Rengöring av vattenkokare – på två minuter!

video
Datum

4 juli 2021

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Om du vill ta reda på hur en rengöring av vattenkokare går till har du kommit rätt. Trots att man bara häller rent vatten i vattenkokaren så behöver den rengöras då och då. Det beror på att kalk i vattnet samlas och skapar beläggningar. Om du inte rengör vattenkokaren kan du få små vita flingor av kalk i tevattnet, och även om det inte är farligt så är det inte särskilt trevligt.


”Va, en till sak jag måste komma ihåg att rengöra?” tänker du. Men det är mycket enklare än det låter. Det finns faktiskt få saker som går så fort att göra rent i hemmet som vattenkokaren!

Citronsyra + kokt vatten = rengjord vattenkokare

Det enda du behöver för att få vattenkokaren skinande ren invändigt är citronsyra. Det hittar du i kryddhyllan i affären, oftast i påse.

Citronsyra används till exempel som konserveringsmedel när man gör saft och sylt. Så här gör du:

1. Häll 1-1 ½ påse citronsyra i vattenkokaren.

2. Fyll med vatten och koka upp.

3. Häll ut vattnet och skölj av ordentligt.

Om det fortfarande skulle finnas kalk kvar är det bara att upprepa proceduren, men det brukar inte behövas. Citronsyrans låga PH-värde gör att den effektivt löser upp kalken. Har du inte citronsyra hemma kan du använda ättika i stället.

Om du vill veta mer om hur olika rengöringsmedel fungerar kan du läsa vårt inlägg Din guide till olika sorters rengöringsmedel.

Glöm inte rengöra filtret och utsidan

De flesta vattenkokare har ett filter som sitter i pipen, och det brukar gå att plocka av så att man kan göra rent det.

Om du inte vet hur du ska ta bort filtret eller det inte går kan du hälla ut vattnet med citronsyra långsamt när du kalkat av vattenkokaren för att lösa upp beläggningar som sitter i filtret.

Utsidan av vattenkokaren kan, förutom att bli dammig, få vattenfläckar som även de består av kalk.

För att få bort dessa från utsidan behöver du något rengöringsmedel med syra. Du kan till exempel testa citron eller vinäger, eller en produkt som är särskilt avsedd för att ta bort kalk.

Så gör du för att avkalka vattenkokaren så sällan som möjligt

Hur mycket kalk som samlas i din vattenkokare beror mycket på hur vattnet är där du bor.

Om du bor i Malmö är vattnet till exempel väldigt kalkrikt, vilket märks både i vattenkokaren och runt kranar och liknande där vatten samlas.

Man brukar kalla det för hårt vatten, vilket innebär att det finns mycket mineraler i vattnet. I Stockholm, där vi verkar som städfirma, är vattnet mjukare och det är inte lika mycket kalk som bildas.

En sak du kan göra för att förebygga kalkavlagringar är att hälla ut vatten du inte ska använda. Låt inte vatten ligga kvar i kokaren mellan gångerna. Det gör större skillnad än man kan tro.