Här är bästa sättet att rengöra kaminglaset på

video
Datum

17 januari 2022

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Så här års är vi många som uppskattar att kunna sitta framför brasan med en varm dryck och njuta av lågorna.


En sak som förstör upplevelsen lite grann är ett smutsigt kaminglas. Hur gör man då för att rengöra kaminglaset? Vi har samlat några enkla tips som gör det till en barnlek. Följ med och lär dig rengöra kaminglaset snabbt och effektivt!

Varför blir kaminglaset svart och sotigt? 

Innan vi tar reda på det bästa sättet att rengöra kaminglaset på så är det värt att ta en snabb titt på vad det är som orsakar sotiga glas.  

Den allra vanligaste orsaken är att man stänger luckan för fort när man tänder brasan. På så sätt får inte elden tillräckligt med luft och frigör överdrivet mycket sot. Ett enkelt tips för att undvika att kaminglaset blir smutsigt är alltså att låta luckan stå på glänt tills brasan kommit igång ordentligt. En enkel åtgärd som du kan vinna mycket tid på!  

3 effektiva sätt att rengöra kaminglaset på 

Med dessa enkla tips får du rent kaminglaset på 5 minuter. Innan du sätter igång så vill vi påminna om att alltid använda städhandskar när du rengör kaminen – detta för att inte få sotiga händer. Det kan nämligen vara svårt att få bort sot från händerna.

Tråkigt när själva kaminen blir ren på nolltid men att sedan behöva avsätta en halvtimme för att få rent händerna.  

1. Rena kaminglas med Cillit Bang 

Det viktiga här är att se till att du får hem rätt sort – den fettlösande varianten. Spruta kaminglaset med produkten så hela glaset är täckt och vänta i ungefär 10 minuter. Du kommer nog märka när medlet har gjort sitt. Sot kommer bokstavligen talat rinna av glaset. Enklare än så kan det knappast bli! Torka rent med hushållspapper. Klart!  

2. Använd en speciell glasrengöringsspray för kaminer 

Spisrent som det också kallas är ett väldigt effektivt medel för att lösa upp fastbränt sot. Kaminglaset blir klart och nästan som nytt igen!  

Spraya medlet på kaminglaset och låt verka i ca 10 minuter. Sedan är det bara att torka bort smutsen. För riktigt smutsiga glas kan det behövas en omgång till med medlet för att få ett skinande rent resultat.  

3. Rengör kaminen miljövänligt med ättika och bakpulver 

Ett mycket uppskattat husmorsknep är att använda ättika och bakpulver för att få bort fastbränt sot från kaminglaset.  

Blanda 1 dl ättika med 2 msk bakpulver. Blöt en tvättsvamp med blandningen och sedan är det bara att skrubba. Du kan behöva upprepa proceduren några gånger om glaset har hunnit bli riktigt smutsigt. Torka av glaset med en ren fuktig trasa. 

4. Få bort sot med hjälp av aska och tidningspapper 

Sist men inte minst så tänkte vi tipsa om ett populärt husmorsknep, nämligen att använda aska för att rengöra kaminglaset. Billigare än så blir det nog inte eftersom du inte behöver införskaffa några speciella medel – askan finns ju i kaminen. Dessutom blir glaset som nytt! Nästan lite ironiskt att man kan använda sig av något som smutsat ner glaset för att rengöra det också!  

Doppa tidningspappret i vatten och därefter i aska. Sedan gäller det bara att gnugga tills smutsen släpper. Torka rent med en mikrofiberduk.  

Sådär, nu borde din braskamin se ut som ny igen!  

Det är lätt hänt att man skjuter på sådana tråkiga saker som att rengöra kaminglaset till exempel. Och så står man där med en oändlig lista på saker som ska fixas. Allt ifrån att rengöra ugnen till att städa hela köket

Men misströsta inte! Det är där vi på Städade Hem kommer in i bilden. 

När din lista blir för lång och du känner att du inte hinner med är det bara att kontakta oss för storstädning i Stockholm

Unna dig lyxen att få ett riktigt rent hem in i minsta detalj utan att behöva lyfta ett finger!