Sätt stopp för propp i avlopp med dessa enkla tips!

video
Datum

10 mars 2022

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Det finns knappast tråkigare städsysslor än att rengöra avlopp. Oftast innebär den här proceduren dålig lukt, hår och annat som man helst skulle vilja undvika att röra vid. Tyvärr går det inte att undvika helt och hållet.


Även om du inte har några avloppsrelaterade problem där hemma just nu så kommer du förr eller senare ändå stå där med ett avlopp som behövs rengöras. Då kan det vara bra att veta hur man ska gå tillväga. Vi har samlat några tips på hur man kan rengöra avlopp på bästa sätt i handfatet, badkaret, duschen och diskhon. Följ med – innan du har läst klart artikeln har du blivit en expert på att rengöra avlopp!

Varför behöver man ens rengöra avlopp?

Varje gång du duschar, diskar eller tvättar händerna åker det hår, fett och smuts ner i avloppet.

Det bästa vore att rengöra avlopp regelbundet i hela hemmet – ca 1–2 gånger om året i förebyggande syfte. I verkligheten är det en syssla som många drar sig för och oftast väntar med tills det inte längre går.

Hur vet man då att det är dags att rengöra avlopp? Du kan exempelvis märka att vattnet rinner ner i avloppet långsammare och långsammare. Avloppet kan dessutom börja lukta illa.

Vänta helst inte tills det gått så långt att det blivit ett stopp i avloppet. Ju snabbare du tar tag i problemet, desto enklare går det att lösa. Dessutom kan ett rejält stopp i avloppet bli en kostsam historia som kräver proffshjälp. Genom att följa tips här nedan sparar du både tid, pengar och energi.

Guide till att rengöra avlopp i hela hemmet

Tillvägagångssättet för att rengöra avlopp på olika platser i hemmet skiljer sig lite grann beroende på vad det är man ska rengöra. Dock så använder man oftast likadana produkter i alla typer av avlopp.

För att lösa enklare propp kommer man långt med kokande vatten, diskmedel som löser fett och en vaskrensare. Om det redan har hunnit bli ett rejält stopp i avloppet kan tyngre medel behövas, såsom exempelvis propplösande medel likt Mr Muscle som innehåller kaustiksoda. Man kan även prova att rengöra vattenlåset.

1. Smarta knep för att rengöra avlopp i handfatet

Tar det lång tid för vattnet att rinna undan när du tvättar händerna? Då kan det definitivt vara värt att lägga lite tid på att rengöra avlopp i ditt handfat.

Ett enkelt knep är att hälla ner 1 dl fettlösande diskmedel i handfatet och vänta ca 30 minuter. Koka vatten i vattenkokaren och häll ner hela kannan i handfatet.

Testa om det funkade att lösa proppen genom att spola lite vatten från kranen. Rinner vattnet som det ska är problemet löst. Tyvärr räcker det inte alltid med så enkla knep.

Ifall det inte funkade att få bort proppen med hjälp av hett vatten och diskmedel är nästa steg för att rengöra avlopp i handfatet att använda sig av en vaskrensare. Den ser ut som en sugkopp med träskaft.

Fyll handfatet ungefär till hälften så vaskrensaren täcks av vatten och försök lösa proppen med pumpande rörelser som skapar tryck i avloppssystemet.

För svårare stopp kan det vara en bra idé att titta närmare på vattenlåset som ligger under handfatet. Skruva bort den nedre delen och rengör sedan vattenlåset med en gammal tandborste för att få bort smuts som samlats där.

Skruva tillbaka det rena vattenlåset på samma sätt som du skruvade loss det. Sedan kan du spola lite vatten från kranen för att se om tricket gjort susen och vattnet äntligen rinner som det ska.

I den här praktiska videon visar experten Henrik från Proffsmagasinet hur man rengör vattenlåset på bästa sätt.

Sista saken du kan prova innan det är dags att ringa efter proffshjälp är att använda propplösande medel, exempelvis Mr Muscle. Fungerar inte ens det rekommenderar vi att ringa en rörmokare istället.

2. Så här kan du rengöra avlopp i duschen

Alla som upplevt en propp i duschen kan nog hålla med om att man inte vill göra om det! Det känns inte särskilt fräscht att stå i duschen när det smutsiga vattnet dröjer sig kvar. Detta beror oftast på hår, hudavlagringar, tvålrester och annat smått och gott som samlas i avloppet.

Har du tur, räcker det med att rengöra golvsilen från smuts. Detta gör du genom att lossa golvsilen med hjälp av en skruvmejsel och sedan ta bort hår och annat som kan blockera vattenavrinningen. En genväg till att rengöra avlopp i duschen helt enkelt.

