Att rengöra Moccamaster är enklare än du tror!

video
Datum

20 augusti 2022

Författare

Riin

Kategori

Städtips

Dela:

En bra kaffebryggare är A och O i många hem. En god kopp kaffe sätter tonen för resten av dagen och gör att man orkar med vardagen.


Nuförtiden finns det en stor mängd kaffemaskiner med olika smarta funktioner att välja mellan och många bra köpguider för att hjälpa dig välja rätt kaffemaskin för just dina behov.

En väldigt populär kaffemaskin idag är Moccamaster som toppar många bäst-i-test listor. Förutom sin snygga, stilrena design ser den till att kaffet bryggs och serveras i rätt temperatur för bästa kaffeupplevelsen.

I och med detta smarta temperaturregleringssystemet kan det ta lite längre tid att brygga kaffet men det är det värt.

Hur bra kaffemaskin man än köper så finns det en del saker man behöver göra för att ta hand om den. Det finns knappast något värre än att upptäcka en konstig eftersmak i sitt morgonkaffe. Detta beror oftast på kalkavlagringarna inuti kaffebryggaren.

När rengjorde du din Moccamaster senast? Om du tillhör de som gärna väntar så länge som möjligt så har vi goda nyheter – det är nämligen enklare än du tror att rengöra Moccamaster. Följ med och lär dig mer om Moccamaster rengöring!

Om du istället vill läsa mer om hur du enklast rengör din vattenkokare så har vi förberett en guide med enkla tips för att rengöra vattenkokaren.

Varför behöver man lägga tid och energi på rengöring av kaffebryggare?

Det finns en del fördelar med att rengöra kaffemaskinen regelbundet genom att avkalka den. Kaffet smakar godare, håller rätt temperatur och kaffemaskinen låter mindre när den är igång. Dessutom håller din kaffemaskin mycket längre när du tar hand om den.

Sedan kan man även undra hur kalk hamnar i vattnet från första början. Beroende på var man bor så finns det mer eller mindre kalcium och magnesium i dricksvattnet. En hög halt av dessa mineraler betyder att vattnet är hårt och en låg halt kännetecknar mjukt vatten. Det är dessa mineraler orsakar kalkbeläggningar när vattnet värms upp.

Utöver detta tillsätts en del kalk i vattnet för att förhindra rostbildning i vattenledningarna. Detta är förstås bra för infrastrukturen men dåligt för din kaffebryggare. När vattnet hettas upp i kaffemaskinen leder det till kalkavlagringar i maskinens rör och förhindrar maskinen från att fungera optimalt.

Med andra ord har du mycket att tjäna på att rengöra Moccamaster regelbundet.

Steg för steg guide för Moccamaster rengöring

Att rengöra Moccamaster är en mycket snabbare och enklare process än vad man tror. Dessutom finns det miljövänliga alternativ man kan använda för rengöring av kaffebryggare, som exempelvis att använda ättika som avkalkningsmedel.

Ättikan har nämligen lågt pH-värde, vilket gör den mycket effektiv för att lösa upp kalk.

Du behöver:

2 dl ättika 24%

6 dl kallt vatten

Gör så här:

  1. Häll 2 dl ättika och 6 dl vatten i vattenbehållaren på kaffebryggaren.

  2. Sätt på kaffemaskinen och låt all vätska rinna igenom. Upprepa en gång om det gått flera månader sedan du senast rengjorde den.

  3. Fyll vattenbehållaren sedan med rent vatten och låt det rinna igenom. Upprepa två gånger för att få bort ättikan helt och hållet.

Rengöring av kaffebryggare med speciellt avkalkningsmedel

Om du inte vill använda ättika för avkalkning av kaffebryggaren finns det speciella avkalkningsmedel avsedda för kaffemaskin man kan använda istället. För Moccamaster rengöring rekommenderas Moccamasters egna avkalkningsmedel.

Det är helt luktfritt och ger alltså ingen konstig bismak åt kaffet. En 1-liters flaska kan användas 3 gånger om.

Så här gör du:

  1. Häll 1 liter avkalkningsmedel i vattenbehållaren.

  2. Sätt ett kaffefilter i filterhållaren och sätt på kaffemaskinen.

  3. Låt hälften av vätskan rinna igenom och stäng sedan av kaffebryggaren.

  4. Låt stå i ca 30 minuter och sätt sedan på maskinen igen och låt resten av vätskan rinna igenom.

  5. Fyll vattenbehållaren sedan med rent vatten och låt det rinna igenom. Upprepa två gånger för att få bort medlet helt och hållet.

  6. Låt vätskan svalna helt innan du häller den tillbaka i flaskan inför nästa användning.

  7. Klart!

Hur ofta man ska rengöra kaffemaskinen beror på flera saker. Först och främst avgör vattnets hårdhet det. Sedan beror det även på hur ofta du använder din kaffemaskin – ju oftare maskinens rör fylls med kalkrikt vatten, desto fler kalkavlagringar finns det.

Som regel brukar man rekommendera en noggrann rengöring av kaffebryggare efter ca var fyrtionde kaffebryggning när man bor i ett område med hårt vatten, exempelvis Malmö. Är vattnet mjukt där du bor kan det räcka med att avkalka kaffemaskinen var fjärde månad istället.

Behöver du hjälp med att rengöra din Moccamaster?

Om du istället vill överlåta denna tråkiga uppgift av att rengöra Moccamaster till någon annan kan du kontakta oss för hemstädning i Stockholm och njuta av en god kopp kaffe utan att behöva hålla reda på när maskinen ska avkalkas.