Så städar du för att förebygga COVID-19-smitta hemma och på kontoret

Även om covid-19 främst sprids via kontakt med andra människor kan det vara bra att vara försiktig med saker man rör vid. Det är alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och städa lite extra hemma under den här perioden. När man är i mataffären eller på jobbet känns det kanske naturligt att undvika att röra vid dörrhandtag och liknande, medan man blir lite slappare hemma.

Följande tips är hämtade från CDC, som står för Centres For Disease Control and Prevention och som är USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

städa hemma covid19

Ytor är inte största risken för smitta

Även om det känns som att den här pandemin har pågått väldigt länge så är SARS-CoV-2, som viruset som orsakar covid-19 heter, fortfarande ett nytt virus som forskarna inte vet allt om. Men det man anser just nu är att smittan oftast sprids mellan nära kontakter inom 6 feet, eller 1,8 meter i svenska mått mätt. Anledningen till att det sprids på det här sättet är mikroskopiska droppar som kommer från munnen och näsan när vi andas.

Det kan kännas skönt att veta att man inte har några dokumenterade fall där någon har blivit smittad av att ta på en yta och på det sättet sedan fått i sig viruset. Då är risken större att bli smittad av någon som har sjukdomen men som inte har några symtom. Men bara för att man inte har lyckats hitta några fall där någon har blivit smittad genom att röra vid något betyder inte att det inte kan hända, och därför är det bra att vara försiktig.

Överlag smittar coronavirus mycket oftare genom utandningsluft än genom ytor och saker som dörrhandtag, tangentbord, kortmaskiner och liknande. Det finns dock bevis för att viruset kan överleva i flera timmar eller till och med dagar på saker av olika material. Därför rekommenderar de att man städar och desinficerar synbart smutsiga ytor.

När det gäller hur länge luft är potentiellt riskfylld att andas in efter att en covid-smittad person har vistats i rummet spelar faktorer såsom storleken på rummet och ventilationssystemet in. Om du vet att en smittad person har vistats i rummet är det bra att vänta innan rummet städas. Att öka ventilationen skyndar på processen, men det är svårt att säga exakt hur länge man bör vänta innan man går in i rummet.

Rutinstädning i hemmet eller på kontoret

CDC rekommenderar att man skapar en städrutin där man särskilt rengör ytor som man rör ofta vid. Det kan till exempel vara bord, dörrhandtag och andra sorters handtag, lampknappar, skrivbord, toaletter, kranar och elektronik som mobiltelefoner, datormöss och tangentbord.

En god vana är att sprita av mobilen varje gång du kommer hem om du har tagit i den efter att till exempel rört vid dörrhandtag. I regel blir mobilen lätt väldigt smutsig ändå eftersom vi rör vid den så mycket, så det är inte helt fel att rengöra den ofta, oavsett om det råder en pandemi eller ej.

För rengöring av elektronik du är rädd om kan det vara en bra idé att läsa vad tillverkaren har att säga om rengöring av produkten. Om du inte kan hitta några instruktioner kan du satsa på alkoholbaserade våtservetter för elektronik eller sprejrengöring som innehåller minst 70% alkohol. Se till att torka ordentligt efter så att ingen fukt läcker in i apparaten. Ett företag som har väldigt effektiva produkter för just detta är Vidamic Ergonomics. Klicka här för att se deras produkter.

städa hemma covid19
Vidamic rengöringsprodukter

Städning när ni sitter i karantän

När ni sitter hemma och är sjuka, oavsett om ni fått provsvar som visar att ni har covid-19 eller ni misstänker att ni har det, så rekommenderar CDC att ni dagligen rengör och desinficerar ytor ni rör vid ofta såsom handtag och lampknappar. De rekommenderar också att den sjuka personen isoleras från de i hushållet som inte känner några symtom.

Den sjuke får i så fall sköta städningen av sitt rum och badrummet den använder för att undvika att smittan sprids till resten av familjen. Om det inte finns flera badrum utan friska personer måste använda samma som den insjuknade så bör denne städa badrummet efter sig varje gång hen använder det. Om detta inte är möjligt bör man vänta ett tag innan man går in och städar.

Rengöring av hårda ytor som kommit i kontakt med viruset

För hårda, porösa ytor gäller följande:

1. Använd handskar när du städar. Om du använder flergångshandskar, se till att bara använda dem för att städa ytor som kan sprida covid-19. Tvätta händerna ordentligt efter städningen.

2. Ytor som är synbart smutsiga bör rengöras med ett rengöringsmedel eller diskmedel innan desinficering.

3. För desinficering kan klorin användas, men sprit med minst 70% alkohol är oftast ett bättre alternativ för hälsan.

Rengöring av mjuka ytor och kläder som kommit i kontakt med viruset

För mjuka, porösa ytor som till exempel mattor och annat tyg samt kläder gäller följande:

1. Använd handskar när du hanterar sakerna. Tvätta händerna när du är klar.

2. Ta bort synliga fläckar och rengör med medel som är avsett för den typen av material.

3. Undvik att skaka kläderna eftersom detta kan göra att viruset sprids i luften.

4. Tvätta produkten enligt tillverkarens anvisningar. Gärna i tvättmaskin på så hög värme som möjligt. Kläder, handdukar och sängkläder som tillhör någon som är sjuk i covid-19 kan tvättas tillsammans med andras utan att riskera smittspridning.

5. Rengör tvättkorgen enligt råden för rengöring av hårda eller mjuka ytor. Det går också att använda en soppåse inuti tvättkorgen som man byter ut för att slippa rengöra den mellan tvättarna.

Vill du ha hjälp att städa lite extra under den här perioden? Hör av dig till oss för hemstädning i Stockholm!