Så rengör du duschväggar, kakel och fogar på bästa sätt i ditt badrum

video
Datum

9 juni 2022

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Rengöra duschväggar i badrum kommer aldrig vara svårt igen Man skulle lätt kunna tro att duschen i princip rengör sig själv. Man står ju dagarna i ända och spolar vatten och tvål på den! Men ändå blir duschen på något konstigt sätt smutsig, och om du inte städar duschväggarna regelbundet kommer kalkavlagringar och mögel som på beställning. Men hur ska man egentligen rengöra duschen för att den ska bli riktigt, riktigt ren? Här kommer våra allra bästa tips för att få rengöra duschväggar, kakel och fogar på bästa sätt!

Jobba förebyggande för att undvika grovrengöring av duschväggar

Ett sätt att rengöra duschen i ett badrum är att göra en snabb städning efter varje gång du har duschat. Du kan dels kolla så att schampo och andra produkter inte har skvätt upp på väggen eller dörrarna.

Sedan så kan du även förvara en sprejflaska i duschen med något rengöringsmedel eller ättika utspädd med vatten.

Du kan använda dig av icas egna märke om du ändå är där inne och handlar.

Spreja snabbt på glasdörrarna och kakel och dra sedan en fönsterskrapa för att få bort det värsta innan du sköljer med duschstrålen för att få bort resterna.

Ett annat tips är att även skrapa golvet för att se till att det inte ligger vattenpölar som kan samla bakterier. Kom ihåg att mögel trivs i fuktiga miljöer, så ju mer vatten du får bort, desto bättre.

Om du har ett duschdraperi, se till så att längden är rätt, dvs precis ovanför golvytan i badrummet. Utöver detta är det viktigt att du kör duschdraperiet i tvättmaskinen då och då samt att du låter det torka ordentligt utdraget. Om duschdraperiet lämnas ihophängande efter varje dusch så kommer det att mögla och då är det bara att köpa nytt..

Rengöra duschdörrar – effektivt och snabbt

Glaset på duschdörrarna kan lätt bli kalkigt och ser då lite immigt ut, även när du inte duschat. Men detta är lätt att råda bot på.

Blanda diskmedel och ättika tillsammans med vatten och spreja på dörrarna och låt stå några minuter.

Använd sedan en disksvamp utan slipmedel (med vit undersida) för att skrubba rent dörrarna. Avsluta med att skölja av med duschstrålen.

Glöm inte att då och då även göra rent utsidan av duschdörrarna. Detta kan du göra med en trasa och fönsterputs då de inte alls kommer vara lika smutsiga.

Gör även rent knopparna/handtagen på duschdörrarna då du tar i dessa varje dag.

Rengör duschväggar med kalkosan

Ett annat medel som du kan använda som dock inte är ett miljövänligt alternativ är att använda dig av kalkosan. Detta får du absolut inte använda om du har marmor eller andra känsliga material i badrummet.

Men har du vanligt kakel så kan du effektivt använda detta. Blöt då ner duschväggar med varmt vatten. Applicera därefter kalkosan på duschväggarna med en sprayflaska och rätt utspädning. ( Det står på flaskan ).

Innan allt detta skall du såklart ha satt på dig långa handskar och skyddsglasögon så att detta inte kommer i kontakt med ögon eller hud.

Efter att medlet har verkat på duschväggarna så kan du skrubba dessa med en vit skursvamp. Du behöver inte trycka stenhårt, var mjuk och systematisk i dina rörelser så kommer dina duschväggar se ut som nya.

Viktigt att veta är att duschväggar kan kräva upprepade rengöringsförsök för att allt kakel skall försvinna. Speciellt om det suttit under lång tid. I vissa fall är det faktiskt så till och med att det inte går att få bort och då får man antingen leva med det eller byta ut duschväggarna i badrummet.

Rengöra kakel & fogar i badrum

Kakelfogar kan vara ett elände att få rena om man inte har städat dem på länge, så virekommenderar starkt att man håller efter dessa så att mögel aldrig bildas.

