4 steg för att rengöra diskmaskinen

video
Datum

25 juli 2022

Författare

Riin

Kategori

Städtips

Dela:

En illaluktande diskmaskin känns inte så fräsch. Matrester och bakterier kan göra att disken inte blir lika ren, och därför är det bra att rengöra diskmaskinen då och då. Och det bästa är att det är enklare än man tror.


Steg 1: Rensa silen

Det sitter ett filter i botten av diskmaskinen där matrester hamnar – töm det. Det kan vara bra att ha handskar eller vara extra försiktig, för här kan det också hamna små glasbitar ibland om något har gått sönder i diskmaskinen.

Steg 2: Torka av gummilisten

Använd en blandning av vatten och ättika och torka av gummilisten med en trasa. Se till att komma in ordentligt i skarvar där det kan ha samlats smuts. Ättika är ett bra knep att ta till när du ska rengöra en diskmaskin som luktar illa, eftersom det dödar bakterier och på så sätt neutraliserar dålig lukt.

Torka även av resten av luckans kant som man inte kommer åt när maskinen är stängd. Resten av utsidan kan du spara till senare medan maskinen går.

Steg 3: Använd ett medel för att rengöra diskmaskinen

Även om det så klart går att använda husmorsknep för att göra rent insidan av maskinen så är det lättaste alternativet, och som också är bevisat effektivt, att använda ett särskilt rengöringsmedel. Det kan till exempel vara ett pulver som strös över botten av maskinen, eller en särskild rengöringstablett. När du använder ett sådant medel, tänk på att maskinen ska vara tom på disk.

Om du inte har något rengöringsmedel hemma eller vill köra helt naturligt kan du ställa en skål med ättika i diskmaskinen och sedan köra ett program på minst 65 grader.

Steg 4: Torka av utsidan av diskmaskinen

Medan diskmaskinen rengör sig själv är det bara att torka av luckan med en trasa och valfritt rengöringsmedel.

Extratips: Luckan ska bara vara helt stängd när maskinen är på. Låt den alltid vara öppen, åtminstone på glänt, så att den får torka ordentligt mellan gångerna. Det motverkar dålig lukt, eftersom bakterier trivs i fuktiga och varma miljöer.