likadant när det gäller vinägern. Den kommer inte från Sverige och mängder vindruvor har gått åt för att göra den.

Ättika är helt klart väldigt effektivt, men det är också frätande och minst lika farligt att få i ögonen som många kemikalier.

Egentligen är det bara bikarbonat som är helt okej ur miljösynpunkt av råvarorna svenskarna brukar städa med hemma. Här kan du läsa mer om att städa med bikarbonat.

För många är det inte miljön som är den största anledningen till att de vill städa med naturliga råvaror, utan att de är rädda att deras hem ska bli fyllda med farliga kemikalier.

En sorts kemikalier som många undrar lite extra över är tensider, som finns i många sorters rengöringsmedel. Därför ska vi nu ta en snabb titt på vad tensider är och varför du inte behöver oroa dig för dem.

Tensider – ofarligt och finns i det mesta

Om du någonsin undrat varför diskmedel, tvål och schampo skummar så är det tensiderna som är svaret.

Tensider är ytaktiva ämnen som sänker ytspänningen och som gör det möjligt för olja och vatten att blandas. Det är därför envis smuts lätt släpper så fort du använder diskmedel.

När en produkt innehåller tensider står det oftast som någon typ av sulfat, till exempel sodium laureth sulfate, som för övrigt finns exempelvis i Grummes diskmedel.

Man kan också kalla dem för sina förkortningar, SLS eller SLES. Även en del produkter för så kallad ekologisk städning innehåller tensider. Men frågan är: är tensider/sulfater farliga?

Svaret är nej. Enligt Giftinformationscentralen är tensider irriterande för slemhinnorna och kan leda till illamående och kräkningar – om du sväljer dem.

Annars är de inte skadliga för hälsan på något sätt. De tillägger även att skummet som bildas om man dricker stora mängder skulle kunna hamna i luftvägarna.

Därför bör du förvara rengöringsmedel med tensider så att små barn inte kommer åt dem. En del väljer att undvika tvålar och schampo med sulfater i eftersom de anser att de torkar ut huden och håret för mycket, men det är återigen inget som är farligt.

När det gäller att städa med medel som innehåller tensider är det alltså helt ofarligt. Även om det skulle finnas kvar en mindre mängd tensider på ytor i hemmet när du har städat så kommer de inte att påverka din hälsa.

Städade Hem – hemstädning du kan känna dig trygg med

Vi hoppas att du nu har fått svar på några av dina frågor om ekologisk städning, eller snarare miljövänlig städning.

När vi på Städade Hem utför städning i Stockholmsområdet så kan du känna dig trygg med att vi använder rengöringsmedel som inte är skadliga för hälsan och miljön.

Varför inte höra av dig till oss för ett första, gratis besök där vi kan berätta mer om hur vi kan hjälpa till att städa just din bostad?