Så rengör du köksluckor och köksskåp

video
Datum

16 september 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Blir köksluckorna i ditt kök smutsiga snabbt? Köksluckor, skåp och lådor blir lätt väldigt smutsiga eftersom det kommer matos på dem och man kanske råkar ha mat på fingrarna utan att märka det när man håller på i köket.


Eller så håller barnen på med sina händer som de inte tvättat.. Känner du igen dig? Här är våra bästa tips för att rengöra och få det skinande rent i och utanpå skåpen!

Så rengör du köksluckor steg för steg på bäst sätt

Köksluckor blir lätt väldigt smutsiga eftersom man tar mycket på dem när man öppnar och stänger dem. Dessutom kan matos göra att de får en klibbig beläggning som är svår att få bort. Men oroa dig inte, det är lätt att rengöra när man kan följande trick!

1. Fett löser fett på köksluckor

Om dina köksluckor är väldigt flottiga kommer det vara svårt att få bort det med vatten, även om du använder någon sorts medel för att rengöra. Ett miljövänligt och enkelt sätt att göra rent träluckor är att använda sig av olja för att bekämpa fettet. Du kan till exempel använda vanlig rapsolja på en trasa för att få smutsen och fettet att lossna. Sedan torkar du luckan torr och den är inte bara ren, utan har fin lyster.

2. Diskmedlet är din bästa vän för fina köksluckor

På andra luckor som inte har träyta fungerar det ofta utmärkt att helt enkelt använda sig av en fuktad trasa med diskmedel. Diskmedlet löser som bekant fett bra och gör så klart rent. Glöm inte att rengöra runt handtag och knoppar då dessa ofta är extra smutsiga! En hel del skåpsluckor har även ett “osynligt” handtag, ta en lätt fuktad microfiberduk rengör noggrant i dessa områden.

3. Glöm inte ovan- och insidan av dina köksluckor

Ett vanligt misstag när man rengör köksluckor är att man glömmer att dra en trasa över ovansidan för att få bort damm. Och ett annat är att man inte gör rent insidan av skåpsdörren. Även om dessa inte blir riktigt lika smutsiga som framsidan av köksluckan så behöver de också städas då och då.

4. Rengöring av mönstrade köksluckor

Om du inte har helt släta köksluckor utan de är mönstrade på något vis så har du säkert märkt att det kan vara lite svårt att rengöra skårorna. Om du drar med en trasa över skåpsdörren finns det en ganska stor risk att damm och smuts åker in i dem så att dörrarna ser smutsigare ut än när du började städa. En mjuk tandborste kan vara precis det som behövs för att rengöra inuti skårorna. Använd lite diskmedel och gnugga försiktigt och torka sedan rent med en torr, mjuk trasa. Vips så var det rent!

5. Kontinuitet vid städning av köksluckor är A och O

Många väntar tills det är dags för den årliga storstädningen innan de rengör skåpsluckorna, men det är smartare att torka av dem då och då för att förebygga att de blir alltför flottiga. Det tar trots allt inte så lång tid att rengöra skåpsluckorna om de inte är särskilt smutsiga, så du gör dig själv en tjänst om du rengör dem då och då. Och så kommer du ju ha ett rent kök betydligt oftare än om du skjuter på det, så klart!

Ett annat alternativ är att anlita oss för hemstädning var fjärde vecka. Detta är ett fördelaktigt sätt för att få kontinuitet i den grundliga städningen till ett bra pris.

Köksskåp och lådor

Inuti skåpen och lådorna brukar det inte vara lika flottigt som utanpå, utan det är mest damm och kanske smulor och annat skräp som man behöver få bort. Följ de här stegen för att göra rent:

1. Töm lådorna och dammsug

Innan du gör rent behöver du tömma skåpen och lådorna så att du kommer åt ordentligt. Sedan kan särskilt lådorna behöva en dammsugning för att få bort smulor och hår som kan ha trillat ner i dem och som kan vara svåra att få bort med en trasa.

2. Diska besticklådan

Besticklådor och andra förvaringsbrickor som ligger i lådorna är det smidigast att diska, antingen för hand eller i maskin så att de blir riktigt rena. Är det trälådor som ligger i skåpsluckorna så kan du torka av dem med en lätt fuktad trasa.

3. Torka av inuti skåpen

Det sista steget är att torka av med en fuktig trasa. Du kan till exempel göra en egen rengöringssprej med vatten och lite citronsåpa så att det luktar gott, eller så kan du doppa trasan i varmt vatten med en droppe diskmedel. Vänta tills det är torrt i skåp och lådor innan du fyller dem igen.

Känner du att det är svårt att hinna med att rengöra kökskåpen? Är det fler städsysslor som det bara inte verkar finnas tid till? Varför inte höra av dig till oss för ett kostnadsfritt hembesök gällande hemstädning så att vi kan berätta mer om våra städtjänster?

Att ha någon som kommer och städar en gång i veckan kan verkligen frigöra tid och se till att de där sakerna man ofta skjuter upp äntligen blir gjorda!