Städtips för köket - Den kompletta checklistan

video
Datum

16 juni 2022

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Köket är ett av de viktigaste rummen att hålla rena i hemmet. Men det finns ju en hel del olika saker i köket som man behöver hålla efter och städa, och ibland får vi frågan hur man bäst gör ordentligt rent. Så vi tänkte att vi ska dela med oss av våra bästa tips så att du kan köra en riktig storstädning av ditt kök till helgen!


Detta ska du städa varje dag i köket

Att säga att man behöver städa köket varje vecka är en ren underdrift, här ska det städas lite grann varje dag. Det säger sig självt att disk behöver tas om hand löpande, men vad finns det mer man behöver göra rent?

När du har diskat och fått undan på diskbänk och arbetsyta så bör du använda en trasa för att torka av ordentligt. Börja med att borsta undan smulor och annat småskräp som hamnat där. Sedan använder du en trasa med antingen någon sorts kökssprej eller vatten med lite diskmedel. Torka ordentligt, även under saker du har stående permanent på bänken, som till exempel flaskor med oljor, kryddor och köksredskap.

Sedan bör du gå över alltihop snabbt en gång till med bara vatten på trasan, för att få bort rester från rengöringsmedlet så att det inte hamnar i maten. Torka även avspisen på samma sätt. Det är också bra att göra rent kranen varje dag. Om du vill få den riktigt skinande ren kan du använda fönsterputs. Glöm inte att hålla det torrt där kranen möter diskbänken så att det inte blir kalk- eller mögelansamlingar där.

Det är även viktigt att ta ut soporna varje dag för att hålla det fräscht i vaskskåpet. Om ni samlar matavfall i papperspåsar är ett bra tips att lägga lite hushållspapper under påsen ifall den skulle läcka lite grann.

Detta ska du städa varje vecka i köket

Utöver det vardagliga finns det en del saker du kan göra cirka en gång i veckan. Detta inbegriper att torka av kaffebryggaren och brödrosten, damma flaskor, torka av kaklet (om det får fläckar under veckan tar du så klart dessa direkt) och att göra rent lampknappar, handtag och knoppar.

Allt som ni tar ofta på behöver göras rent. Glöm inte handtagen på kylskåp och frys. Använd en disksvamp för att göra diskhon riktigt ren invändigt också, men tänk på att det finns otroligt mycket bakterier i diskhon, så använd inte svampen till att diska tallrikar efteråt.

Mikron behöver också göras rent en gång i veckan om ni använder den ofta. Använd gärna ett mikrolock för att förhindra att mat skvätter överallt när ni mikrar saker.

Detta bör du städa en gång i månaden i köket

Varje månad bör du städa ugnen, göra rent och sortera ut gammal mat i kylskåpet, och eventuellt rengöra köksfläkten, beroende på vilken typ av fläkt ni har. Torka även ur lådor och skåp som används flitigt. Bestickslådan har av någon anledning en särskild tendens att bli smutsig snabbt. Vi vet inte vart alla smulor kommer ifrån, men så är det bara!

Detta behöver städas med jämna mellanrum i köket

Vissa saker behöver man inte städa varje månad, men det kan vara lite svårt att säga exakt hur ofta det behövs, så vi nöjer oss med att bara konstatera att det kan vara lite olika. En sådan sak är att frosta av frysen. Vissa frysar behöver i princip aldrig frostas av, medan andra äldre frysar snabbt isar igen, så här får man göra en avvägning. Det viktigaste är att du gör det innan det blir så mycket is att du inte kan öppna lådorna…

Du bör också åtminstone ett par gånger om året tömma hela skafferiet och rensa det på mat som har gått ut samt torka av hyllorna ordentligt.

Vattenkokaren och kaffebryggaren behöver kalkas av då och då, men hur ofta beror väldigt mycket på hur kalkigt vatten det finns där du bor.

Städtips för mikrovågsugn

Mikron är det allra bäst att hålla efter och torka av direkt när någonting har skvätt i den, men ibland måste man också göra en grovrengöring. Ett husmorsknep är att ställa in en mikrosäker skål med cirka tre deciliter vatten, saft från en halv citron och en skvätt ättika och sedan köra mikron på full effekt utan lock i 3-4 minuter. Då skvätter den varma vätskan omkring i mikron och det är sedan mycket lättare att få bort fläckar. Dessutom tar det död på dålig lukt.

Städtips för ugn

Om ugnen är riktigt, riktigt ingrott smutsig så är det bäst att använda en ugnsrengöring. Typ mr muscle. Visst, det är en del kemikalier i den, men det är svårt att få bort allt annars. Men om din ugn är lätt eller medelsmutsig så kan du med fördel göra rent den naturligt med såpa. Blanda såpa med vatten, spreja det över hela ugnen och sätt den på 100 grader i 20-30 minuter. Sedan torkar du bort smutsen med en trasa.

