Så får du mässing att se som ny ut
Mässing är en gulaktig metall som är en legering av koppar och zink. Men mässingens glans kan lätt mattas av, och eftersom den innehåller koppar kan den även ansättas av ärg. Dessutom blir många mässingsföremål smutsiga och dammiga eftersom vi har dem framme som prydnadssaker, och mässingsljusstakar blir täckta i förrymt stearin.
Men det finns hopp. Mässingen kan bli ren igen, och detta utan att du vare sig blir ruinerad eller behöver använda medel som är miljöskadliga. Vi ska nu gå igenom våra bästa tips för att rengöra mässing. Nedan förklarar vi hur du skall göra för att putsa mässing som ett proffs!
Ta reda på om föremålet är pläterat eller helt i mässing
Innan du börjar göra rent ditt föremål i mässing är det viktigt att syna det i sömmarna. Hur du rengör det beror nämligen på ifall det är mässingspläterat eller om det är i mässing rakt igenom. Om det är pläterat är det bara ett tunt lager mässing, och då måste man vara lite försiktigare så att inte den ytan skavs bort.
Här behöver du inte vara någon expert på metaller, allt som behövs är en vanlig magnet. Mässing är inte magnetiskt, så om den inte fäster på föremålet så vet du att det är helt i mässing. Men om magneten fastnar så är det bara pläterat.
Ifall din mässingspryl bara är pläterad så bör du undvika allt som kan ha en slipande effekt. Det gäller både mässingsputs du kan köpa i affären och husmorstips som att använda salt. Men det betyder inte att du inte kan få rent den. Du kommer långt med varmt vatten med såpa och den mjuka delen av en skursvamp.
Föremål i borstad mässing är bäst att rengöra med bara vatten eftersom de lätt blir fläckiga. Var också noga med att torka rent ordentligt.
Rengör innan du putsar din mässing
Om du har testat och upptäckt att ditt föremål inte är magnetiskt kan du sätta igång och putsa det. Men innan du gör det bör du rengöra det med varmt vatten och såpa eller diskmedel. Detta gör du för att få bort damm och skräp, medan putsningen tar bort grövre smuts och ärg.
För grovrengöring av ditt föremål kan du lägga ner det i kokhett vatten och sedan ta upp det och putsa det med en trasa. Var bara försiktig så du inte bränner dig. Du kan behöva ha på dig en grytvante eller hålla en handduk emellan. Om det är en ljusstake i mässing som ska rengöras kan du ta bort stearinet innan du sänker ner den i vattnet.
Ärg är en grönaktig missfärgning som sätter sig på koppar, som mässing till stor del består av. Detsamma gäller för brons. Ärgen uppstår när koppar utsätts för syre och koldioxid, och även av vatten. Effekten är mycket snabbare utomhus än inomhus. Frihetsgudinnan är till exempel helt täckt av ärg.
Putsa mässing med naturliga metoder
Det finns putsmedel för mässing att köpa, men oftast går det lika bra att använda saker du redan har hemma som har hög syra. Se till att använda en mjuk trasa eller den mjuka delen av en disksvamp. Undvik den grova delen av disksvampen och använd inte stålull eller något annat som kan repa mässingen. Du kan behöva upprepa putsningen en eller flera gånger beroende på skicket på ditt föremål.
Här kan du se före- och efterbilder där man har använt sig av metoderna nedan.
Rengör mässing med citron och bikarbonat
1. Blanda juice från en halv citron med 1 tesked bikarbonat till en smet.
2. Stryk på smeten med en mjuk trasa.
3. Låt verka i 30 minuter.
4. Skölj av med varmt vatten och torka med en kökshandduk.
Rengör mässing med citron och salt
1. Dela en citron på mitten och ta bort kärnorna.
2. Täck ena citronhalvan med 1 tesked vanligt bordssalt.
3. Gnugga citronen över mässingen medan du trycker ut citronsaft.
4. Skölj av med varmt vatten och torka med en kökshandduk.
Rengör mässing med vinäger, salt och mjöl
1. Blanda lika delar vinäger, salt och mjöl till en smet.
2. Stryk på smeten med en mjuk trasa.
3. Låt verka i en timme.
4. Skölj av med varmt vatten och torka med en kökshandduk.
Rengör mässing med ketchup eller yoghurt
1. Täck ditt föremål med ketchup eller yoghurt.
2. Låt verka i en timme.
3. Diska med varmt vatten och diskmedel och torka med en kökshandduk.
Du märker säkert ett mönster med metoderna ovan. Man täcker mässingen med något som har hög syra, låter det verka och sköljer av det. Eftersom syran gör jobbet behöver man oftast inte putsa särskilt mycket.
Ibland behöver du inte putsa alls
Att putsa eller icke putsa, det är frågan. Det är inte alltid som man vill att ett föremål ska se helt nytt ut. Tvärtom kan det vara oerhört charmigt med patina, som ytan äldre föremål får kallas. Här kan du se skillnaden på patinerad och putsad mässing.
Om du har ett antikt föremål som är värdefullt bör du vara försiktig med att putsa det. Om du tar bort patinan så att det ser som nytt ut så kanske det minskar i värde. Om du är osäker rekommenderar vi att du frågar någon som har koll, till exempel i en antikvitetsbutik.
Har du några andra tips?
Att putsa mässing är ett städprojekt som många har svårt att få tid till. Att städa ugnen är ett annat. Varför inte unna dig själv lite vardagslyx i form av en storstädning utförd av proffs? Vi på Städade Hem är en städfirma i Stockholm med koll på allt som behövs för att din bostad ska bli skinande ren. Hör av dig till oss så hjälper vi dig gärna.