Rengöring Vattenkokare | Våra 3 Bästa Tips För Att Få Vattenkokaren Som Ny

video
Datum

13 mars 2022

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Chansen är stor att du använder olika hjälpmedel i ditt kök. De flesta moderna hem är i alla fall utrustade med en mikrovågsugn och en vattenkokare. Allt för att underlätta den hektiska vardagen.


Man skulle säkert kunna leva utan dessa men ärligt talat – vem vill spendera sin värdefulla tid med att vänta på att vattnet ska koka upp i kastrullen? Tack vare en bra vattenkokare går matlagningen så mycket snabbare. Dessutom kan den användas i städsyfte, exempelvis för att lösa upp smuts i avloppet med hjälp av kokande vatten.

Med andra ord har vattenkokaren många användningsområden. Men när rengjorde du din vattenkokare senast? Många tror felaktigt att eftersom en vattenkokare endast innehåller rent vatten så krävs ingen rengöring. Tyvärr är det inte så enkelt.

Sanningen är att allt vatten innehåller mer eller mindre kalk. Förr eller senare kommer det bildas kalkavlagringar även i din vattenkokare och då kan det vara bra att veta hur du får den ren. Med våra smarta tips går det i ett nafs! Följ med!

Om du istället vill veta mer om hur man ska gå tillväga för att rengöra kaffebryggaren så har vi förberett en guide om att rengöra kaffebryggaren med ättika här.

Varför lägga tid på något så tråkigt som rengöring av vattenkokare?

Allt som oftast används vattenkokaren dagligen och beroende på var i landet man bor tar det längre eller kortare tid innan kalkbeläggningar syns inuti vattenkokaren.

Många väntar tills det gått för långt och upptäcker att det är dags för rengöring av vattenkokaren när de får små vita bitar av kalk i tevattnet. Visst känns det inte så fräscht?

Som tur är så går det faktiskt snabbt att få den ren igen.

Invändig rengöring – vattenkokare ren snabbt och enkelt

I och med att vi oftast använder vattenkokaren i matlagning kan det vara skönt att använda sig av naturliga medel när man rengör den invändigt.

Har du en halv citron som blivit över? Perfekt, denna kan du använda för att få rent vattenkokaren. Hur går man då tillväga?

Fyll vattenkokaren med vatten och några citronskivor. Koka upp och låt sedan stå i 2-3 timmar innan du sköljer ur kannan. Fyll vattenkokaren på nytt, den här gången endast med vatten. Låt koka upp. Busenkelt, va?!

Har du ingen citron hemma går det även fint att använda citronsyra. Här kan du läsa våra tips på hur man rengör vattenkokaren med citronsyra.

Ättika är ett annat naturligt medel som kan användas för att rengöra vattenkokare med. Även här är ledorden snabbt och enkelt. I jämförelse med citron och citronsyra kan den här metoden upplevas mer effektiv i och med att ättika luktar ganska starkt men det handlar verkligen bara om vad man har för preferenser.

För att rengöra vattenkokaren med ättika räcker det med att hälla 1 dl ättika i vattenkokaren och fyll sedan på med vatten. Koka upp och låt stå i en timme. Skölj ur kannan, fyll på med rent vatten och låt koka upp. Upprepa 2-3 gånger. Oroa dig inte om lukten av ättika håller sig kvar efter ursköljning – den brukar försvinna av sig själv snart.

Glöm inte att rengöra vattenkokaren på utsidan

Här samlas det oftast damm men står vattenkokaren nära spisen kan den även ha fått fettfläckar på sig.

Det enklaste sättet att rengöra vattenkokaren utvändigt är att blanda ihop 1 dl vatten med några droppar handdiskmedel. Skrubba sedan vattenkokaren med en tvättsvamp. Beroende på hur lång tid det gått sedan vattenkokaren rengjordes sist kan du behöva upprepa det några omgångar. Torka med en ren mikrofiberduk för att undvika fula vattenfläckar.

Sådär, nu borde din vattenkokare se ut som ny igen! Vill du inte behöva lägga mer tid på rengöring av vattenkokare än nödvändigt så rekommenderar vi att försöka ha det som vana att inte låta gammalt vatten stå kvar i vattenkokaren. Koka upp den mängd vatten som behövs och töm sedan vattenkokaren.

Vill du överlåta rengöring av vattenkokare till proffs?

Det är inte lätt att hinna ta hand om hela hemmet. Det finns så mycket att hålla reda på, allt ifrån att rengöra diskmaskinen till att städa duschen.

Vi på Städade Hem hjälper dig mer än gärna med allt detta! Boka hemstädning i Stockholm och unna dig lyxen att få ett rent hem utan att lyfta ett finger.