Våra bästa tips för att rengöra marmor

video
Datum

20 mars 2022

Författare

Noomi

Kategori

Städtips

Dela:

Få material är lika fina och tidlösa som marmor. Det är en riktig klassiker och ett populärt val i många trendiga hem. Marmor är ett vackert men ganska så känsligt naturmaterial. Den är mycket mer porös än andra naturstenar och kräver därför mycket omsorg. Vi lär dig att ta hand om din marmor rätt så att den håller sig fin i många år! Vi går bland annat genom vilka rengöringsmedel ska användas och vilka som ska undvikas när man ska rengöra marmor från smuts och fläckar.


Värt att undvika när du ska rengöra marmor

1. Citronbaserade eller sura rengöringsmedel

Vårt allra bästa tips vad gäller att ta hand om marmorytor är att undvika sura rengöringsmedel. Syran i dessa medel kan fräta och fläcka stenen och det räcker med endast ett tillfälle för att förstöra din fina marmor.

2. Ättika

Miljövänlig städning med ättika har blivit otroligt populärt under de senaste åren. Dock är ättika det sista du ska använda för att rengöra marmor. Den är sur och frätande och kan skada marmorytan så att den är bortom all räddning.

Något som citron och ättika kan göra underverk med är ett annat material som ofta kombineras med marmor – nämligen mässing. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att få mässing att se ut som ny.

Så här kan du rengöra marmor relativt enkelt

1. Torka bort vätskan på en gång

Har du råkat spilla något på marmorskivan? Då är det väldigt viktigt att du försöker få bort vätskan direkt. Det gäller allt ifrån kaffe till vanligt vatten. Ja, även vatten lämnar fula fläckar och kan förstöra hela marmorskivans utseende.

Dessutom kan vissa vätskor såsom vin, vinäger och kolsyrat vatten till och med skada marmor så se till att få bort dessa så fort som möjligt.

Undvik så gott du kan att ställa ner glas direkt på marmorn. Det är lätt hänt att det finns vätska på undersidan av glaset som man missat och som sedan leder till fula vattenringar på marmorn. Använd därför alltid glasunderlägg – det gör livet (och städningen) så mycket enklare.

2. Vatten och rengöringssvamp mot fläckar

De enklaste fläckarna kan oftast tas bort med hjälp av ljummet vatten och en rengöringssvamp. Helst ska fläcken tas hand om så fort den uppstår.

Fukta svampen och skrubba sedan på fläckarna. Var försiktig med att inte skrubba för hårt – det kan skada materialet. Sedan är det bara att torka torrt ytan med en torr mikrofibertrasa.

3. Ta bort vattenfläckar med bakpulver

Om inte vattenfläckarna försvinner genom att gnugga med en fuktig svamp som i tipset ovan så kan det vara värt att ge detta enkla husmorsknep en chans. Nämligen rengöring med hjälp av bakpulver.

Blanda ca 2 delar bakpulver och en del vatten tills det blir till en tjock pasta. Bre ut pastan på fläcken, låt stå i cirka 5 minuter och torka sedan bort den med en fuktig, ren trasa.

Om du är intresserad av fler liknande husmorsknep, får du gärna läsa vårt blogginlägg om miljövänlig städning med bikarbonat.

4. Grönsåpa rengör och skyddar marmor

Vanlig grönsåpa är ett effektivt och säkert medel när det gäller rengöring av marmorytor. Den har neutralt pH-värde som gör att den lämpar sig för marmorrengöring i och med att den varken repar eller missfärgar marmor. Fettet i såpan stänger dessutom marmorns porer och skyddar den. Snacka om effektiv rengöring!

Vill du helst slippa rengöra marmor själv?

Om du trots dessa praktiska tips skulle känna dig alldeles för stressad för att rengöra marmor själv så tar vi gärna hand om det och annat som ska städas!

Kontakta oss för att få hjälp med hemstädning i Stockholm och unna dig lyxen att få ett riktigt rent hem utan att behöva lyfta ett finger! Du kan välja att ha hemstädning veckovis, varannan vecka eller till och med var fjärde vecka om det skulle kännas smidigare.