6 tips för att hålla det rent hemma med husdjur

video
Datum

7 maj 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Ett sällskapsdjur kan verkligen skänka mycket glädje i vardagen, både för barn och vuxna. Men det barnen inte behöver tänka så mycket på är hur mycket djuren faktiskt smutsar ner i hemmet. Vi vuxna däremot får dra det lasset, och det är inte alltid så lätt. Om man inte håller efter så kan det snabbt bli väldigt smutsigt hemma.


Men det är definitivt en myt att man inte kan ha ett rent och välstädat hem när man har djur, det gäller bara att veta hur man gör. Här kommer några tips speciellt för hund- och kattägare som är väl beprövade!

1. Ett rent hem börjar vid ytterdörren

Om du har en utekatt eller en hund så vet du hur mycket smuts de kan dra in när de kommer hem, särskilt regniga dagar.

Här gäller det att ha en ordentlig entrématta som fångar upp det mesta av smutsen.

Det är också en riktigt bra idé att ha en särskild trasa precis innanför dörren som du kan torka av tassarna med innan djuret rusar in. ( Exempelvis microfibderduk eller liten handduk ) Detta kan kräva en hel del träning, då många djur inte vill något annat än springa in i värmen när de varit ute och gått i regnet.

Ta inte av kopplet förrän tassarna är torkade och lär hunden att lyfta på framtassarna för att bli torkad. Detta är ett utmärkt sätt att lära hunden ”vacker tass”, men ofta är en av tassarna lättare att få upp på kommando än den andra.

När det gäller katten kan det vara svårt att få tag på den innan den slinker in, men det är värt ett försök att locka med godis för att få den att stanna upp så att du kan torka. Vänj den vid att du ibland hanterar dess tassar, då blir det lättare att torka när det behövs och även lättare att klippa klorna då och då.

För att komma åt att torka av tassarna kan du försöka svepa in katten i en handduk som du håller den i så att den känner sig trygg.

2. Passa på att göra rent djurbäddarna

Djursängar och klösträd behöver tvättas eller dammsugas ofta. I dessa samlas hår, smuts, och även avföring och kattsand om du har otur (och otur, det har man med jämna mellanrum när man har husdjur.) Om du håller dessa rena blir resten av hemmet också renare, eftersom djuret inte drar med sig gammal smuts från sin sovplats.

3. Skydda sängen och soffan

Var katten eller hunden får vara någonstans, det är olika i olika hushåll. Men även om djuret inte får vara i sängen eller soffan så kan du inte hindra det när du inte är hemma. När husse är borta dansar katten i sängen! Ha särskilda filtar avsedda för att skydda möblerna från djuren som du lägger ut när du är hemifrån.

Om du vill ha din hund eller katt i sängen när du sover är det smart att lägga ett överkast eller en filt över fotändan och lära den att den bara får vara på filten. Då undviker du att få hår och smuts i sängen där du sover och kan lätt slänga in filten i tvättmaskinen vid behov.

4. Städa golven ofta

Det är särskilt golven som blir smutsiga när man har djur. Därför är det bra att dammsuga åtminstone varannan dag för att hålla det fräscht hemma. Att moppa golvet minst en gång i veckan är också ett måste. Använd gärna antibakteriellt rengöringsmedel för att få bort otrevligheter de små tassarna har vandrat omkring i och spritt.

Mellan våttorkningarna kan du även ha en rengöringssprej nära till hands och torka av golvet om det har blivit några fläckar. Även när katten har spritt kattsand runt kattlådan kan det vara bra att kunna fräscha upp ytan efter att man sopat eller dammsugit upp sanden, men det är så klart inte alltid man orkar ta fram moppen och tappa upp vatten. Sprejen räddar dagen!

En sopborste eller handdammsugare är helt oumbärligt att ha så att man kan städa upp efter djuren allteftersom de smutsar ner.

5. Håll matskålarna rena

Att diska mat- och vattenskålen varje dag är det många som slarvar med, men precis som du inte bör äta från odiskade tallrikar så bör inte djuren göra det. Diska skålarna en gång om dagen och ha gärna en separat diskborste eller svamp till just dessa så att du inte diskar ert porslin med samma redskap, vilket inte är särskilt hygieniskt.

Vissa djur sprider en hel del smulor och mat omkring sig när de äter, så ha för vana att städa upp runt skålarna efter varje måltid så att det inte är massor av matrester på golvet. En gummimatta som dessutom håller skålarna på plats är ett bra skydd för golvet och lätt att göra ren.

6. Vädra varje dag

Dålig lukt är ett problem som många djurägare upplever. Våta hundar och kattlådor som luktar suspekt sprider lätt en märklig odör i hemmet. Därför är det viktigt att öppna fönstren och vädra varje dag för att få in frisk luft. Se bara till att låsa fönstren på plats så att inte ditt djur hoppar ut!

Det kan också vara smart att använda en doftsprej för att fräscha till rummet lite, särskilt innan det kommer gäster. Du kan även använda en linnesprej som du sprejar sängen och soffan med för att fräscha upp textilierna mellan tvättarna.

7. Få bort hår från soffan

Hår hör till när man har husdjur, men man vill så klart försöka hålla hår i soffan och andra möbler på ett minimum. En roller med klister som fångar upp håret är väldigt effektiv, men tar snabbt slut när man använder den varje dag.

Det finns några olika sätt att få bort hår som funkar precis lika bra. Till exempel kan du dra över soffan med en gummihandske eller en skrapa, men på till exempel sammetssoffor går det även bra att fukta en vanlig kökstrasa och torka bort håret. Självklart bör redskapet du använder bara användas till möblerna, ta inte samma trasa du torkar diskbänken med!

Hur gör du som har husdjur?

Har du tröttnat på att alltid vara den som städar upp efter ditt husdjur? En städning av proffs en gång i veckan kan verkligen göra vardagen enklare. Hör av dig, så berättar vi mer!