Ytorna du bör städa varje dag

Vissa ytor behöver städas oftare än andra. Det mesta kan du rengöra 1-2 gånger i veckan, och en del saker ännu mer sällan. Men sedan finns det vissa ytor som vi tycker att man ska städa varje dag för hälsans skull såväl som den sköna känslan av nystädat.

Köksbänk och diskbänk

så rengör du köksbänk och diskbänk

Att torka av bänkarna i köket tar inte så lång tid, men det gör enormt stor skillnad. Om du inte torkar av dem står du där med kladd, smulor och all möjlig smuts. Inte så hygieniskt där man står och lagar mat. Du ska kunna sätta fram smörpaket och lägga osthyveln på köksbänken utan att behöva leta reda på en fläck där det inte är smuligt, allt annat gör vardagen för jobbig.

Så här gör du

Tricket är att hålla undan disken under dagen och torka av direkt efter att du har lagat mat eller smutsat ner på något annat sätt. En kökstrasa är ett enkelt men effektivt redskap. Var bara noga med att tvätta eller byta ut den med jämna mellanrum och se till att hänga upp den så att den får torka ordentligt mellan användningarna.

I stället för att hänga trasan över vasken eller på kranen är det bättre att ha en liten krok på kökskaklet. Det finns både krokar som hängs upp med hjälp av sugproppar och självhäftande krokar, så att man inte behöver borra. Klipp hål i trasans ena hörn och vips, så har du gjort en egen upphängningsanordning.

Du kan antingen ta lite diskmedel på trasan och sedan torka en gång till med en ren trasa, eller så kan du använda en kökssprej. Spreja och torka av med fuktig trasa. Om du ska knåda degar eller liknande rekommenderar vi att du torkar ett par extra gånger för att verkligen få det helt rent. Om du har en köksbänk i trä, tänk på att inte låta den bli för blöt då det får träet att svälla och sliter på den i onödan.

Passa även på att städa spishällen. De flesta använder sin spis varje dag, men även dagar när du köper mat ute eller äter rester behöver den torkas av då den ändå tenderar att bli dammig.

Matbord

så rengör du matbordet

Ytor där man lagar mat och äter ska vara rena, så är det bara. Matbordet är så klart inte bara ett ställe där familjen äter, utan det får vara med om allt möjligt under dagarna. Därför kan man behöva torka av det flera gånger om dagen. Alla småbarnsfamiljer vet precis vad vi menar.

Så här gör du

Många föredrar att använda sig av samma kökstrasa som de har till diskbänken. Innan du använder en fuktig trasa på ett smuligt bord kan du borsta ner smulorna genom att använda dig av ett litet sopset särskilt för bord, eller bara använda händerna. Det kan vara smidigare än att försöka få upp alla smulor med trasan.

När du torkar av bordet kan du göra likadant som på köksbänken och använda lite diskmedel eller en sprej. Något som vi tycker är praktiskt är att använda en mikrofibertrasa och en hemmagjord rengöringssprej bestående av vatten med en skvätt såpa i. Det är miljövänligt och enkelt. Sedan kan du vika trasan och ta med den till resten av ytorna innan du lägger den i tvätten.

Soffbord

Soffbordet kan både bli kladdigt och smuligt av förrymd fika, men det blir framför allt dammigt lätt. Det blir liksom en naturlig följd av att man sätter upp fötterna på det, slänger runt med filtar i soffan och vistas mycket i närheten av det. Därför rekommenderar vi att man torkar av soffbordet varje dag.

Så här gör du

Ta med dig trasan du använde till matbordet och vik den ut och in eller bara vänd på den och använd en ny sida. Spreja med rengöringssprej och torka av. Om du har soffbord i marmor är det viktigt att torka av ordentligt så att du inte får vattenfläckar. Du bör också undvika rengöringsmedel med syra i. Läs mer om hur du städar marmor här.

Om du har många pinaler stående permanent på soffbordet, som ljus, böcker och liknande så är det smidigt att samla dem på en bricka. På så sätt kan du lätt torka av bordet varje dag utan att lyfta på alla sakerna. Du kan damma på brickan vid behov men behöver inte känna att du måste lyfta varje liten sak varje dag.

Skrivbord

Så rengör du ditt skrivbord

Om du jobbar hemifrån och använder skrivbordet varje dag så är det smart att torka av det dagligen. Det boostar produktiviteten att ha en ren och prydlig arbetsplats. Många äter mellanmål eller fikar medan de sitter vid datorn också, så det kan lätt bli smuligt.

Passa även på att torka av tangentbordet och musen. Eftersom du rör vid dem dagarna i ända samlas både fett från huden och bakterier och virus du omedvetet går och bär på.

Läs mer här om hur du städar din arbetshörna där hemma.

Så här gör du

Vik återigen trasan du rengjorde matbordet och soffbordet med och spreja skrivbordet med din rengöringssprej innan du torkar av.

Även här underlättar det om du inte har en massa småsaker som ligger framme. Se till att ha tillgång till bra förvaring nära skrivbordet där du kan lägga undan laptopen och annat. Förvara pennor i en låda eller i en pennhållare som är lätt att lyfta undan när du städar.

Därför ska du småstäda varje dag

Vissa kan tycka att det känns onödigt att städa de här ytorna varje dag. Men faktum är att om du håller dem rena kommer resten av ditt hem att kännas renare också. Och särskilt nu när vi spenderar mer tid där hemma behöver man helt enkelt städa oftare eftersom man smutsar ner mer.

Känner du att ork och städmotivation inte riktigt räcker till? Många tycker att det är lättare att hålla igång den dagliga städningen om de får hjälp med en riktigt gedigen veckostädning. Vi på Städade Hem erbjuder hemstädningar i Stockholm där du får en duktig vardagsförgyllare som hjälper dig att hålla ekorrhjulet rullande. Hör gärna av dig till oss för ett gratis hembesök eller telefonsamtal där vi kan diskutera just dina behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Behövliga fält är markerade *