Enkel guide till toalettrengöring med bikarbonat

video
Datum

27 augusti 2022

Författare

Riin

Kategori

Städtips

Dela:

Vad är din minst favorit hushållssyssla? Många av oss skulle säkert svara att det är toalettrengöring som de drar sig för som mest i hela hemmet. Även om man är van vid att rengöra toaletten är det sällan något man ser fram emot.


Det är dock jätteviktigt att rengöra toaletten regelbundet. Toalettstolen är det stället i hemmet där det samlas flest bakterier och en ren toalett är A och O för att man ska må bra.

Det finns många olika sätt att lösa toalettrengöring på. De klassiska städmedlen, exempelvis Mr Muscle WC-Rent gör definitivt vad de lovar. Men visste du att det även går att ta hand om toalettrengöring men hjälp av bikarbonat?

Du läste rätt – vanlig bikarbonat som du säkert har i skafferiet är nyckeln till en ren toalettstol! Hur man ska gå tillväga för toalettrengöring med bikarbonat ska vi kika närmare på i den här artikeln. Följ med!

Vill du använda bikarbonat för att städa hela hemmet så kan vår artikel om miljövänlig städning med bikarbonat vara till stor hjälp.

3 fördelar med att använda bikarbonat för toalettrengöring

Slippa skadliga ämnen

Bikarbonat är ett mycket miljövänligt medel som används såväl i matlagning som i städning. Bikarbonat framställs på syntetisk väg av koksalt och kolsyra och är ett av kolsyrans natriumsalter. Tillsammans med ättika är det det mest naturliga städmedlet som finns.

Det kan användas i hela hemmet

Istället för att behöva samla på dig en hel drös med rengöringsmedel som fyller olika syften går det att använda bikarbonat till det mesta i badrummet och resten av hemmet. Detta tack vare dess höga pH-värde.

Bikarbonat binder fukt och hjälper att ta bort dålig lukt. Dessutom har det en speciell molekylstruktur med slipande och polerande egenskaper som gör det till ett mycket effektivt städmedel.

Bra för plånboken

Behöver man köpa olika rengöringsmedel för hemmets alla ytor kan det snabbt bli ett större belopp man får räkna med.

Det finns knappast något billigare rengöringsmedel som gör jobbet lika effektivt som bikarbonat. Köper du bikarbonat i storpack kan du komma undan ännu billigare.

Toalettrengöring med bikarbonat – så gör du

I en perfekt värld skulle man städa toaletten varje vecka men så ser verkligheten inte ut i de flesta hem. Har du väntat lite för länge med att rengöra toaletten är sannolikheten stor att det finns fula avlagringar inuti toalettstolen. Lyckligtvis kan du ta bort dessa relativt enkelt.

Det enklaste sättet är att hälla rikligt med bikarbonat i toalettstolen på kvällen och låta det verka över natten. På morgonen skurar du toalettstolen med hjälp av toaborsten och spolar. Nu ska toalettstolen vara ren på nytt och dessutom fri från bakterier! Upprepa samma procedur 1–2 gånger i månaden.

För svårare fläckar kan man följa samma procedur men istället avsluta med ättika för ett ännu effektivare resultat. Börja med bikarbonatet som vanligt och låt det verka i 1–2 timmar. Blanda sedan ättika med varmt vatten och häll blandningen över bikarbonatet. Låt det bubbla lite och skrubba toalettstolen sedan som vanligt.

Vill du helst slippa ta hand om toalettrengöring?

Att rengöra toalettstolen är nog en av de tråkigaste sysslorna i ett hem. Vill du något roligare på din fritid? Låt våra duktiga städare på Städade Hem ta hand om din toalett och resten av hemmet. Boka in en hemstädning i Stockholm redan idag.