Så blir du av med bananflugor, silverfiskar och mal
Husdjur i all ära, men de är bra mycket mysigare om man har valt själv att ge dem ett hem. De där små krypen som bjuder in sig själva är väldigt sällan välkomna. Det finns så klart fall där man måste kontakta proffs för att bli av med krypen, men ofta kan du med några husmorsknep och lite tålamod råda bot på problemet själv.
Nu ska vi ta en titt på de allra vanligaste krypen du kan ha hemma och se både vad du kan göra för att förebygga och stoppa ett angrepp.
Allt du behöver veta om bananflugor
Bananflugor finns i hela världen och har fått sitt namn av att de ofta återfinns runt frukt. Men det är egentligen inte själva frukten som är en förutsättning för att de ska finnas, utan de gillar även matrester och till exempel snittblommor som kanske borde ha kastats för ett par dagar sedan. Bananflugor kan även dras till krukväxter som fått för mycket vatten.
Flugorna är onekligen irriterande, men de har faktiskt en viktig funktion i ekosystemet eftersom de äter mögel, bakterier och jäst. De lägger även sina ägg bland ruttnande frukt, och det tar ungefär ett dygn innan de kläcks. Sedan är de larver i några dagar innan de förpuppas och tar några dagar på sig att växa till en vuxen bananfluga, vars stadie kallas imago. Från det att ägget läggs till att bananflugan är vuxen tar det 11-12 dagar. Hur länge lever dessa små rackare då? Cirka en månad, men de kan lägga upp till 100 ägg per dag, så det hela kan eskalera om man inte gör något.
Det bästa du kan göra för att bli av med bananflugor är att slänga ut deras matkälla. Släng gammal mat och skölj av disken så att det inte finns några matrester att kalasa på. Gör dig även av med frukt som sett bättre dagar. Om du har färskare frukt framme som du inte vill slänga kan du skölja av den noggrant och förvara den i kylskåpet medan du gör dig av med bananflugorna.
Se också till att torka av alla ytor i köket ordentligt. Det kan också vara bra att koka upp vatten och hälla ner i vasken eftersom flugorna ibland lägger ägg där. När du väl har städat upp i köket är det dags att rigga en fälla för att fånga in bananflugorna. Fyll ett glas med lite vatten och något surt, antingen vinäger eller ättika, samt något sött, till exempel honung. Sedan, för att ta bort ytspänningen så att bananflugan sjunker ner och drunknar, droppar du i lite diskmedel.
Bli av med bananflugor genom att:
1. Släng frukt och matrester.
2. Torka rent och häll kokhett vatten i vasken.
3. Gör en fälla med något surt, något sött och diskmedel.
Om du lätt glömmer bort detta så har vi ett tips, då kan du som önskar hemstädning i Nacka eller någon annan del av Stockholm anlita oss för hemstädning så att ni kan undvika detta!
Allt du behöver veta om silverfiskar
Du vaknar mitt i natten och behöver gå på toa. Du trevar dig fram och tänder ljuset i badrummet och märker hur något ilar iväg precis vid din fot. Usch, en silverfisk! För många av oss är detta den äckligaste insekten vi har i våra hem. Men är de farliga, och hur blir man av med dem?
Även om silverfiskar kanske inte är världens trevligaste husdjur så är de faktiskt helt ofarliga. Anticimex beskriver dem till och med som insekter som inte gör någon skada, utan som man kan betrakta som en sorts nattlig renhållningsarbetare.
Det finns 370 sorters silverfiskar, men i Sverige finns det bara tre stycken sorter som lever inomhus, nämligen den vanliga silverfisken, den långsprötade, och en sort som kallas ugnssmyg. Dessa lever i två till fyra år, så om du vill bli av med silverfiskar snabbt kan det vara en bra idé att döda dem som du kommer åt innan de hinner kila undan.
Anledningen till att det typiska scenariot när man stöter på silverfiskar är när man går på toa på natten är att de trivs i mörker och i fuktiga utrymmen. Bara för att du stöter på ett par silverfiskar i badrummet då och då behöver inte tyda på något direkt problem, men om du hittar dem i andra rum, särskilt sovrum och vardagsrum där det normalt sett inte är fuktigt, så kan det vara ett tecken på att ni har en fuktskada. Så på ett sätt kan faktiskt silverfiskarna hjälpa till att varna er för ett problem som behöver åtgärdas.
