Smarta sätt att rengöra marmorbord på

video
Datum

1 oktober 2022

Författare

Riin

Kategori

Städtips

Dela:

Marmor är ett mycket vackert material som många av oss väljer att använda i sina hem. Det är ett populärt materialval för köksbänkar, köksbord och soffbord. Med andra ord är marmortrenden definitivt här för att stanna!


Dock så är marmor ett känsligt material. Vet man inte hur man tar hand om sitt marmorbord rätt är det nästan garanterat att du förr eller senare kommer att upptäcka både missfärgningar och repor på ditt fina bord.

Få saker kan dock få ens puls att stiga lika fort som när man exempelvis råkat spilla apelsinjuice på marmorbordet. Även andra syrliga ämnen såsom vin, ättika och vinäger samt färgade vätskor såsom te och kaffe kan skada ditt marmorbord.

Det går tyvärr inte att undvika spill helt, hur försiktig man än är. För att snabbt åtgärda problemet när det väl händer så kan det vara bra att veta hur man ska gå tillväga i skarpt läge.

Vill du istället få tips på hur man rengör soffan på bästa sätt kan du läsa vår artikel om smarta sätt att rengöra soffan på.

Rengör marmorbordet regelbundet

För bästa resultat rekommenderas det att rengöra marmorbord regelbundet. Det bästa du kan göra för att hålla ditt marmorbord i så bra skick som möjligt är att torka bort eventuellt spill omgående.

Förutom att torka bort vätskan på en gång när man råkat spilla något är det även viktigt att skrubba rent bordet lite då och då.

Börja med att rengöra marmorbordet från smulor genom att torka med en fuktig trasa. Skrubba sedan rent med några droppar såpa och vatten. Skölj bort såpan och torka upp med en ren handduk för extra glansigt resultat.

Vill du veta hur du bäst tar bort vattenfläckar från ditt marmorbord kan vi varmt rekommendera att läsa våra bästa tips för att rengöra marmor.

Underhåll ditt marmorbord för extra skydd mot fläckar

Ett hett tips är att återfetta ditt marmorbord. Detta ökar bordets motståndskraft mot spill avsevärt. Rengör först bordet med såpa och vatten. Häll sedan valfri ljus matolja på marmorbordet och låt ligga några timmar.

Marmorn kommer att ta upp den mängden olja den behöver. Resten går enkelt att torka bort. Sedan räcker det med att rengöra marmorbordet på nytt med såpa och vatten och torka rent.

Du kan såklart även använda professionella impregneringsmedel, som exempelvis Leather Master Protect Wax Spray.

Vill du slippa ta hand om ditt marmorbord själv?

Vi rekommenderar som sagt att du alltid torkar bort vätskan från marmorbordet på en gång för att minska risken för bestående skador i marmorn. Resten kan du låta oss ta hand om.

Vi hjälper dig gärna med att rengöra marmorbord och annat som behöver städas i hemmet! Kontakta oss för att få hjälp med hemstädning i Stockholm veckovis, varannan vecka eller var fjärde vecka.