Att rengöra termos har aldrig varit enklare

video
Datum

6 mars 2022

Författare

Riin

Kategori

Städtips

Dela:

Många av oss ser fram emot att få dricka kaffe i lugn och ro på väg till jobbet. Då är en termos eller en termosmugg i rostfritt stål din bästa vän. Även vinterutflykter blir så mycket mysigare med något gott i termosen att värma sig med.


Det som är mindre trevligt med denna mysiga vana är att rengöra termos. Efter några veckors flitig användning är det mer en regel än ett undantag att termosen har blivit ganska så smutsig och kaffelukten klamrat sig fast med besked.

Det känns inte jättefräscht att dricka ur en sunkig termos och dessutom kan avlagringar påverka dryckens smak. Hur gör man då för att få termosen ren igen? Som tur är så är det faktiskt ganska enkelt. Följ med och upptäck våra bästa tips för att rengöra termos enkelt och smidigt!

5 tips för att rengöra termos

1. Använd maskindiskmedel

Det effektivaste sättet att rengöra termos utan någon större ansträngning är att använda sig av maskindiskmedel. Dock ska termosen absolut inte diskas i diskmaskinen då ytbeläggningen kan missfärgas samt att det krävs manuell rengöring för att få termosen riktigt ren.

Lägg 0,5-1 maskindisktablett i termosen och fyll termosen med kokande vatten. Låt stå över natten och skölj sedan ur den med rent vatten, gärna minst 15-20 gånger för att undvika att några diskmedelsrester hamnar i kaffet sedan.

2. Var konsekvent

Det kan låta lite för enkelt men det är sant – spara tid och energi genom att rengöra din termos regelbundet. Om du är noga med att rengöra termosen efter varje användning med diskmedel och diskborste kommer den att hålla sig ren och fin länge.

3. Miljövänligt med bikarbonat

Det kan kännas extra viktigt att använda sig av miljövänliga medel när det gäller något du dricker ur. Vill du satsa på miljövänlig rengöring finns det ett billigt och effektivt mirakelmedel – bikarbonat. Du tar helt enkelt 2 msk bikarbonat och fyller sedan termosen med kokande vatten. Genom att kombinera vatten med bikarbonat skapar man en kemisk reaktion. Låt det verka i ca 2 timmar, skölj sedan ur termosen ordentligt och låt den bli helt torr.

4. Husmorsknep med ättika

Ett annat naturligt rengöringsmedel är ättika. Får du inte rent termosen med endast vatten och bikarbonat kan det vara bra att komplettera med ättika. Det kan även vara bra att veta att ättika hjälper att ta bort dålig lukt som exempelvis uppstår om du råkar glömma en termos med O’Boy i över natten. Blanda 2 dl ättika med varmt vatten i termosen och låt stå i ca 2 timmar. Diska sedan ur med hett vatten. Klart!

5. Salt mot dålig lukt

Vårt nästa mirakelmedel mot dålig lukt finns i alla hem, nämligen salt. Har du grovkornigt salt hemma kan du hälla 1 msk grovkornigt salt i termosen och sedan fylla på med kallt vatten. Låt verka över natten och diska sedan ur med varmt vatten.

Är det fint salt du har hemma så kan du hälla 1 msk salt i termosen tillsammans med kokande vatten. Skruva på locket och skaka om termosen. Låt det stå över natten. Diska ur med varmt vatten och låt torka.

Sådär! Nu borde din termos se ut som ny igen! Vi rekommenderar att ha det som vana att diska ur termosen med diskmedel och flaskborste efter varje användning. Du sparar tid och slipper rengöra termosen titt som tätt.

Om du trots detta upplever att kaffet smakar lite konstigt eller till och med ser avlagringar i din termos så är det bara att sätta igång med något av tipsen ovan.

Känner du dig överväldigad med allt som ska städas i hemmet?

Vi tar gärna hand om det och ser till att ditt hem blir skinande rent! Kontakta oss för att boka storstädning i Stockholm och spendera din tid på något roligare än att städa!