Var kommer silverfiskarna ifrån? Om du bor i hyreshus är det mycket möjligt att de har vandrat mellan lägenheterna. Man kan också få med sig silverfisk hem via mat man köper. De hittar snart till badrummet eftersom de är experter på att hitta fukt.
Vad äter silverfiskar då? Jo, den vanliga silverfisken äter mest avlagringar som har bildats under avloppsventiler och liknande. De kan även äta andra insekter och smuts såsom brödsmulor och liknande. De tycker också att stärkelse är extra mumsigt, vilket gör att de kan ge sig på tapeter (på grund av klistret.)
Eftersom de är sådana allätare så är det bästa du kan göra för att bli kvitt dem att dammsuga och moppa noggrant så att det inte ligger smuts på golvet som de kan äta. Att städa ordentligt gör stor skillnad. Men det finns så klart några andra saker du kan göra för att skynda på processen.
Gör så här för att bli av med silverfiskar:
1. Städa noga och ofta. Håll rent.
2. Skrapa noga golvet i badrummet och häng upp handdukar.
3. Lämna inte saker på golvet som är gjorda av papper eller tyg.
4. Täta sprickor där silverfiskarna kan gömma sig.
5. Spreja rödcederolja längsmed väggarna. Silverfiskarna hatar den doften.
Att abonnera på hemstädning kan också vara ett alternativ, ett annat kan vara att anlita oss för storstädning. Då ser vi till att ditt badrum och andra ytor i hemmet blir kliniskt rena!
Allt du behöver veta om mal
Det finns massor av olika sorters mal, men där hemma i garderoben är det klädmal och pälsmal som härjar. Att mal äter hål på kläderna har nog de flesta koll på, men många vet inte att det egentligen inte är de fullvuxna fjärilarna som käkar på våra plagg, utan deras larver. Därför räcker det inte med att bara döda de malfjärilar som fladdrar förbi då och då, utan man måste vidta en del åtgärder för att nå roten till problemet. Larverna lever i kokonger och beroende på typ av mal kan de antingen lämna kokongen när de ska äta eller bära med den.
Malen gillar mest naturliga material, som exempelvis päls och ylle. Den kan även ge sig på syntetplagg om de har blivit smutsiga eller det finns lite naturmaterial invävt i tyget. Man kan få med sig mal hem när man köper textilier på second hand och liknande. Mal kan även bo i pianon eftersom de äter på filtbitarna som sitter på pianots hammare.
Om du behöver bli av med mal gäller det att dels döda dem och dels att förebygga. Detta gör du genom värme, antingen stryker du plagg eller tvättar eller torktumlar dem på 60 grader. Kläder som du inte använder särskilt ofta kan du förvara i täta plastpåsar, till exempel vacuumpåsar (sparar även plats i garderoben!)
Töm garderoben du har mal i och städa grundligt. Dammsug överallt där det kan vara smutsigt eftersom de även gillar döda insekter och lite allt möjligt. Våttorka och gör så rent du bara kan. Det finns fällor att köpa mot mal, och du kan även använda dig av rödcederolja som du stryker där du tror att malen kan trivas. Det finns också block av rödceder som kan ligga permanent i garderoben.
När du har dammsugit är det viktigt att du fryser in dammsugarpåsen direkt. Låt den ligga i frysen i tre dygn innan du kastar den så att inga malar eller larver hittar tillbaka in i huset. När du är redo att fylla garderoben igen, tänk då på att inte hänga in några otvättade kläder (är det känsliga plagg du inte vill tvätta i onödan kan du förvara dem i en påse av plast.) Städa ofta och ta ut plagg och resta utomhus.
Gör så här för att bli av med mal:
1. Tvätta eller torktumla angripna plagg i 60 grader.
2. Städa ordentligt i garderoben.
3. Lägg ut fällor och rödcederblock/olja.
4. Häng inte in använda kläder.
5. Förvara kläder i naturmaterial i täta påsar.
6. Städa ofta och noga.
Om ni känner att varken tid eller ork finns för just detta så kan vi alltid hjälpa er med ovanstående. Vi kan se till att tvätta dina kläder och städa noggrant i hyllor och vrån som normalt sett inte blir städade.
Oavsett vilket småkryp det är som du vill bli av med så är det oerhört viktigt att städa regelbundet och noga. Känner du att du inte riktigt hinner med? Hör av dig till oss för regelbunden städning av proffs!