Konsten att rengöra kaffebryggaren med ättika

video
Datum

29 december 2021

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Hur ofta rengör du din kaffebryggare? De flesta av oss gör det inte tillräckligt ofta. Men en igenkalkad bryggare kan påverka smaken på kaffet, så det är bra att kalka av den då och då. Och det är lättare än man tror att rengöra kaffebryggaren med ättika.


Tre steg till att rengöra kaffebryggaren med ättika

1. Häll i 2 deciliter ättika 24% och 6 deciliter vatten i vattenbehållaren.

2. Sätt på kaffebryggaren och låt det hela rinna igenom. Upprepa vid behov.

3. Brygg rent vatten tre gånger för att få bort ättikan helt och hållet.

Så enkelt är det! Men hur är det då om man har en kaffebryggare från Moccamaster?

Jo, dessa bryggare fungerar på samma sätt som alla andra filterbryggare och kan därför rengöras på samma sätt.

Det finns visserligen ett särskilt avkalkningsmedel som man brukar få med när man köper maskinen och som de rekommenderar, men faktum är att det går lika bra att använda ättika.

Varför fungerar ättika till att rengöra kaffebryggaren?

Du kan använda ättika till att kalka av kaffebryggaren och vattenkokaren eftersom den har så lågt PH-värde. Det gör att den löser upp kalk effektivt.

Dessutom är den inte skadlig att få i sig om det skulle råka vara kvar lite i kaffet. (Det blir inte farligare än att äta lite picklad lök.)

Det går även bra att använda ättika för att rengöra din vattenkokare, och du kan då använda samma mått som när du kalkar av kaffebryggaren.

Men det finns en annan vanlig ingrediens du kanske har hemma i skåpet som fungerar lika bra. Läs mer om den i inlägget Rengöring av vattenkokare – på två minuter!

Rengör kaffebryggarens delar med ättika

Det är så klart inte bara inuti kaffebryggaren som kalk kan byggas upp. Om du ser vita fläckar som är svåra att få bort från någon av bryggarens löstagbara delar kan du lägga dem i en skål eller balja med 2 delar ättika, 6 delar vatten. Låt dem sedan ligga och dra en bra stund innan du diskar av dem.

För kalkfläckar på själva kaffebryggaren kan du testa att ta lite ättika på en disksvamp och gnugga. Välj en svamp med vit skursida som inte har slipmedel som skulle kunna repa ytan.

Behöver du mer städexpertis i ditt liv? Vi utför hemstädning i Stockholm med omnejd. Hör av dig till oss för ett kostnadsfritt hembesök där vi berättar mer om hur vi kan städa just ditt hem.