Glöm inte att städa av taket och väggarna på ugnen. Ugnsgallret behöver diskas för sig, och du kan även använda stålull till det om det behövs. Var däremot försiktig med att använda slipande produkter inne i ugnen då de flesta ugnars beläggning inte tål att slipas med dessa. Disksvampar med grön skrubbsida ska därför inte användas i ugnar, precis som exempelvis Cif-rengöringskräm.

Städtips för kaffebryggare och vattenkokare

En del säger att man aldrig ska diska sin kaffekanna med diskmedel, andra tycker inte att det är ett problem. Vi är städentusiaster och inte kaffenördar, så för vår del är det svårt att låta bli den där gröna, magiska vätskan… Men om du föredrar att låta bli diskmedlet så rekommenderar vi att du åtminstone har för vana att diska av din kaffekanna med enbart vatten.

Men det är inte bara kannan som behöver göras rent. Filterhållaren kan oftast diskas i maskin, precis som andra eventuella lösa delar. Sedan har vi det där med att rengöra själva insidan av kaffebryggaren. Det finns speciellt rengöringsmedel till detta som är väldigt effektivt och som verkligen kan chockera en om man aldrig gjort rent sin kaffebryggare innan. Man doserar det tillsammans med vatten i vattenbehållaren och kör sedan igenom det och avslutar med några kannor med bara vatten för att skölja ur ordentligt.

Vill du hitta ett naturligare alternativ lär det även fungera med en flaska vitvinsvinäger!

Städtips för kylskåp

Kylskåp kan bli riktigt smutsiga om man inte städar dem regelbundet. Dessutom är det lätt hänt att man missar mat som ligger längst in och möglar. Gör det till en vana att någon gång i månaden tömma hela kylskåpet på mat. Under tiden som du tömmer kollar du datum på saker och checkar så att grönsaker är fräscha. Kom ihåg att en del matvaror går alldeles utmärkt att äta även efter bäst före-datumet, så lukta och smaka om du är osäker.

När kylen är tom bör du stänga av den eftersom dörren kommer vara öppen medan du städar. På så sätt sparar du energi.

Ta ut alla hyllor och lådor och diska av dem. Lägg märke till vilket håll de ska ligga på i kylskåpet medan du tar ut dem, så slipper du huvudbry sedan. Oftast är det lättast att diska dem i duschen, diskhon är lite för liten helt enkelt. Vanligt diskmedel och vatten gör susen. Glöm inte att ha ett par, tre stycken diskhanddukar till hands så att du inte behöver springa till köket för att torka dem och skvätter vatten på golvet.

När du har diskat hyllor och lådor använder du en disktrasa med vatten och diskmedel för att torka av kylen invändigt och få bort fläckar. Glöm inte taket och väggen längst in. Det kan också vara bra att ta en bomullstops och peta in i hålet längst in där kondens rinner ut, så att det inte sätts igen, för då kan du få problem med vatten i kylskåpet.

Avsluta med att torka av med bara vatten för att få bort diskmedlet. Sedan sätter du tillbaka hyllor och lådor och sätter in maten igen. Här gäller det att ha en trasa redo så att du kan torka av undersidan på ketchupflaskor och annat som kan vara kladdigt. Lägg gärna också lite hushållspapper i botten av lådorna. De suger upp vatten så att dina grönsaker håller sig fräscha. Dessutom gör de att lådorna blir lättare att diska av nästa gång, särskilt om någon grönsak skulle ha blivit bortglömd och lämnat kladdiga rester efter sig.

När du följt alla dessa steg, glöm inte att sätta på kylskåpet igen. Det sista du gör är att rengöra utsidan av kylskåpet. Börja med att damma översidan om du kommer åt, så att dammet inte trillar ner över det du har städat. Ta bort kylskåpsmagneter, teckningar och vykort och torka av hela dörren, men särskilt handtaget.

Så enkelt är det att rengöra ett kylskåp! Det tar lite tid, men det är en skön känsla när man är klar!

Känner du att du saknar tid att få det ordentligt rent i köket? Då är du verkligen inte ensam. Många av våra kunder känner att de får mer tid att umgås med familjen och koppla av på sin lediga tid när de anlitar oss för hemstädning en gång i veckan. Varför inte låta oss ta hand om de där tidskrävande sysslorna? Du behöver aldrig städa en ugn igen! Klicka här för information om hemstädning så att vi kan komma i kontakt med varandra och vi kan se hur vi kan hjälpa just ditt hushåll!