Airbnb – så städar man för att få nöjda gäster

video
Datum

17 januari 2021

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Hyr du ut via Airbnb? Eller funderar du på att börja? En av de viktigaste sakerna du kan göra för att få nöjda nattgäster är att städa ordentligt. Efter att folk har hyrt av dig får de möjlighet att recensera boendet, och renlighet är en av punkterna de ger dig betyg på. Andra potentiella gäster kan sedan se ditt betyg, och det kan påverka ifall de väljer att boka eller inte.


Men hur fixar man städningen rent praktiskt, vad ska städas och finns det något man behöver tänka på som inte är helt självklart? Här svarar vi på alla frågor du kan ha om städning av Airbnb.

Så funkar städning av Airbnb

Det finns tre olika sätt städningen av ditt Airbnb kan skötas på. Det säkraste alternativet är att hyra in en städfirma som oss på Städade Hem. Då vet du att resultatet blir så bra att du får höga betyg. Du kan välja att ta ut en extra avgift från dem som hyr av dig som täcker städkostnaden.

Att ha en sådan avgift kan visserligen avskräcka vissa gäster, men andra betalar gärna lite extra för att veta säkert att hemmet är rent. Dessutom kan det få gäster att boka fler nätter på raken så att de känner att de får valuta för pengarna.

Du kan välja att ta ut en extra avgift från dem som hyr av dig som täcker städkostnaden. Att ha en sådan avgift kan visserligen avskräcka vissa gäster, men andra betalar gärna lite extra för att veta säkert att hemmet är rent. Dessutom kan det få gäster att boka fler nätter på raken så att de känner att de får valuta för pengarna.

Du kan även välja att sköta städningen själv. Se till att det finns tid mellan bokningarna att städa. Det gäller både om du städar själv eller om du hyr in en firma. Du kan blockera dagar på Airbnbs hemsida om du vill. Då kan ingen boka de dagarna och du får tid att fixa städningen.

Det tredje alternativet är att låta gästerna städa själva efter vistelsen, men det kan vara riskabelt. Det finns visserligen gäster som tycker att det är helt okej att städa så länge det blir ett billigare pris. Men de flesta städar inte tillräckligt noga. Och om gästen innan inte har städat tillräckligt kommer nästa gäst antagligen inte vara sugen på att städa upp efter någon annan. Det gör att smuts lätt kan byggas upp och det blir en tråkig snöbollseffekt där gästerna städar mindre och mindre.

Om du låter gästerna städa själva är det därför mycket viktigt att du kontrollerar bostaden mellan varje bokning så att det är tillräckligt rent. Här kan du läsa mer om vad Airbnb själva säger om städningen och värdskap i allmänhet.

Se till att det finns städmaterial på plats

Även om inte dina gäster behöver städa själva så är det bra att ha grundläggande städmaterial på plats i bostaden. Det är praktiskt om gästerna kan sopa upp smulor, torka av diskbänken och moppa golvet om de har råkat spilla något. Se till att materialet håller hög kvalitet och är lättanvänt.

Det kan vara frestande att helt enkelt ställa ut saker du själv inte använder längre. Men om du själv tycker att din gamla dammsugare inte duger åt dig är risken stor att gästerna också tycker att den är jobbig. När städsakerna du tillhandahåller är av god kvalitet ser gästerna att du har ett helhetstänk och verkligen vill att de ska trivas.

Följande bör finnas på plats så att gästerna kan använda det:

– sopborste och skyffel

– dammsugare

– mopp och hink

– rena mikrofibertrasor eller alldukar i papper

– allrengöringsmedel

– disktrasa

– diskborste

– diskmedel

– toalettborste

– toalettrengöring.

Checklista för städning av Airbnb

Sovrum

– Byt sängkläder och lägg fram rena handdukar.

– Damma nattduksbord, sänglampa och andra ytor.

– Ta ut små mattor och skaka av.

– Dammsug hela rummet, även under sängen.

– Moppa golvet.

Kök

– Diska och plocka undan.

– Töm diskmaskinen.

– Kolla så ugn, mikro, brödrost och andra apparater är rena.

– Töm kylskåpet och rengör eventuella fläckar.

– Torka av alla ytor.

– Fyll på eventuella basvaror som kryddor, te och kaffe.

– Rengör kranar, handtag, knoppar och annat man rör vid mycket.

– Töm papperskorgen.

– Dammsug och moppa golvet.

Badrum

– Städa hela toalettstolen invändigt och utvändigt.

– Putsa speglarna.

– Rengör handfat och kranar.

– Gör rent dusch eller badkar ordentligt. Använd skrapa till duschdörrar.

– Ta bort hår från golvbrunnen.

– Fyll på toapapper och handtvål.

– Desinficera lampknapp och dörrhandtag.

– Töm papperskorgen.

– Dammsug och moppa golvet.

Vardagsrum

– Lägg allt på rätt plats.

– Fluffa till soffkuddarna.

– Flytta mattor som glidit.

– Damma alla ytor.

– Torka av soffbordet.

– Rengör fjärrkontrollen, lampknappar och handtag.

– Lägg fram turistguider och välkomstpapper.

– Dra undan gardinerna.

– Dammsug och moppa golvet.

Gör också regelbundna storstädningar där du rengör ugnen och kylskåpet, tar bort spindelnät från taket och kalkar av vattenkokaren, till exempel.

Undvik detta för ett lättstädat Airbnb

När man inreder ett Airbnb så vill man så klart göra det så mysigt som möjligt. Men undvik att komplicera det genom att sätta ut en massa prydnadssaker. De gör det svårare att städa, och de kan också avskräcka vissa gäster om det inte är deras inredningsstil. Generellt är det bättre att tänka ”less is more”.

Välj gärna möbler och mattor i mörka färger där fläckar inte syns så lätt. Vita mattor ser lätt smutsiga ut och du kan inte vara säker på att gästerna inte går på dem med skorna på. Och chokladfläckar i en vit soffa är aldrig kul.

Om du väljer att ha levande ljus som gästerna kan använda är det smart att lägga fram en tändare i stället för tändstickor. Då blir det mindre att plocka undan och slänga. Undvik också saker som samlar smuts, till exempel badrumsmattor.

Städade Hem utför städning efter du hyrt ut via Airbnb

Oavsett om du behöver städning mellan nattgästerna eller en ordentlig storstädning är du mer än välkommen att kontakta oss. Vi erbjuder städning i Stockholm med omnejd och är välkända för att göra ett grundligt jobb. Våra städare är både trevliga och utbildade i hur man städar så att man får det riktigt rent. Vi erbjuder även fönsterputs så att dina gäster kan titta ut genom riktigt rena fönster. Hör av dig till oss idag för att diskutera vårt framtida samarbete!