Så rengör du diskhon på bästa sätt

video
Datum

16 oktober 2020

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Det sägs att diskhon är den största bakteriehärden i hela hemmet. Ärligt talat så känns det inte okej att ha något så smutsigt i köket, så det är bäst att vi går till botten med hur du gör rent din diskho ordentligt så att din ho går emot den normen! Vi kommer nu att titta på hur du gör för att göra rent diskhon till vardags och hur du gör för att verkligen grovrengöra den vid storstädning.


Vardagsrengöring av diskho

Det är smart att göra rent diskhon flera gånger i veckan. På det sättet blir den aldrig särskilt grisig och dessutom slipper du avlagringar och fläckar som är svåra att få bort om du tar lite men ofta. Vanligt diskmedel på en skursvamp med vit undersida räcker väldigt långt, skrubba hela hon och skölj av. Glöm inte att ta upp proppen ur diskhon och städa över- och undersidan på den och där du kommer åt i hålet. Tänk på att skrubba proppen och detta hål noggrant då det snabbt bildas beläggningar från kaffe och annat på dessa ytor specifikt.

Grovrengöring av diskho

Tycker du att du skurar och skurar men aldrig får diskhon helt ren? I så fall är det hög tid för en grovrengöring. Blöt diskhon och strö sedan bikarbonat i ett tunt lager överallt. Låt det verka en stund och spreja sedan med vatten med lite ättika i och använd sedan en skursvamp med vit undersida för att rengöra hon. Detta bör göra susen!

Ett annat effektivt tips som håller diskhon extremt ren är att använda en universalpasta. En universalpasta som är extremt effektiv är denna, ta en liten, liten klick på en skursvamp och skrubba diskhon noggrant och skölj av. Sedan är diskhon extremt ren och du kommer med högsta sannolikhet aldrig få en bättre finish än med en bra universalpasta på grund av dess fantastiska egenskaper!

Universalpasta

Rengöra kalkavlagringar runt och i diskho

Om vattnet där du bor har höga kalkhalter har du säkert upplevt att det blir fula, vita ränder runt kranens fot, under diskmedelspumpen och på andra ställen där vatten ligger utan att torkas upp direkt. Dessa kan vara omöjliga att få bort med diskmedel, här krävs något starkare. Blöt lite hushållspapper med ättika och lägg över kalkavlagringarna och låt verka i någon timme. Sedan bör de ha mjukats upp så att du kan skrubba bort dem!

Lösa upp proppar i diskho

Rinner vattnet undan långsamt i vasken, eller är det rentav stopp helt? I så fall kan du först testa att göra en propplösare av saker du har hemma i skafferiet. Häll tre matskedar bakpulver rakt ner i hålet och häll på en deciliter vitvinsvinäger. Låt verka i en kvart. Häll därefter två liter kokhett vatten. Förhoppningsvis löser detta proppen, men du kan behöva upprepa det.

Det finns också rengöringsprodukter som löser upp proppar i avloppet att köpa, men dessa är oftast inte lika miljövänliga.

Om det verkligen är totalstopp är det dags att ta fram vaskrensaren. Om du har ett avrinningshål i vasken är det viktigt att du tejpar för det, eftersom det annars gör så att det inte blir något sug. Fyll diskhon med vatten så att det täcker sugdelen på vaskrensaren och pumpa sedan ordentligt. Du kan behöva hålla på ett tag. Ofta så hör man när det släpper, och det kan också komma upp skräp som suttit fast i avloppet. Du märker när du är klar!

Städas din diskho lite väl sällan? Varför inte anlita oss för hemstädning och få ett skinande rent hem varje vecka utan ansträngning? Det är vardagslyx på hög nivå, vill vi lova!