Våra bästa tips för en härlig vårstädning

Ah. Solen strålar och fåglarna sjunger för full hals. Som vi har längtat efter våren! Men vänta lite. Den där vårsolen är inte nådig. Plötsligt syns vartenda dammkorn.

Och när blev fönstren så där smutsiga egentligen? Vi är många som så här års inser att det är dags för en ordentlig storstädning. Här är våra bästa tips för vårstädningen!

Skapa rätt stämning

En vårstädning är nästan som en ritual för många. Välj en solig dag, öppna fönstren på vid gavel och sätt på riktigt härlig vårmusik. Här är några förslag på låtar att inkludera i spellistan:

Here Comes the Sun – The Beatles

Happier Than the Morning Sun – Stevie Wonder

Pata Pata – Pink Martini

Ac-Cent-Tchu-Ate the Positive – Jools Holland, Rumer

I’ve Got the World on a String – Rod Stewart

You Can Call Me Al – Paul Simon

Kokomo – The Beach Boys

Fixa till dammiga textilier

Nu när det äntligen är slut på det kalla och våta vädret kan du ta tillfället i akt att fräscha till mattor, soffkuddar och andra textilier som inte kan tvättas i maskin.

Ta ut dem och skaka av ordentligt och låt dem gärna hänga ett tag om du har möjlighet till det. Då är de inte i vägen när du städar resten av hemmet.

Passa även på att tvätta gardiner, draperier och andra saker i tyg som tål tvättmaskin.

Många gillar även att byta de tunga vintergardinerna till tunna sommargardiner i samband med vårstädningen.

Och när du ändå har tagit ner gardinerna är det dags för nästa tips, som är att putsa fönstren.

Putsa bort vintersmutsen från fönstren

Många skjuter på att putsa fönstren under vintern, och när det är riktigt kallt ute har vi full förståelse.

Men resultatet blir att mångas fönster behöver putsas akut på våren. Om du vill slippa tråkiga ränder och fläckar kan du så klart anlita ett proffs på fönsterputs.

Om du ändå väljer att göra det själv måste vi tipsa om att helt enkelt använda en hink med vatten och diskmedel, en så kallad tvättpäls och en skrapa.

Och så en gammal diskhandduk eller papper att torka kanterna med.

Glöm alla tips om tidningspapper, fönsterputssprej på flaska och maskiner som sägs göra jobbet åt dig – det behövs helt enkelt inte.

Stoppa undan vinterkläder och vinterskor

Det känns alltid härligt att plocka fram kängorna i oktober, men i april har man verkligen fått nog av dem.

En sak vi tycker är extra trevlig med vårstädning är att lägga undan tjocka kläder, stövlar och annat du vet att ni inte kommer använda förrän nästa säsong.

Men innan du slänger ner skorna i sina kartonger och de åker in i förrådet så bör du ge dem en ordentlig rengöring. Detta gör du bäst med ett skoskum och en mjuk trasa.

Läderskor kan också må bra av att få lite extra fett i form av ett läderbalsam eller en liknande produkt. Sista steget är att impregnera skorna.

Låt dem torka mellan varje steg för bästa resultat.

I den här videon får du se hur en expert rengör vinterskor:

För vinterkläderna kan vi tipsa om att använda vakuumpåsar som man suger ur luften med dammsugare.

Det gör att de tar mindre plats och skyddar dem både mot damm och angrepp av skadedjur som mal. Dessutom är det väldigt trevligt att se hur små påsarna kan bli!

Rensa i lådor och skåp

En sak som gör det lättare att hålla rent hemma och som vi tycker är ett solklart tips för vårstädningen är att rensa bland bråtet där hemma.

Vi har alla en del grejer som vi aldrig använder och som bara tar plats.

Gör en ordentlig rensning och sortera ut för små kläder, trasiga koppar och presenter du önskar du aldrig fått. Skänk till välgörenhet eller sälj på Tradera, Blocket eller liknande.

Har ni tur får ni ihop tillräckligt till att göra något trevligt med familjen. Eller så kanske ni väljer att lägga pengarna på en storstädning från oss på Städade hem.

