Få bukt med dålig lukt i tvättmaskinen

video
Datum

18 januari 2022

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Finns det något värre än en illaluktande tvättmaskin?


Det är ju trots allt något man använder för att få rent kläderna. Om man däremot har dålig lukt i tvättmaskin så känns det inte särskilt troligt att tvätten blir ren. Men oroa dig inte! Vi har förberett några enkla tips för att få bort dålig lukt i tvättmaskin.

Vad är det egentligen som orsakar dålig lukt i tvättmaskinen?  

Det är så att all smuts som tvättas bort från kläderna kan över en längre tid fastna i tvättmaskinens olika delar. I takt med att vi har blivit alltmer miljömedvetna så har vi börjat tvätta i lägre temperaturer. Bra för miljön men tyvärr kan det öka risken för bakteriebildning i tvättmaskinen.  

7 snabba tips för att få bort dålig lukt i tvättmaskinen 

1. Rengör tvättmedelsfacket 

De flesta tvättmaskinstillverkarna rekommenderar att rengöra tvättmedelsfacket med jämna mellanrum. Det är dock lätt hänt att man prioriterar bort det så länge maskinen fungerar som den ska. När tvättmaskinen däremot börjar lukta unket så är det ett enkelt första steg för att få bukt med dålig lukt. 

För att enkelt rengöra tvättmedelsfacket så drar du ur lådan helt. Använd exempelvis en gammal tandborste för att skrubba bort eventuellt mögel och tvättmedelsrester. Finns det envisa fläckar på facket så rekommenderar vi att du blötlägger hela facket i varmt vatten i några timmar. 

När du fått bort alla fläckar så är det mycket viktigt att låta hela facket torka ordentligt innan du sätter tillbaka det.  

2. Kör igång en tom maskin på hög värme 

För att se till att alla bakterier inuti maskinen dör så gäller det att köra igång maskinen tomt och på så hög värme som det går, gärna 90 grader. Använd en vanlig dos av tvättmedel innan du sätter igång maskinen.  

Detta är något som inte kräver så mycket energi och kan med fördel göras minst varje eller varannan månad, beroende på hur ofta man tvättar. 

3. Rengör gummilisten 

Ett vanligt ställe för smuts och bakterier att samlas på är gummilisten runt öppningen. I en perfekt värld hade man rengjort även denna del av tvättmaskinen efter varje tvätt. Dock så är det inget man orkar ta tag i så ofta. Att satsa på att rengöra listen varannan månad kan vara en bra utgångspunkt.  

Ha lite rengöringsmedel på en tvättsvamp och skrubba inuti hela gummilisten för att få bort all smuts som gömmer sig därinne.  

4. Ättika mot dålig lukt 

Ett mycket uppskattat husmorsknep är att använda ättika för att få bukt med dålig lukt i tvättmaskinen. Den neutraliserar dåliga lukter men tar även bort kalkavlagringar. En liten spabehandling för din tvättmaskin med andra ord!  

Häll 3 dl ättika i tvättmedelsfacket och kör igång ett 90-graders program. Efter avslutat program är det viktigt att lämna luckan öppen för att maskinen ska torka ordentligt.  

5. Dosera rätt 

Genom att använda rätt mängd tvättmedel vid varje tvätt, minskar du avsevärt risken för att rester av tvättmedel ska fastna i maskinen och börja lukta illa. Grumme har förberett en bra lathund för att använda rätt mängd tvättmedel.  

6. Häng upp tvätten snabbt 

Att låta den rena, blöta tvätten vara kvar i maskinen under flera timmar efter avslutat program händer även de bästa!  

Låt den dock inte bli en vana. Det kan nämligen bidra till att tvättmaskinen börjar lukta surt och unket sedan.  

7. Låt luckan stå öppen 

Sist men inte minst, låt luckan stå öppen efter avslutat program. Detsamma gäller för tvättmedelsfacket. Det är ett enkelt sätt att undvika mögelbildning på.  

Försök ha det som vana att låta tvättmaskinen torka ordentligt mellan gångerna. Har du inga småbarn eller mindre djur hemma så kan luckan stå öppen hela tiden när du inte använder maskinen.  

Sådär! Nu borde din tvättmaskin lukta gott igen! Dessa 7 steg kan gärna upprepas regelbundet för att undvika dålig lukt i tvättmaskin på nytt.  

Att rengöra tvättmaskinen är ofta en sådan sak man lätt skjuter på. Och sedan står man där med en lång lista på saker som ska göras. Allt ifrån att rengöra kylskåpet, badrumskaklet eller duschväggarna.  

Det är där vi på Städade Hem kommer in i bilden. 

När din lista blir för lång och du känner att du inte hinner med är det bara att kontakta oss för storstädning i Stockholm

Unna dig lyxen att få ett riktigt rent hem utan att behöva lyfta ett finger!