Bästa tipsen för att rengöra duschväggar

video
Datum

11 juli 2021

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Duschen sköljs ju av hela tiden, betyder inte det att den aldrig blir smutsig? Om det bara vore så väl. Men duschen behöver städas minst en gång i veckan. Att rengöra duschväggar är varken svårt eller tidskrävande, särskilt om du gör det regelbundet så att det inte byggs upp så mycket smuts mellan gångerna.


Nu ska vi dela med oss av våra bästa tips på hur man rengör duschen. De är: 1. Förebygg smuts genom att skrapa efter varje dusch. 2. Använd rengöringsmedel med syra och diskmedel. 3. Fördela medlet med en trasa eller sprejflaska. 4. Gnugga, skölj, skrapa och torka av.

Låter det enkelt? Läs gärna lite mer om varje tips här nedanför för att lära dig mer om varför det här är det bästa sättet att rengöra duschen. Vi tipsar också om hur du gör för att rengöra duschväggar som är riktigt smutsiga.

Förebygg smuts efter varje dusch

Ett av de bästa sätten att förebygga att din duschkabin eller dina duschväggar blir smutsiga är att använda en skrapa för att dra av det mesta vattnet från glaset eller väggen efter varje dusch. Det här är både miljövänligt och går snabbt att göra.

Det håller duschen fräsch mellan städningarna och du slipper fula vattenfläckar.

Men hur kan smuts och kalk samlas på glaset, borde det inte bara rinna av det?

Glas kan verka helt slätt för blotta ögat, men det har små, små porer som kan fånga upp både det ena och det andra.

När du skrapar bort vattnet minskar du mängden avlagringar som samlas. Om du inte har en skrapa hemma går det också bra att använda en handduk och torka bort det värsta.

Välj rätt rengöringsmedel till duschväggarna

För att rengöra duschväggar effektivt behövs det ett rengöringsmedel med lågt PH-värde, alltså en syra, då det bryter ner kalk.

Du kan till exempel använda dig av badrumssprejer från mataffären eller saker du har i skafferiet blandat med vatten såsom ättika, vinäger, citron eller citronsyra. Till citronsyran behövs varmt vatten.

Du kan också blanda i ett par droppar diskmedel som löser upp tvål och annan smuts och som gör glaset skinande rent.

Det är viktigt att inte använda rengöringsmedel med slipmedel eller korn eftersom de kan repa glaset. Det brukar inte synas efter någon enstaka gång, men regelbunden användning kan göra glaset mattare.

Så gör du för att rengöra duschväggar

För att undvika fläckar kan det vara smart att ta medlet på en trasa och fördela det jämnt över glaset eller duschväggen.

Om du sprejar kanske medlet missar vissa ytor. Men om din dusch inte är särskilt smutsig kan sprejflaskan göra processen enklare.

Låt verka en stund, men inte så länge att det hinner torka. Gnugga noga med en mikrofiberduk eller med en städsvamp med vit yta, alltså en utan slipmedel.

Efter det kan du skölja av och skrapa bort vattnet från glaset. Torka gärna kanterna med en handduk som pricken över i:et.

Så får du rent riktigt smutsiga duschdörrar

Men vad händer om dina duschdörrar är supersmutsiga och inget fungerar?

Om glaset i duschen inte har gjorts rent på flera månader eller rentav år kan det behövas lite tyngre arsenal. Men det betyder inte att man måste ta till starka kemikalier.

Det räcker att spreja glaset med vinäger eller ättika blandat med vatten. Sedan kan du använda en klickskrapa för att få bort kalkavlagringarna.

Den förstör inte glaset, utan används ibland till att ta bort till exempel färgstänk från fönsterglas eller bränd mat från spishällar.

Glöm inte listerna på duschdörrarna

Gummilisterna kanske du glömmer bort när du ska rengöra duschväggar, men där kan en hel del smuts samlas.

Använd gärna en tandborste för att rengöra där du kommer åt. Diskmedel brukar fungera bra för att få dem rena. Dra med en fuktig trasa längsmed listerna, både på utsidan och insidan.

Ibland kan mögel och annan smuts samlas inuti, mellan glaset och listen, och det kan vara svårt att komma åt att rengöra. I vissa fall kan du behöva byta ut listerna.

Sugen på att städa duschen? Eller känns det bara som en till sak du inte hinner med? Varför inte låta oss hjälpa dig?

Vi på Städade Hem utför hemstädningar i Stockholm med omnejd och rengör gärna dina duschväggar så ofta du vill.