Rengöra badkar på 15 minuter? Så här gör du!

video
Datum

10 mars 2022

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Det finns knappast något mysigare än att kliva ner i ett varmt bad efter en lång och stressig dag på jobbet. Den avslappnande upplevelsen kan dock lätt förstöras på grund av ett smutsigt badkar.


Det känns riktigt tråkigt att upptäcka att badkaret behöver skrubbas rent precis när man vill hoppa i. Tvålrester, hår, fett och annan smuts är snabba på att etsa sig fast i emaljen. Med våra enkla tips kommer du kunna rengöra badkaret på nolltid! Om du istället behöver hjälp med att rengöra tvättmaskinen har vi samlat våra bästa tips för att rengöra tvättmaskinen grundligt.

Välj rätt rengöringsprodukt för just ditt badkar

Det finns flera olika typer av badkar. Har du ett äldre badkar är det med stor sannolikhet ett emaljbadkar som är väldigt tåligt mot repor. Nyare badkar håller värmen bättre men kan även skadas lättare av tuffa rengöringsmedel.

Välj med fördel en produkt som är speciellt avsedd för badkarsrengöring. För att undvika att repa badkaret rekommenderar vi att alltid testa rengöringsmedlet på en liten yta innan du sätter igång med resten.

Har du ett bubbelbadkar behövs en speciell rengöringsprodukt för bubbelbadkar. Prova exempelvis NORO Clean & Aroma.

Rengör badkaret efter varje bad

Du kan spara tid och energi genom att ta en snabb rengöringsrunda varje gång badkaret används. Det är ett enkelt sätt att hindra smuts och kalk från att fastna i badkaret.

Du kan exempelvis ta lite handdiskmedel och skrubba badkaret rent med en rengöringssvamp. Skölj sedan noggrant med duschmunstycket. Klart!

Husmorstips för ett skinande rent badkar

Är du osäker på vad för typ av badkar du har och vad det tål kan det kännas tryggare att använda sig av naturliga medel att rengöra badkar med. Ett sådant medel som finns i de flesta hem är ättika.

För att rengöra badkaret med ättika ska du först blanda ihop rengöringsmedlet. Blanda 1 dl ljummet vatten och 0,5 dl 24% ättika i en sprayflaska. Täck hela badkaret med ättiksblandningen och låt verka i ca 15-30 minuter. Gnugga rent med rengöringssvampen och skölj med vatten.

Torka av badkaret med en trasa för att undvika fula vattenmärken. Den här metoden kan med fördel användas efter varje bad. Sprayar du badkaret regelbundet med ättiksblandningen kan du dessutom slippa gnugga badkaret därefter. Ett enkelt sätt att hålla badkaret rent.

Det andra husmorstipset går ut på att rengöra badkar med grapefrukt och salt. Det här tipset funkar egentligen med vilken citrusfrukt som helst, exempelvis lime eller citron men grapefrukt är att föredra tack vare dess smidiga storlek.

Först ska du skära frukten i två halvor, strö på rikligt med vanligt finkornigt salt och gnugga badkaret försiktigt rent i runda rörelser. När du gått igenom hela badkaret är det bara att skölja med ljummet vatten.

Du kan även använda denna metod på duschmunstycket och kranen när du ändå är i farten. Torka gärna av badkaret med en ren trasa för att slippa vattenmärken.

Behöver du hjälp med att rengöra annat i badrummet? Då får du gärna läsa vårt blogginlägg om hur man rengör fogarna i badrummet på bästa sätt.

Vill du slippa rengöra badkar själv?

Att rengöra badkar är ofta en sådan sak man lätt väntar med tills man har mer tid eller ork. Du behöver dock inte välja mellan att rengöra badkar eller ha roligt! Vi på Städade Hem hjälper dig gärna med att rengöra badkaret.

Det är bara att kontakta oss för hemstädning i Stockholm så får du njuta av ett skinande rent badkar och hem utan att behöva göra något mer än att lyfta luren.