Så gör du för att rengöra tvättmaskinen

video
Datum

16 juni 2021

Författare

Noomi Kifarkis

Kategori

Städtips

Dela:

Tvättmaskinen jobbar jämt och ständigt med rengöring, men den behöver lite omsorg också ibland.


Att rengöra tvättmaskinen är enkelt och kräver oftast inte så mycket ansträngning. Resultatet blir att din tvätt blir renare och du förebygger eller eliminerar dålig lukt i maskinen. Dessutom ser det mycket fräschare ut också, så klart!

Behöver man verkligen rengöra tvättmaskinen?

Det är många som aldrig rengör sina tvättmaskiner.

De tycker att det känns lite onödigt, för hur smutsigt kan det bli inuti något som sköljs av med tvättmedel och vatten flera gånger i veckan?

Men svaret på den frågan är att det kan bli ganska smutsigt. Tänk till exempel på din dusch. Den sköljs också av hela tiden, men den behöver ändå städas.

Likadant med vattenkokare som kalkar igen.

Det har bara varit vatten i den, och ändå behöver man ta bort kalkavlagringar från botten. Likadant är det med tvättmaskinen, den behöver också rengöras då och då.

Rengöring av tvättmaskin med ättika

Ett miljövänligt husmorsknep du kan använda dig av för att rengöra tvättmaskinen är att hälla 3 deciliter ättika i samma fack du brukar lägga tvättmedlet i.

Efter det kör du ett program på 90 grader med tom maskin.

Då dödas eventuella bakterier och maskinen blir mycket fräschare. Ättikan råder bot på avlagringar och kalk som kan finnas i maskinen.

Gör så här:

1. Häll 3 deciliter ättika i tvättmedelsfacket.

2. Kör ett program på 90 grader.

3. Öppna luckan och låt stå öppen när du inte använder maskinen.

Det här är ett billigt och enkelt sätt att få rent tvättmaskinen, och det kräver nästan inget arbete från din sida.

Förutom att ta bort kalkavlagringar så neutraliserar även ättikan dålig lukt. Så om du har problem med en tvättmaskin som luktar illa är det här ett bra sätt att få bort lukten.

I videon nedan finns fler tips på hur du gör rent din tvättmaskin.

Rengör tvättmedelshållaren

En del i tvättmaskinen som ofta glöms bort är tvättmedelshållaren. Om du inte rengör den kan den börja mögla.

Det är mycket enkelt att göra rent den. Ta helt enkelt ut den, diska av den med vanligt diskmedel, torka av och sätt tillbaka den!

Rengör filtret i tvättmaskinen

Filtret i tvättmaskinen behöver regelbundet rengöras. Där samlas ludd från dina kläder, men även småsaker som trillat ur fickor, som till exempel mynt.

Om man aldrig tömmer silen i tvättmaskinen kan det leda till att maskinen fungerar sämre.

När du gör rent tvättmaskinens filter är det viktigt att du följer tillverkarens instruktioner.

Om du inte har kvar bruksanvisningen till din tvättmaskin kan du antagligen hitta den på internet om du söker på din modell.

Även om just din modell inte skulle finnas så kanske du kan hitta en liknande variant från samma märke som kan fungera som vägledning. Filtret sitter i regel på framsidan av tvättmaskinen bakom en liten lucka.

Vid rengöring av filtret krävs det ofta att man kopplar bort vattnet från tvättmaskinen, så det är ett projekt som är bra att spara till en ledig dag när du har tid på dig.

Det bästa är om maskinen inte har använts under dagen, då varmt vatten skulle kunna skålla dig om det inte hunnit svalna efter senaste tvätten.

Beroende på vilken tvättmaskin du har kan det finnas andra mindre filter i båda ändar av slangen som vattnet kommer ifrån, som i videon nedan.

När du ändå kopplar bort vattnet från maskinen kan du, om det behövs, ta tillfället i akt att städa under tvättmaskinen. Dammsug och moppa golvet under den.

Läs mer om att moppa golv här!

Glöm inte att rengöra utsidan av tvättmaskinen

Tvättmaskinens utsida blir smutsig och dammig, och har du otur kan du råka få damm på dina rentvättade kläder.

Använd en fuktig trasa och en rengöringssprej eller såpa utspädd i vatten för att göra rent tvättmaskinen utvändigt. Gå över ovansidan, knappar och vred och glöm inte alla ytor på själva luckan. Öppna även luckan och gör rent den och kanten invändigt.

Rengör gummilisten i tvättmaskinen

Ett ställe där mögel och smuts kan samlas är gummilisten runt tvättmaskinens öppning. Torka av den ordentligt med en trasa med valfritt rengöringsmedel.

Om det har möglat kan det vara bra att använda sig av klorin, men ta bara lite grann.

Så undviker du dålig lukt i tvättmaskinen

Det är inte kul att tvätta sina kläder och handdukar i en tvättmaskin som luktar illa.

Det lättaste sättet att undvika dålig lukt är att lämna luckan öppen när maskinen inte används. Då hinner den torka mellan gångerna och bakterier får inte möjlighet att gotta sig i en fuktig miljö. Öppna även luckan där du fyller på tvättmedel.

Det är också viktigt att du tar ut kläderna direkt när programmet är klart och inte låter dem ligga kvar. Då kan kläderna börja lukta surt och lämna kvar lukten i maskinen.

Dags för storstädning?

Att rengöra tvättmaskinen är för många en sådan där sak som man lätt skjuter på. Till slut har man en lång lista med saker man inte tagit tag i, såsom att rengöra ugnen, kylskåpet och badrumskaklet.

Det är där vi på Städade Hem kommer in i bilden.

När din lista blir för lång och du känner att du inte hinner med är det bara att kontakta oss för storstädning i Stockholm.

Unna dig lyxen att få ett riktigt rent hem utan att behöva lyfta ett finger!