Visa dina element lite kärlek

Elementen glöms ofta bort, men inte i vårstädningen. Det här tipset passar extra bra på våren i många familjer, eftersom elementen blir smutsigare under vintern än resten av året.

Snöiga vantar och mössor som får hänga på tork bidrar med smuts, leriga overaller tas av precis vid hallelementet och damm från gardinerna ramlar ner på dem.

Ovansidan och framsidan av elementet kan du torka av med en fuktig mikrofiberduk. Damma baksidan med en dammvippa.

Om det är synlig smuts kvar efter att du har dammat kan du trä en fuktig microfiberduk över dammvippan så att du kommer åt att torka ordentligt.

Om dina element har en avtagbar överdel bör den skruvas av så att du även kan rengöra inuti elementet. Det blir bra mycket dammigare där än man kan tro!

Damma listerna – få en chock

Om du inte brukar damma dina lister varje vecka (tro oss, du är absolut inte ensam i så fall) så är vårt tips att under vårstädningen gå igenom alla lister i hemmet med en fuktig trasa.

Ta även ovanpå dörr- och fönsterkarmar samt ovanpå skåpsdörrar. Och när du ändå håller på kan du ge trösklarna en extra rengöring. Många får en smärre chock när de dammar sina lister. Det ser inte så smutsigt ut – förrän man tittar på trasan!

Rengör bortglömda taklampor

Alla taklampor behöver göras rent då och då. Om du har plafondlampor eller andra varianter där flugor kan fastna är det här ett särskilt viktigt tips till din vårstädning.

På vintern har vi lamporna tända mer, och även om det inte finns lika mycket insekter i omlopp som på sommaren så är det alltid några små rackare som lyckas hitta in.

Många lampor går bra att diska, men annars fungerar ofta en mikrofibertrasa med såpvatten alldeles utmärkt. Om du har riktigt högt till tak och inte kan komma åt lamporna, satsa på en dammvippa med teleskopskaft.

Ta bort spindelnät i taken

Lyft blicken mot dina tak. Det är inte alltid så lätt att se spindelnät, men vissa typer av spindlar älskar att väva sina nät i taket, särskilt i hörn.

Spindelnät i taket tar du enklast bort med en dammvippa, men är du rädd att få en spindel i huvudet kan dammsugaren fungera bra också.

För att bli av med spindlarna kan du testa att stryka pepparmyntsolja på de platser där de brukar hålla till.

De gillar inte heller citrondoft, så rengöringsmedel med citron lär minska antalet spindlar hemma hos dig.

Du kan också se till att det inte finns mat till spindlarna, det vill säga andra insekter, som till exempel bananflugor. Om det inte finns någon mat försvinner dina åttabenta kompisar.

Duscha av badrummet

Om du har ett helkaklat badrum kan du göra en riktig vårrengöring genom att duscha av det. Börja med att tömma badrummet på i princip allt.

Bär ut möbler som bänkar, skåp och byråer och ta även bort små saker från golvet såsom toaborste och papperskorg.

Lägg också ut handdukar och annat som hänger på väggarna. Sätt tejpbitar över lampknappar och eluttag. Även om du tejpar bör du inte duscha vatten runt dessa, det är bara en extra försiktighetsåtgärd.

Sedan kan det roliga börja. Vi rekommenderar att du gör det här städmomentet barfota, för det blir garanterat blött om fötterna.

Om du vill göra det lätt för dig och ditt badrum inte är överdrivet smutsigt kan du spruta ut lite såpa här och var på golvet.

Om det är riktigt smutsigt kan du börja med att skrubba väggar och golv så att smutsen släpper. Sedan är det bara att duscha av överallt där du kommer åt.

Genom att duscha av badrummet kommer man åt damm och smuts som annars varit gömt under möbler och suttit på väggarna utan att du har sett det.

Det här är ett av de mest effektiva sätten att vårstäda badrummet och resultatet känns oerhört rent och fräscht.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *