Hur får jag mitt hem att lukta gott under en lång tid?
Hur luktar ditt hem? Du har antagligen svårt att svara på den frågan, medan dina vänner vet precis hur det doftar.
Hemmets lukt är en sammansättning av alla möjliga saker. Det kan vara allt från vilken mat ni brukar laga till om ni har husdjur eller brukar använda hårsprej. Självklart kan städvanor också spela in.
Det är inte alltid så lätt att veta hur ens hem luktar, men de flesta vill att det ska lukta gott. Här är några saker du kan göra och skaffa för att bevara hemmets väldoft.
1. Eliminera källor till dålig lukt
Dålig lukt har en förmåga att kunna tränga igenom goda dofter, så här gäller det att gå till roten med problemet. Rengör regelbundet saker i hemmet som kan lukta illa. Det kan exempelvis handla om:
– sopkärl
– tvättmaskin
– diskmaskin
– kattlåda och djurburar
– avlopp och brunnar.
Huvudregeln när man behöver bli av med dålig lukt är att städa riktigt rent och se till att ventilera ordentligt. Öppna fönstren eller ställ ut saker du har rengjort. Låt luckorna till tvätt- och diskmaskin stå öppna. Att maskera dålig lukt med massor av luftfräschare är en dålig strategi som faktiskt kan göra problemet värre. En mix av soplukt och lavendel är ingen höjdare enligt oss!
Om du har husdjur, få praktiska städtips här.
2. Naturliga rengöringsmedel
Det finns många rengöringsmedel som luktar riktigt gott samtidigt som de rengör ditt hem effektivt. Ett billigt alternativ är vanlig såpa med citrondoft. Många tycker även om doften av grön- eller gulsåpa utan tillsatt doft.
Vilka dofter man tycker om är så klart en smaksak, men det finns många fördelar med att välja rengöringsmedel som är doftsatta med naturliga ämnen. De som är doftkänsliga reagerar mindre sällan på naturliga dofter, även om man fortfarande får vara extra försiktig. Man slipper också onödiga kemikalier i hemmet. Naturliga rengöringsmedel kan innehålla essentiella oljor från till exempel lavendel, pepparmynta, tea tree, citron eller kanske eukalyptus.
Om du vill kan du blanda i några få droppar i vatten och göra en egen naturlig rengöringssprej. Det finns många olika recept på sprejer, men ärligt talat så är inte proportionerna så noga. Det viktigaste är att den till största del består av vatten. Sedan kan du själv välja om du vill ha i saker som ättika vinäger eller såpa. Dessa behövs det inte så mycket av, en liten skvätt räcker. Att kombinera en sådan sprej med en mikrofibertrasa är ett bra sätt att få hemmet riktigt rent samtidigt som det luktar gott.
Vi har testat följande väldoftande rengöringssprejer och kan rekommendera dem:
– Method: All purpose natural surface cleaner – Lavendel
– Method: Bathroom cleaner – Eukalyptus, mint
– Ren logik: Kök – Äppelblom
– EcoClean: Allrengöring – Lavendel
3. Välj rätt doftljus
Doftljus kan vara ett mysigt sätt att doftsätta ditt hem, men det finns några saker som kan vara bra att tänka på. Många upplever obehag av billiga doftljus med tvivelaktiga ingredienser, till exempel huvudvärk eller andningssvårigheter. Och dessutom luktar de inte lika gott och brinner ofta inte lika länge som naturliga doftljus. Därför kan det vara värt att lägga lite mer och få valuta för pengarna.
Ju större ljus, desto bättre, eftersom du då får många brinntimmar. Ett doftljus på 600 gram brinner i över 100 timmar.
Om du vill använda doftljus för att få hemmet att lukta godare så är det bra att tänka på att ljusen behöver brinna en längre stund om de ska hålla länge. Om du tänder ljuset bara en liten stund åt gången så att vaxet inte hinner smälta jämnt över hela ljuset kommer du att få en grop och inte göra åt allt vax innan veken är slut. Det är också viktigt att kapa veken med en veksax till cirka en halv centimeter för att undvika att ljuset sotar.
Olika typer av ljus
Stearin tillverkas av biprodukter från slakterier, alltså inte ett alternativ om du är vegan. Däremot är de bra eftersom de tar tillvara på sådant som annars bara skulle kastas. De påverkar inte inomhusluften negativt. Dessutom är det billigt. Det finns vegetabiliskt stearin, men det är ganska ovanligt.
