Smarta sätt att rengöra soffan

video
Datum

22 november 2022

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Våra soffor får stå ut med en hel del. Smulor från fredagsmyset, kladdiga barnfingrar, husdjur som hårar och kaffe som spills. De kan verkligen förtjäna lite kärlek då och då. Här kommer några sätt du kan rengöra soffan från olika saker.


Så kan du rengöra soffan från fläckar

Olika material är olika känsliga för fläckar. Har du en soffa i sammet, till exempel, är chansen stor att det räcker att torka med en fuktig trasa för att få bort fläcken. Om du har en soffa med avtagbar klädsel kan det hjälpa att tvätta den i tvättmaskinen.

Men vad gör man då om man har en soffa vars klädsel inte går att ta av, och man står där med en ful fläck? Det tips som är mest mångsidigt och som oftast fungerar är att använda dig av fläckborttagning för möbler. IKEA har till exempel en prisvärd fläckborttagning som du sprejar på, låter verka och torkar av. Den tar det mesta. Dessutom neutraliserar den dålig lukt. Perfekt om du har husdjur eller barn som smutsar ner då och då. Ett annat alternativ är att använda galltvål som du gnuggar mot fläcken, men det kan vara lite svårare att få bort själva tvålen från tyget sedan.

Ta bort djurpäls från soffan

Det finns många sätt att ta bort djurhår från soffan och vilket som fungerar bäst beror på vilket tyg soffan som har. Här är våra favoriter:

  • Dra en fuktig Wettex-trasa över soffan. Den samlar ihop håren effektiv.

  • ”Klappa” soffan med en gummihandske.

  • Använd en klädroller med klister.

  • Skrapa soffan med en ren fönsterskrapa.

Om din soffa är statisk så drar den åt sig mer hår. Då kan du testa att spreja den med ett anti-statiskt linnevatten. Dessa doftar också gott, så de kan motverka dålig lukt.

Så förebygger du att soffan blir smutsig

Alla soffor måste rengöras då och då, men det är alltid bra att förebygga smuts. Låt inte små barn äta i soffan om du är rädd om den. Det är så lätt att små kladdiga fingrar hamnar på tyget eller att en sugrörsdricka förvandlas till en fontän. Det kan också vara en bra idé att lära husdjuren att de inte får vara i soffan, om du inte vill behöva ta bort hår hela tiden. Är det inte hållbart för dig och din familj, vilket vi kan ha förståelse för, så kan det vara ett alternativ att täcka delar av soffan med en filt som lätt kan tvättas i tvättmaskinen när olyckan har varit framme.

Rengör soffan och få bort dålig lukt

Det finns många saker som kan få soffan att lukta illa, men ett botemedel som fungerar mot det mesta är att spreja möbeln med en blandning av ättika och vatten.

Det är svårt att säga exakt hur mycket ättika du ska använda i förhållande till vattnet., det beror lite på hur mycket soffan luktar. Börja med lite grann och använd mer om du märker att det behövs.

Ättikan lämnar inga fläckar och känns inte på tyget. Men däremot luktar det ganska starkt. Det avtar dock efter ett tag och till slut har materialet en neutral doft. Det är bäst att rengöra soffan utomhus och låta den torka i solen. Solstrålar har nämligen också en förmåga att döda bakterier och därmed dålig lukt. Dessutom slipper du ett vardagsrum som luktar ättika.

Ett annat alternativ är att använda en ångtvätt. Den dras över soffan ungefär som en dammsugare och använder vattenånga för att döda bakterier, få bort fläckar och neutralisera dålig lukt.

Har du en soffa som behöver en ordentlig rengöring? Vi kan rengöra soffan och allt annat i ditt hem. Boka en storstädning i Stockholm redan idag!