Men om dina kakelfogar ser fula och mögliga ut så finns det antingen speciellt rengöringsskum för kakel du kan spruta på och låta verka eller så kan du använda en pasta gjord på bakpulver och vatten.

Sedan är det tandborste och tålamod som gäller!

Även när du rengör kakelfogar så kan du använda dig av kalkosan för att få ett bra resultat.

Städa badkar i badrummet

Badkaret bör städas åtminstone en gång i veckan, men självklart oftare om du badar i det. För hygienens skull bör du städa det både innan och efter du badar. Visst, det förtar spakänslan lite, men det är helt enkelt nödvändigt så att du inte badar i smutsigt vatten.

Om du vet att du vill ta ett skönt bad när du kommer hem från jobbet, varför inte städa badkaret på morgonen så att det är redo för dig när du kommer hem?

Det är inte särskilt svårt att städa badkar. Det man måste tänka på är att undvika båderengöringsmedel och skursvampar som har slipande egenskaper, men annars är det svårt att göra fel. Normalt sett är skurcremé det som har slipande egenskaper.

Börja med att duscha av badkaret så att det är blött, det är lättare att skrubba då. Sedan kan du skvätta på lite såpa här och där och använda en svamp (eller diskborste om du inte orkar böja dig ner så mycket) för att skrubba hela badkaret.

Glöm inte uppe på kanten och vid kranarna. Sedan sköljer du helt enkelt av såpan med varmt vatten och voilá – du har ett rent badkar!

Om du har kalkavlagringar och smuts som är svår att bli av med kan du med fördel använda ättika som du låter ligga och dra lite innan du skrubbar på fläckarna. Är det riktigt mycket kan du behöva göra detta några gånger, men till slut kommer du att se resultat, ska du se.

Kom ihåg detta när du rengör duschen

1. Kaklet, duschdörrarna och golvet kommer de flesta ihåg att städa då och då, men det finns faktiskt andra saker i duschen som behöver rengöras med jämna mellanrum.

2. Glöm inte att städa av följande saker nästa gång:

3. Schampoflaskor och andra produkter. En trasa med lite såpa och en avsköljning fräschar lätt upp dessa.

4. Kranar. Använd fönsterputs för att få dem riktigt skinande rena.

5. Duschmunstycke. För att rengöra duschmunstycket, använd en svamp med såpa för att skrubba rent det och avsluta med att sätta en plastpåse över munstycket och sätt på vattnet. På så sätt blir alla små springor rena också. Glöm inte att göra rent precis där duschhuvudet sitter i sin hållare när det inte används, här kan det bli mögligt ibland. Gör även rent inne i hållaren.

6. Golvbrunnen. För att rengöra golvbrunnen så är det bra att använda rengöringsmedel och en vit skursvamp för att komma åt och ta bort hår och kladd som fastnat där. Skrubba även under och runt själva locket.

7. Gummilister på duschdörrarna. Gör rent där du kommer åt och använd gärna en tandborste för att komma in under kanten lite på listerna där det kan ha samlats smuts. Det här behöver man inte göra så ofta. Om det inte räcker med att rengöra gummilisterna så kan du enkelt beställa nya via exempelvis bygghemma.se.

8. Ventilation. Om det sitter en badrumsfläkt eller liknande över duschen bör du torka bort damm som samlas runt öppningen. Du kan också ibland behöva öppna upp fläkten och torka bladen.

9. Badrumsskrapan. Vi använder ofta en skrapa för att få bort vatten från golvet och hålla rent – men hur ren är egentligen själva skrapan? Diska av den lite snabbt så att inte bakterier sprids varje gång du använder den.

Så där, där har vi våra allra bästa tips för hur du städar din dusch. Hur känns det nu, är du städsugen?

Det är vi! Om du känner att du gärna vill ha en ren dusch men inte orkar eller har tid att fixa det själv, varför inte höra av dig till oss och låta oss göra jobbet?

Läs mer om vår hemstädning här.

Du kan kontakta oss för ett första besök här. Vi ses!