Städtips: 7 föremål du behöver vara extremt försiktig med när du städar

Städtips: 7 föremål du behöver vara extremt försiktig med när du städar

”Äsch, det är inte så noga” hör man någon som säger, tätt följt av ett ”Hoppsan!”. Känner du igen dig? Har du någon gång tänkt att det kan väl inte spela så stor roll vilka medel och redskap man använder när man städar, bara det blir rent?

Visst, att det blir rent är så klart det viktigaste, men vissa material är känsliga och du behöver veta hur du ska rengöra dem så att de inte får fula repor, fläckar osv.

Särskilt viktigt är det när du rengör saker som golv, köksbänkar, vitvaror och liknande, alltså saker som både tar upp mycket yta och syns mycket samt kostar skjortan att byta ut.

Vi på Städade Hem har efter många år i branschen snappat upp ett och annat och skulle nu vilja dela med oss av våra bästa städtips för hur du tar hand om även de känsligaste materialen i ditt hem.

När vi städar hemma hos våra kunder följer vi riktlinjerna nedan för att se till att det inte bara blir rent när vi har varit framme, utan att vi också bidrar till att bevara hemmen i ett gott skick.

städtips

Så här rengör du marmor/ kalksten

Något av det trendigaste du kan ha hemma just nu är marmor. Oavsett om du har ett marmorgolv, en köksbänk i marmor eller en fönsterbräda så vill du så klart ta hand om den så att den ser fin och fräsch ut. Här är det viktigt att du inte använder rengöringsmedel med hög syra i eftersom marmor och kalksten är väldigt känsliga mot sura vätskor. Vanlig såpa och vatten fungerar utmärkt! Se till att du torkar av efteråt bara, så att du inte får några vattenfläckar.

Av samma anledning kan det vara bra att använda ett glasunderlägg så att du inte sätter kaffekoppen direkt på bänken, det blir lätt fula ringar av vätska som inte torkas bort snabbt.
städtips

Plastbadkar

Har du ett badkar av plast hemma? Tänk då på att plast är ett mjukt material som lätt repas. Använd inte rengöringsmedel med slipmedel i (t.ex. Cif). Använd inte heller en svamp med grön undersida för att göra rent badkaret, då dessa innehåller slipmedel och repar mycket mer än du kanske tror!

städtips

Putsad betong

Ett material som blir allt vanligare i bostäder och som är väldigt trendigt är putsad betong. Här är det viktigt att inte torka av med vätska, utan det räcker med en torr microfibertrasa. Om man använder vätska på putsad betong blir det lätt fläckar som kan vara omöjliga att få bort vilket betyder att du troligtvis får måla om för att få det att se nytt och fräscht ut igen. Inte kul!

städtips

Trägolv

Har du sett Pippi Långstrump skura golven med borstar på fötterna och vattenhinken i högsta hugg? Det är inte riktigt det bästa sättet, måste vi ändå säga.

Oavsett om du har lackade eller oljade golv så bör du vara försiktig med hur mycket vatten du använder. Faktiskt så räcker det ofta med att bara använda en torr microfibermopp och bara våttorka någon gång emellanåt.

Om man använder mycket vatten och rengöringsmedel så kan golvet dels kännas klibbigt att gå på, men det kan också mörkna efter ett tag. Så använd lite vatten om du vill ha dina golv i fint skick länge!

städtips

Mässing

Mässing är ett material som är som vackrast om man tar hand om det på rätt sätt. Det finns en anledning till att det finns mässingsputs- det är det absolut bästa alternativet. Det blir helt enkelt inte helt rent utan det.

Mässingsputs är ett supermedel eftersom det har så många funktioner i en enda flaska. Det underhåller, rengör och putsar ytan varje gång du använder det.

städtips

Rostfritt stål

Har du en kyl eller något annat i rostfritt stål så bör du också använda rätt medel. Det bästa är att kolla upp vad tillverkaren rekommenderar för medel, så kan du vara helt säker på att du rengör dina vitvaror på allra bästa sätt.

städtips

Högblanka köksskåp

Högblanka skåpsdörrar och lådor i köket är mycket känsligare än vad många tror och här är det bra att använda antingen microfibertrasor eller disktrasor. Det är också viktigt att trasan du använder är helt ren.

Efter att du våttorkat skåpsluckorna för att få bort fläckar och fett så måste du torka av med en torr trasa. Annars kan man lätt se vattenfläckar efteråt och det ser smutsigt ut fastän du precis har städat.

hemstädning

Bonus-tips!

Det finns några generella städtips som du alltid kan ha i åtanke, oavsett vad du städar hemma.

För det första så är det bäst att undvika att använda skursvampar med grön undersida, eftersom de innehåller slipmedel som kan repa de flesta ytor. Använd hellre svampar med vit undersida och ta till de gröna bara om det verkligen behövs.


För det andra så är microfibertrasor utmärkta att både damma och göra rent med. De är billiga, miljövänliga (eftersom du kan återanvända dem om och om igen) och fungerar väldigt bra. Tvätta dem i tvättmaskinen med enbart tvättmedel i 60 grader, så kan du använda dem nästan hur länge som helst. Du kan färgkoda dina microfibertrasor och ha till exempel rosa för toaletten, gula att damma med och så vidare.

För det tredje så rekommenderar vi alltid att man använder miljömärkta rengöringsmedel. Detta både för att gynna vår planet, men också vår inomhusmiljö och hälsa. Vi omges konstant av konstiga ämnen som inte är bra för oss, så ju mer vi kan minska på skumma kemikalier, desto bättre är det. Det finns naturliga alternativ som fungerar lika bra som starka rengöringsmedel, så varför inte använda dem i stället?

Vårt sista tips, som kanske verkar självklart, men som många ändå glömmer av, är att läsa på flaskorna! Vad är rengöringsmedlen avsedda för? En vanlig missuppfattning är att det spelar ingen roll vad det står på paketet, att tillverkarna i princip häller i samma produkt i olika flaskor för att få oss att köpa mer, men det stämmer oftast inte.