Miljövänlig städning med bikarbonat
Allt fler vill undvika onödiga kemikalier och starka rengöringsmedel. Om du har testat på miljövänlig städning med produkter du hittar i skafferiet har du säkert testat att använda citron, vinäger och ättika. Denna supertrio är välkänd i städkretsar och det är oftast lätt att lista ut hur man kan använda dem till städning. Men det finns ett till ess i rockärmen som man kan behöva lite fantasi för att använda, men som verkligen ger resultat. Och det är bikarbonat. Vi ska nu se på vad bikarbonat egentligen är och hur du kan använda det i din miljövänliga städning där hemma.
Vad är bikarbonat?
De flesta vet att man använder bikarbonat när man bakar för att få det att jäsa, men vad är det egentligen? Bikarbonat och bakpulver är inte riktigt samma sak.
Bikarbonat är en ingrediens i bakpulver, tillsammans med syra och stärkelse. Du kan även städa med bakpulver, men det är inte lika effektivt som att städa med ren bikarbonat.
Bikarbonat är ett salt av kolsyra och framställs i regel på syntetisk väg av koksalt och kolsyra. Även om tar fram det med en kemisk process så är det ofarligt, så länge man inte äter stora mängder av det. Därför passar det bra att använda i städning även när man har små barn som stoppar saker i munnen.
Det är en vanlig missuppfattning att det alltid är farligt att använda kemikalier när man städar. Detta beror helt på vilken sorts kemikalier man använder, och många blir förvånade när de får lära sig att även bikarbonat faktiskt är en kemikalie.
Den kallas egentligen för natriumvätekarbonat och har förkortningen NaHCO3. Ibland återfinns den på ingredienslistor under förkortningen E500. Även här kan en del bli förvånade då de fått lära sig att alla så kallade E-nummer är farliga, vilket inte stämmer.
Rengör madrassen och mattor med bikarbonat
Ett klassiskt städtips är att använda bikarbonat för att rengöra madrasser och bäddmadrasser. Det är mycket enkelt och det enda du behöver göra är att strö bikarbonat över madrassen, låta det verka en stund och sedan dammsuga bort det.
Här är det viktigt att du inte använder något vatten eller något annat som är fuktigt. Det räcker med själva pulvret för att få till en smidig kemtvätt. Om du tillsätter fukt kommer det inte gå att suga upp pulvret och du kommer ha ett väldigt jobb med att få bort smeten som bildas…
Samma metod kan du använda för att rengöra mattor, heltäckningsmattor och andra textilier som inte är så lätta att tvätta på vanligt vis. Dina husdjurs bäddar är också ett perfekt användningsområde för detta praktiska pulver. Bikarbonat suger nämligen inte bara åt sig smutsen, utan tar också udden av dålig lukt.
Video på hur du djuprengör din madrass!
Rengör kakelfogar med bikarbonat
Mögliga och smutsiga kakelfogar kan vara ett elände att få rent, men bikarbonat är väldigt effektivt. Gör en smet av bikarbonat och vatten som du stryker på fogarna. Låt verka tjugo minuter och använd sedan en tandborste med hårda borst för att gnugga bort smutsen. Bikarbonaten löser både upp smuts och ger en polerande effekt.
Rengör bakplåtar med bikarbonat
Något av det svåraste att få helt rent där hemma är bakplåtar med inbrända, förkolnade rester som sitter som berget. Även här kan du använda den magiska kombinationen av bikarbonat och vinäger. Koka upp vinäger i en gryta eller i mikron. Under tiden strör du rikligt med bikarbonat över plåten. Häll den kokande vinägern över plåten och låt stå och verka i en halvtimme. Skrubba sedan ordentligt med en grov disksvamp. Du kan behöva göra det ett par gånger till beroende på hur smutsig plåten är.
Rengör ugnen med bikarbonat
Även själva ugnen går att rengöra med bikarbonat och vinäger. Pensla en smet på bikarbonat och vatten över alla smutsiga ytor i ugnen och spreja sedan vinäger på så att det löddrar. Låt det verka en halvtimme och torka sedan av med en svamp eller trasa. Fördelen med denna ugnsrengöring är att den är helt ofarlig att få i sig, något som många tycker känns skönt när man har den i ugnen där man ska ha mat.
Rengör missfärgade koppar
Alla har vi varit med om att ljusa porslinskoppar har blivit missfärgade av de där sista dropparna kaffe eller te. Testa att fylla diskhon med varmt vatten tillsammans med en deciliter bikarbonat. Låt porslinet ligga där och blekas medan du gör annat. Diska sedan som vanligt.
Rengör brända kastruller
Det kan vara riktigt svårt att få bort bränd mat från botten av kastruller och grytor. Fyll dem med varmt vatten, ett par matskedar bikarbonat och en skvätt vinäger och låt stå över natten. På morgonen kommer det vara mycket lättare att diska dem. Tänk bara på att inte sätta gjutjärnsgrytor i blöt över natten då de kan börja rosta.
Rengör frukt och grönsaker
Man bör alltid skölja frukt och grönt, även om man köper ekologiskt. Vem vet var grönsakerna har varit och vem som har tagit på dem. Om du vill vara säker på att de blir helt rena kan du lägga dem i en skål med vatten tillsammans med ett par matskedar bikarbonat som löser upp smutsen. Skölj sedan av dem med rent vatten. Det påverkar inte smaken och är inte skadligt för hälsan på något sätt.
Rengör väggar och golv från krita
Om barnen har råkat måla utanför pappret (eller gjort det i allra högsta grad med flit) kan bikarbonat vara räddaren i nöden. Börja med att värma området med en hårfön som får vaxet från kritorna att smälta. Strö sedan pulvret på en fuktad svamp och skrubba bort konstverken. Avsluta med en ren fuktad trasa.
Så tar du bort ritmärken från väggar!
Fräscha upp nallar och mjukisdjur
Det är inte alla leksaker som går att tvätta i maskin, och även om de gör det kan de ibland behöva en liten uppfräschning då och då. Doppa en svamp i en blandning av bikarbonat och vatten och torka sedan av leksakerna så gott det går för att motverka dålig lukt och bakterier.
Ta bort dålig lukt från skor
Bikarbonat är perfekt som skodeodorant. Pudra i lite pulver, låt verka en stund och skaka sedan ur det. Om du vill vara säker på att du fått ur allt kan du dammsuga inuti skorna.
Tips på vidare läsning
Om du är sugen på att lära dig mer om miljövänlig städning så vill vi varmt rekommendera vårt inlägg 5 tips: Så städar du miljövänligt.
Och du, glöm inte att om du någonsin behöver hjälp med hemstädning i Stockholm så får du gärna kontakta oss för ett kostnadsfritt möte.