Utmaningar med att bo stort – Så här gör du för att städa stora ytor snabbt

6 tips för dig som vill att städningen skall gå snabbt i en stor bostad

När man har en stor lägenhet eller ett stort hus med många rum kan det kännas som ett enormt projekt att ens få till en veckostädning. Men det finns några knep man kan ta till för att det ska bli lättare att städa och inte ta mer tid än nödvändigt. Här kommer några tips som verkligen fungerar!

Hjälps åt i familjen

Att få barnen att hjälpa till är så klart inte alltid helt enkelt, men försök få in en rutin som inte bara innebär att de måste städa sina egna rum. Det är bra att barnen lär sig att ni är ett team och hjälps åt. De använder ju faktiskt också resten av huset!

Gör små lappar med olika uppgifter och lägg i en skål. Det kan till exempel vara att damma böcker, städa i hallen, plocka undan disk eller dammsuga. Orolig att barnen inte ska vilja hjälpa till att städa toaletten till exempel?

Lägg in små hemliga belöningar till de tråkigaste uppgifterna, till exempel att man får ta en liten paus och spela tv-spel när man har gjort den uppgiften eller att man får en godisbit. Helt plötsligt kommer barnen att slåss om vem som ska städa toan!

städa enkelt ett stort hus

Använd alla trick i boken

Det är ingen dålig idé att använda sig av moderna hjälpmedel för att hålla rent ett stort hem. En robotdammsugare är definitivt en bra idé om ni bor stort. Ställ in vilken tid den ska dammsuga varje dag och glöm bort att den finns tills det är dags att tömma den. Rena golv blir knappast lättare!

Vi själva skulle köpa en exklusivare robotdammsugare som tömmer sig själv så att du slipper tömma “dammsugarpåsen varje dag. Här är ett exempel på en riktigt exklusiv robotdammsugare.

Du kan även använda dig av en robotmopp för moppning av golven. Hur effektivt detta är, det är svårt att säga. Men det blir garanterat renare än om du är utan.

Ett städschema på kylskåpet så att alla vet vilka sysslor de ska göra vilken dag är också effektivt, särskilt om det utdelas guldstjärnor. Om ni är många i familjen är det också värt att se över förvaring, särskilt i hallen där skolväskor, skor och mössor hamnar i en enda röra om man inte tänker ett steg extra, och då är det väldigt svårt att hålla rent.

Man kan säga att det bästa sättet att hålla rent ett stort hus är att planera så att det inte blir särskilt smutsigt från början.

Gör en checklista

Det är så klart mycket som behöver städas, både dagligen och veckovis i stora bostäder. Därför är det bra att ha en checklista som du kan följa så att allting blir gjort. Det gör det också enklare för familjen att hjälpa till och veta vad som ska göras. Organisera gärna din checklista så att den är indelad i dagligen, veckovis, månadsvis och kvartalsvis. På så sätt hinner inget bli överdrivet smutsigt mellan varven.

Detta tillsammans med ett bra belöningssystem ska nog få ditt hem skinande rent.

Plocka stök effektivt

Särskilt när man bor i ett stort hus på två eller fler plan kan det bli riktigt jobbigt att springa upp och ner i trappan för att lägga tillbaka saker på rätt plats. Därför är ett klassiskt tips att ha en korg eller en påse med dig där du kan lägga saker som ska upp eller ner. När du sedan ändå ska gå i trappan kan du ta med dig korgen och lägga allt på rätt ställe. Om du har barn kan du även använda varsin korg till barnen och lägga den i deras rum när den är full, så får de plocka undan sina egna saker.

Lägg undan saker som är ur säsong

När man har en stor hall och mycket plats kan det ibland hända att man låter bli att städa undan kläder och sportutrustning som man inte kommer använda på flera månader.

Men även om det kanske finns utrymme för att ha dem framme ser det ganska stökigt ut. Det kan också kännas lite deprimerande att se vintermössor och skridskor i juli och flip-flops och strandtennisrackets i december.

Så ha för vana att lägga undan saker som är ur säsong, så kommer hallen att kännas mycket mindre stökig. Det är också kul att ta fram sakerna när det blir en ny årstid, då känns det som att man har fått en massa nya prylar!

Ta in hjälp när det behövs

Det går så klart att städa hela huset själv, men många känner att de inte riktigt hinner med städningen. Man jobbar hela dagarna och när man väl är ledig vill man umgås och ta det lugnt med familjen i stället för att jobba på hemmaplan. Vilken tur att det finns städfirmor som vi då, som gärna hjälper till att få livets ekorrhjul att snurra lagom fort! Välj själv om du bara vill ta in oss någon gång då och då för en rejäl storstädning i Stockholm eller hellre utnyttjar våra tjänster för hemstädning varje vecka. Vi är lyhörda och uppriktigt intresserade av att få ditt hem skinande rent på det sätt som passar dig bäst! Vi hörs!