Så Rengör Du Kylskåpet

video
Datum

12 oktober 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Handen på hjärtat – hur ren är din kyl? Det är viktigt att städa kylskåpet regelbundet eftersom vi förvarar mat där, och precis som allt annat som kommer i kontakt med vår mat vill vi att kylen ska vara ren och fräsch. Men hur gör man egentligen för att det ska bli helt rent i kylen? Det är en del jobb, men slutresultatet är verkligen värt det. Nu ska vi ge våra bästa tips på hur du städar ditt kylskåp så att du kan få den renaste kylen i stan!


Rensa kylskåpet

Det som är så bra med att rengöra kylskåpet är att man kan passa på att göra en liten inventering över vad det är som egentligen finns där inne. Börja med att stänga av kylskåpet så att du inte slösar energi medan du städar. Plocka sedan ut all mat och lägg på diskbänken och passa på att kolla om det är något som behöver slängas.

Tips: Även om en vara har passerat bäst före-datumet kan den vara okej att äta. Lukta och smaka på den för att se om den kan stanna kvar lite längre så den hinner bli uppäten. När du sätter in maten i kylen senare, sätt mat som håller på att bli dålig längst fram så att du kommer ihåg att äta upp den.

Medan du tar ut all maten ur kylen, passa även på att torka av kladdiga syltburkar och spill på tuber med en trasa så att du inte lägger in smutsiga förpackningar när du har städat klart.

Rengör kylskåpshyllorna

Om du bara behöver rengöra någon enstaka kylskåpshylla kan du köra den i diskmaskinen. Men det funkar inte att köra alla hyllor i maskinen på en gång, eftersom maten då får stå framme för länge.

Töm kylskåpet på alla hyllor och lådor. Ett tips är att lägga dem på golvet i den riktning de satt i, så att du inte behöver stå och vrida och vända på dem när de ska in igen. Det kan ibland vara svårt att se hur de ska sitta, nämligen.

Rengör sedan insidan av kylskåpet med hjälp av en rengöringssprej och trasa. Såpa blandat med vatten funkar bra och har inga skadliga kemikalier i sig. Glöm inte taket i kylskåpet och skårorna där hyllorna brukar sitta. Gör rent avrinningshålet genom att sticka in en bomullstops i det. Det förhindrar att hålet pluggas igen så att du får problem med vatten i kylskåpet.

När du har gjort rent insidan av kylskåpet är det dags att diska hyllorna och lådorna. Det smidigaste är att göra detta i duschen, eftersom de är så stora och otympliga. Diska dem med skursvamp ( som alltid med vit undersida ) eller diskborste och vanligt diskmedel och var beredd med några stycken diskhanddukar att torka med.

Placera maten rätt när du rengör kylskåpet

När du har städat klart och det är dags att sätta in maten igen kan det vara smart att tänka på var i kylskåpet det är som varmast och var det är som kallast. Var du förvarar maten i kylen påverkar nämligen hur länge den håller.

Kylskåpsdörren är det ställe som är allra varmast i kylen och därför bör du undvika att förvara mejeriprodukter, ägg och andra känsliga produkter där. Det är bättre att använda dörren till att förvara smaktillsatser, såser, juicer och annat som har lång livslängd.

Använd i stället de nedre hyllplanen för mejerivaror, ägg och kött, eftersom det är där det är som allra kallast i kylskåpet. Den översta hyllan är det generellt lite varmare på. Där kan du sätta exempelvis rester från middagen, färska örter och grönsaker som är lite känsliga mot kyla.

Sedan kommer vi till grönsakslådorna. Dessa är nästan alltid placerade längst ner i kylen. Detta är egentligen inte alls ultimat, eftersom det är lite för kallt för frukt och grönt där. Om det går kan du testa att flytta upp lådorna, men annars kan du helt enkelt undvika att förvara känsliga grönsaker, som till exempel tomater i kylskåpet. Många frukter och grönsaker mår bättre i rumstemperatur ändå.

Tips: Lägg lite hushållspapper i botten på grönsakslådorna, så är de lättare att hålla rena!

Förvara ingen mat ovanpå kylskåpet, eftersom det oftast är för varmt för att ha mat där, även för torrvaror som cornflakes och liknande.

Rengör utsidan av kylskåpet

När all mat är inne på rätt ställe i kylskåpet är du nästan klar. Det är bara utsidan kvar, och det går snabbt. Ta bort alla kylskåpsmagneter och annat som sitter på kylen och torka av den ordentligt. Glöm inte att torka ovanpå kylskåpet och ovankanten av kylskåpsdörren. Och handtaget förtjänar lite extra uppmärksamhet, eftersom man tar så ofta på det. När du har gjort rent utsidan är du äntligen klar!

Sammanfattningsvis så rengör du kylskåpet så här

1. Stäng av kylskåpet så att ingen onödig energi dras.

2. Inventera kylskåpet från gammal mat och annat.

3. Torka av syltburkar och annat som är kladdigt.

4. Ta ut hyllor i kylskåpet till duschutrymmet, spraya utspädd såpa på hyllorna och skrubba med vit skursvamp. Därefter skölj av och lägg på en handduk medans du fortsätter att rengöra resten av kylskåpet.

5. Spraya sedan rengöringsspray på de ytor som behöver rengöras och torka av med en microfiberduk. Är det tuffare smuts, använd skursvamp med vit undersida så försvinner det också. Om du har väldigt svåra fläckar så kan du använda dig av en så kallad mirakelsvamp.

6. Placera produkterna på rätt ställe. längst in i kylen är det som kallast och i dörren är det normalt sett lite varmare.

7. Tänk på att lägga hushållspapper i grönsakslådan, på så sätt blir det lättare att hålla det rent och fräscht i denna låda som annars lätt blir smutsig.

10-15 minuter senare så kan du ha en ren och fin kyl och öppna den varje gång med lusten i ögat!

Visste du att man bör göra rent kylskåpet åtminstone en gång i månaden? Är det svårt att hinna med? Varför inte höra av dig till oss för lite extra vardagslyx i form av hemstädning en gång i veckan? Då kan äntligen alla de där städprojekten som du skjuter framför dig bli av och du kan njuta av ett rent hem!

Vill du läsa mer om hur du rengör köksluckor, klicka här!