Paraffin är gjort av råolja och är därför inte ett särskilt miljövänligt alternativ. Många väljer bort paraffinljus och liknar det vid passiv rökning. Dessa ljus sotar ganska mycket.
Sojavax utvinns från sojabönor och används ofta till doftljus eftersom det sprider doft bra. Det är ett bra val både för miljö och hälsa.
Kokosvax kommer från kokosnötter och är även det miljövänligt och passar mycket bra till doftljus. Dessa ljus har ofta en extra klar låga.
Bivax är naturligt, men icke-veganskt. Det är en biprodukt (på två sätt!) som tas till vara när man slungar honung och är ett bra alternativ ur miljösynpunkt. Ljusen har en lätt honungsdoft i sig själva och renar luften genom att bilda negativa joner.
Här är några märken som har riktigt bra doftljus som ger mycket doft:
– Voluspa (kokosvax)
– Klinta (sojavax)
– Indiska (sojavax)
– DW Home (sojavax)
– WoodWick (sojavax)
4. Doftsprejer för hemmet
Det finns en uppsjö av olika doftsprejer att välja på. Det finns både dem som du hittar i städavdelningen i mataffären och exklusivare varianter hos diverse inredningsfirmor. Skillnaden mellan billigare luftfräschare och dyrare sprejer är ofta stor. Eftersom du kommer att andas in sprejen känns det klokt att köpa en med så naturliga ingredienser som möjligt.
Vilken du bör köpa beror på budget och användningsområde. En billig luftfräschare kan vara bra att använda i badrummet vid behov. Men när det kommer gäster och du vill att hemmet ska dofta riktigt gott är det bättre att använda en lyxigare variant till exempel i vardagsrummet. Det kan också vara trevligt att avsluta en storstädning med en sådan sprej för att förstärka känslan av nystädat.
Dock ska man vara medveten om att de flesta rumssprejer inte doftar särskilt länge, men det kan vara ett trevligt komplement att använda när du vill bättra på doften.
Här är våra favoritdoftsprejer:
– Voluspa
– Klinta
– Rituals
5. Linnevatten ger en fräsch känsla
Linnevatten påminner mycket om rumssprej då det brukar vara i sprejform. Men här gäller det att spreja på textilier, och inte bara rakt ut i rummet. Det kan användas när man stryker, men även för att fräscha upp kläder och sängkläder mellan tvättarna. Du kan också spreja rakt in i garderoben eller på kläderna som hänger i hallen för att få dem att dofta.
Linnevatten luktar inte bara gott, utan motverkar statisk elektricitet. Därför är det smart att spreja det på exempelvis sammetssoffor som lätt blir elektriska under vintern när luften är torr. Då får man både en väldoftande effekt och slipper jobbiga stötar.
Märket Washologi har många härliga linnevatten att välja mellan. Vi gillar särskilt dofterna Harmoni och Henne. De doftar av lavendel respektive liljekonvalj.
6. Doftpinnar/diffusers får det att lukta gott
Doftpinnar är inte bara ett sätt att doftsätta hemmet, utan en inredningsdetalj. Produkten består av ett antal träpinnar som man sätter i en liten flaska med speciell parfym. När stickorna suger upp parfymen sprids doften i rummet.
Problemet med doftstickor är att man måste investera lite om man vill känna någon doft från dem. Billiga varianter fungerar sällan, och vi har till och med varit med om att budgetstickor har möglat! Även om det kostar en del så tycker många att det är värt det eftersom stickorna sprider doft i flera veckor.
Hur länge de håller beror på hur mycket parfym det är i flaskan, hur många stickor man använder och hur varmt det är i rummet. För att dryga ut det hela kan man använda färre pinnar än man får med, men då får man också mindre doft. Doftstickor passar bäst i små rum eller på platser där du ofta går förbi, till exempel i badrummet eller hallen.
Vi gillar de här doftpinnarna:
– Voluspa
Älskar du känslan av ett väldoftande hem? Något som våra kunder ofta säger att de uppskattar med våra hemstädningar i Stockholm är att det luktar så gott när de kommer hem. Det kan verkligen vara äkta vardagslyx att komma hem till ett väldoftande, rent hem efter en lång arbetsdag. Hör gärna av dig till oss för att få veta mer om våra städningar och hur vi kan hjälpa dig och din familj!