Prova sedan att spola vatten från duschmunstycket. Rinner vattnet som det ska är det bara att gratulera – nu är problemet åtgärdat och du kan återigen duscha bekymmersfritt.

Ibland krävs det lite mer för att få bukt med propp i avloppet. Då kan ett så kallat rensband vara räddaren i nöden! Det är bara att föra ner det i avloppet tills det tar stopp och med försiktiga rörelser upp och ner försöka att lösa proppen. Om inte rensbandet kan hjälpa betyder det oftast att proppen sitter längre ner i avloppssystemet och kräver experthjälp.

3. Enkla sätt att rengöra avlopp i badkaret på

Efter en lång dag kan ett avkopplande bad vara precis det som behövs för att ladda batterierna. Något som kan dock förstöra hela upplevelsen är när det smutsiga badvattnet rinner undan långsamt. Detta betyder att det troligtvis finns en propp någonstans i avloppet.  

Visa ditt badkar lite extra kärlek. Lossa bottenventilen för att komma åt hår och smuts som samlats där. Ofta syns det inte i början men när man väl får tag i några hårstrån följer större och större klumpar med.

Har du inte som vana att rengöra avlopp i badkaret regelbundet kan det finnas stora mängder hår och smuts att avlägsna. Försök hålla ut – det är det enklaste sättet att rengöra avlopp i badkaret på. Med lite tur är detta enkla knep det enda man behöver för att vattnet ska rinna som vanligt igen.

Det kan behövas en omgång med rensband – se hur du går tillväga i punkten ovan. Experter rekommenderar att plocka upp hår ur bottenventilen efter varje bad för att undvika att det åker ner i avloppet. Det är definitivt det bästa sättet att säkerställa att det aldrig mer blir propp i badkaret.

Ett annat lite annorlunda tips är att sätta en nylonstrumpa på röret som går ner i golvbrunnen och på så sätt undvika hår i avloppet. Känns detta som lite väl extremt för din smak kan även en smart badkarspropp med hårfälla vara en lösning.

Det är särskilt praktiskt när man har en eller flera hundar i hemmet som exempelvis duschas av i badkaret efter regniga promenader.

4. Rengör avloppet i diskhon

Ett annat ställe som ofta drabbas av stopp i avloppssystemet är köket och närmare bestämt diskhon. Kanske inte så konstigt med tanke på alla feta matrester som sköljs ner i avloppet varje dag men icke desto mindre irriterande. Fettet stelnar nämligen inuti rören och fastnar på rörens väggar. Fräscht va?

Dessutom kan det leda till att matrester fastnar i fettbeläggningarna och orsaka proppar i avloppet. Detta kan undvikas genom att torka av matresterna med pappret istället för att skölja de smutsiga tallrikarna under kranen. Men ärligt talat – vem orkar göra det efter varje måltid?

För att rengöra avlopp i diskhon kan du följa samma tips vi presenterade i första punkten för att rengöra avlopp i handfatet.

Husmorstips för att rengöra avlopp enkelt och billigt

För att lösa enklare proppar kan det räcka med att använda sig av några mirakelmedel som finns i de flesta hem – nämligen bikarbonat och ättika. Vi lär dig att blanda ihop ett propplösande mirakelmedel med bikarbonat och ättika.

Koka vatten i vattenkokaren och häll ner hela kannan i handfatet. Häll sedan ner rikligt med bikarbonat (bakpulver fungerar lika bra) ner i avloppet, gärna minst en halv deciliter. Vänta i 5 minuter. Medan du väntar kan du värma ca 5 dl ättika och 5 dl vatten.

Häll ner den varma ättiksblandningen i avloppet, stäng sedan avloppet med en hjälp av en avloppspropp och låt stå i 10 minuter. Under tiden kan du koka upp en till kanna vatten som du sedan häller ner i avloppet för att spola bort all smuts som lösts upp.

Genom att kombinera bikarbonat och ättika skapas en kemisk reaktion som gör att det börjar bubbla i avloppet och smutsen lossnar. Har det gått lång tid sedan du senast rengjorde avloppet kan det vara en bra idé att låta bikarbonatet och ättiksblandningen göra sitt under flera timmar eller varför inte en hel natt innan du spolar bort det med varmt vatten.

Detta smarta knep är dessutom skonsamt mot rören och kan med fördel användas regelbundet för att underhålla avloppssystemet i hela hemmet. Med lite tur slipper du att dina avlopp får stopp överhuvudtaget!

Behöver du hjälp med att rengöra avlopp?

Vi tar gärna hand om det! Kontakta oss för att boka storstädning i Stockholm och spendera din tid på något roligare än att rengöra avlopp!