Bästa sättet att rengöra fogarna i badrummet

video
Datum

28 december 2021

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

De där fogarna alltså. Om vi skulle göra en topp-fem-lista på städsysslor som folk gärna skjuter upp så skulle de definitivt vara med. Sanningen är att det ofta tar lång tid att göra rent fogarna och att genvägar inte alltid fungerar. Men det går med lite tålamod, och nu ska vi berätta hur man gör för att rengöra fogarna i badrummet!


Bikarbonat fixar fogarna

Ett av de bästa sätten att få rent fogarna är att göra en smet av bikarbonat och vatten. Exakta mått är knepiga, men tänk att det ska vara så pass flytande att det går att smeta ut den, men ändå fast nog för att det inte ska rinna.

Kladda på smeten på dina kakelfogar och låt sitta en bra stund. Ju smutsigare dina kakelfogar är, desto längre behöver det verka. Om fogarna inte är särskilt smutsiga kan det räcka att bara skölja bort smeten med varmt vatten. Men om de är smutsiga och mögliga är en tandborste ditt bästa verktyg. Satsa på en tandborste som är så hård som möjligt så att du får hjälp av själva borsten och inte behöver trycka så hårt.

1. Gör en smet av bikarbonat och vatten.

2. Smörj på fogarna och låt verka så länge du har tid till.

3. Gnugga med tandborste.

4. Skölj med varmt vatten.

Ett annat effektivt alternativ är att använda kalk och fogbort. Ett medel som vi använder vid tuffare rengöring är Alfa Clean Fresh Grovrent.

Vad gör man om fogarna är missfärgade?

Ibland kan man rengöra fogarna i badrummet tills de är helt rena, men ändå stå där med fula mögelfläckar. Faktum är att kakelfogar kan bli missfärgade så att de inte går att återställa till sin forna glans. Då är det lättaste sättet att få dem snygga igen att använda fogfärg. Det finns till exempel pennor som man kan måla med på fogarna så att de ljusas upp. Men det är viktigt att de är helt rena då, så ditt hårda arbete med att rengöra fogarna var inte i onödan!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/k6p1HxKu4Z0" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Så förebygger du mögliga fogar i badrummet

Fogarna möglar antingen på grund av dålig ventilation i badrummet eller att vattnet på dem inte får torka ordentligt mellan duscharna. Se till att ha bra ventilation och sätta igång fläkten, öppna fönstret eller liknande för att hålla igång luftflödet.

Ofta möglar fogarna där det till exempel hänger hyllor mot kaklet eller där det sitter sugproppar och liknande. Om du vill förebygga mögliga fogar kan du se till att hela kaklet får en chans att torka ordentligt. Har du duschkabin bör du öppna dörrarna efter varje dusch. Då behöver du inte rengöra fogarna i badrummet lika ofta.

Skrapa gärna bort vatten med en fönsterskrapa när du har duschat. Det är förresten toppen att göra på duschdörrarna också, eftersom det minskar vattenfläckar som gör att de ser smutsiga ut. Läs mer om hur du rengör duschväggarna här.

Är du trött på dina smutsiga kakelfogar i badrummet men hinner inte göra något åt dem? Om du bor i Stockholmsområdet får du gärna höra av dig till oss på Städade Hem och boka in en storstädning. Vi hörs!