Moppa golv: Så rengör du golvet hemma på bästa sätt

video
Datum

2 juni 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Hur moppar man golven på bästa sätt? Att göra rent golven är en rutin för de flesta hushåll. Åtminstone en gång i veckan bör man dammsuga och moppa, men många behöver åtminstone dammsuga oftare. Och själva dammsugningen får man väl ändå säga är väldigt enkel. Det är inte särskilt mycket man behöver ha koll på för att använda dammsugaren.


Att moppa däremot kan faktiskt vara mycket mer avancerat. Inte bara det att det behövs en del knep för att få golven riktigt rena, utan man måste också dosera medlen man använder till vilken typ av golv man har och hur smutsigt det är. Låt oss tillsammans ta reda på hur dina golv kan bli skinande rena!

Allmänna tips vid moppning

Om du känner dig som ett golvmopparproffs som bara vill ha lite mer kött på benen så kan du hoppa vidare till rubrikerna nedan.

Men för dig som är nybörjare på det där med att skura golv så kommer här några tips som är bra att tänka på. Så här tvättar du golven på traditionellt sätt:

Traditionell moppning av golv ( svabbgarn )

 1. Det är oerhört viktigt att du har dammsugit innan du börjar moppa. Annars både sprider du smuts och riskerar att grus och annat repar golven.

 2. Använd rikligt med varmt vatten (fyll hinken ordentligt, men inte så att det når urvridaren) och ett rengöringsmedel som passar dina golv. Läs mer om detta nedan. Känner du dig osäker fungerar såpa för det mesta. Läs på flaskan hur mycket du ska ha, cirka en kapsyl brukar räcka. Om du tar för mycket såpa blir golven klibbiga.

 3. Använd en rentvättad mopp och justera moppskaftet till lagom längd innan du blöter moppen. Sänk ner hela mopphuvudet i vattnet så att det blir genomblött och vrid sedan ur det med urvridaren. Tryck hårt, men inte så hårt att den går sönder.

 4. Gå längst bort i rummet du ska moppa och dra moppen över golvet i svepande rörelser. Du kan till exempel röra den i en åtta. Arbeta baklänges så att du inte går där du har moppat. För väldigt smutsiga golv kan man behöva göra om det.

 5. Var noga med att inte använda för mycket vatten på trägolv, då de kan suga åt sig vattnet och svälla.

 6. Öppna gärna fönstren för att få golven att torka snabbare

 7. Doppa moppen i hinken med jämna mellanrum. Hur ofta beror på hur smutsigt det är.

 8. Börja med rum som inte är särskilt smutsiga, som till exempel sovrum och avsluta med badrummet. Allra sist moppar du vid toalettstolen, så att du inte sprider den smutsen i resten av hemmet.

 9. Helst ska du tvätta moppen efter varje användning, men om du inte gör det så skölj åtminstone av den ordentligt i hett vatten och vrid ur den ordentligt och häng upp skaftet så att den får hänga fritt och torka helt, annars kan bakterier växa i den.

 10. Skölj ur hinken så att det inte finns kvar smuts i den.

Moppa golv med microfiberduk/ microfibermopp

Den största skillnaden med att moppa golv med microfibermopp är att det går snabbare och smidigare när det är större ytor. Se tips om hur du gör här nedan.

 1. Häll rikligt med vatten i en hink med några droppar såpa. Använd hellre för lite än för mycket om det inte är väldigt skitigt på golvet och du måste lösa upp fläckar på golvet som sitter åt. Men då måste du moppa golvet två gånger, annars kommer golvet bli klibbigt.

 2. Ställ in moppstativet rätt och följ de övriga stegen ovan.

Det är inte svårare än så! Men det kan vara befriande att veta att du kan använda dig av olika typer av moppar i olika lägen för att effektivisera städningen.

Större ytor såsom vardagsrum, kök sovrum: MicrofibermoppMindre ytor, badrum, under stolar i köket: Svabbgarn

Mer om hur du moppar olika typer av golv kan du läsa om nedan.

Så rengör du olika typer av golv

Som vi nämnde så behöver olika sorters golv olika sorters omvårdnad. Här kommer de vanligaste typerna av golv och vilka medel du kan använda till dem:

Rengöra parkettgolv

Parkettgolv mår bäst av att dammsugas ofta, åtminstone ett par gånger i veckan och att torrmoppas med mikrofibermopp. Tumregeln är att ju mindre vatten, desto bättre. Det finns speciella rengöringsmedel för parkettgolv, men många använder gulsåpa. Nackdelen med såpan är att den kan bilda en hinna på golvet om man överdoserar, så man får vara lite försiktig.

Rengöra laminatgolv

Att rengöra laminatgolv är barnsligt enkelt. Dammsugning och en fuktig trasa för eventuella fläckar räcker långt. När du moppar ska du tänka på att golvet är väldigt känsligt mot vatten. Häll aldrig vatten på det och se till att moppen är väl urvriden.

Rengöra vinylgolv

Vinylgolv har ett skyddande ytskikt som gör att smuts inte fastnar på golvet, så dammsugning tar det allra mesta. När du moppar kan du använda såpa eller allrent, men det är också en god idé att gå över golvet igen med bara vatten för att inte det ska bli en klibbig hinna av medlet.

Fräscha upp heltäckningsmatta

Det bästa sättet att göra rent en heltäckningsmatta är att hyra en mattvättsmaskin eller ta in en städfirma, vilket bör göras då och då för att verkligen få bort smuts som du kanske inte ens ser med blotta ögat. Något du kan göra då och då är att strö bikarbonat över mattan och låta det ligga en halvtimme innan du dammsuger.

Rengöra plastmatta i badrum

Plastmattor i badrummet rengörs bäst med skonsamma rengöringsmedel som till exempel såpa eller ett miljövänligt diskmedel. Undvik medel som har slipande egenskaper som kan repa golvet. För att få bort kalkavlagringar kan man rengöra golv med ättika som är utspädd med vatten. Fläckar på plastmattor är ofta omöjliga att få bort och därför är det viktigt att man torkar golvet direkt när det kommer något på det. Särskilt om man färgar håret hemma bör man skydda golvet med till exempel gamla handdukar.

Rengöra obehandlat trägolv

Obehandlade trägolv återfinns ofta i äldre hus, och då får man skura dem på äldre vis. Det bästa sättet att rengöra obehandlade trägolv är med såpvatten och borste.

Att ligga och skura på knä är visserligen slitsamt, men kan behövas då och då för att få golvet riktigt rent. Att åka skridskor som Pippi Långstrump är inte att rekommendera då det blir alldeles för mycket vatten…

Använd två borstar, en grövre för fläckar och en mjukare för resten av golvet. Allteftersom du skurar golvet bör du gå över det igen med enbart vatten och torka av det med en trasa med god uppsugningsförmåga.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig lite hjälp på traven så att du kan få riktigt rena golv där hemma. Och om du behöver hjälp med städningen så hjälper vi så klart gärna till. Tryck här för att boka ett första besök där vi kan prata mer om hur vi kan få ditt hem skinande rent varje vecka.